Българинът все повече търси разнообразие и екзотика и вече обръща по-голямо внимание на рибата“, казва Цветомир Николов готвач №1 на България за 2015 г., с чето представяне на техники за бързо и лесно приготвяне на суши пред клиенти на МЕТРО Велико Търново започна промотирането на каталога с азиатски изкушения на веригата от хипермаркети, където специално място е отделено на сушито.
Седмицата на азиатските изкушения приключи на 23 март, но асортиментът от 75 продукта – както хранителни, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна, все още може да бъде намерен в МЕТРО.
Читателите на Епицентър.бг, които са изкушени или прохождат в азиатската кухня имат шанс да спечелят голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг (на имейл mgigova@abv.bg) и публикувана в сайта. Късметлията ще подобри уменията си на еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май, където ще попива майсторство от най-добрият в бранша – шеф Цветомир Николов. Резултатите от надпреварата ще бъдат огласени на 31 март.
Двамата подгласници на победителя също няма да си тръгнат с празни ръце – те ще получат като награда суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста.
Виетнамски солени еклери от Милена Радева от Варна. Читателката на Епицентър. бг е открила репецтата в интернет и често я приготвя зоа децата си, защото е здравословна.
Необходими Продукти
вода - 450 млбрашно - 220 гмасло - 100 г кравеовесени ядки - 50 гяйца - 3 бр.извара - 50 гмаслини - 50 г без костилка, босилек, сол,черен пипер
Приготовление
Водата, маслото и солта се сипват в тенджерка и се оставят да заврат.
Когато това стане, се влагат брашното и овесените ядки. Поръсва се с черен пипер и се разбърква енергично с дървена лъжица. Бъркането се преустановява, когато се получи своеобразна топка.
Така полученото тесто се подправя с нарязан босилек и се охлажда. След това се поделя на части, които се оформят като топчета посредством лъжица.
Подреждат се върху хартия за печене и се пекат на 180 градуса около половин час.
През това време се прави пълнежът за тях, като изварата се смила с маслините и щипка сол. Шприцова се с в еклерите. Разбира се, еклерите могат да бъдат приготвени и с крем по ваш вкус.