Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници беше прието с мнозинство, време е да узреят и за минималната работна заплата

Сергей Станишев е един от виновните за състоянието на БСП, подчерта зам.-председателят на НС

Вигенин: Предложението на БСП за безплатни учебници бе прието с мнозинство

2801 | 28 ян. 2023 | 12:16

Не може да има силно ляво без БСП, някои от хората, които се опитват да правят тази втора писта вляво, го разбират и ние ги каним да се включат към това, което ние ще се опитаме да направим“, каза в заключение Вигенин, подчертава зам.-председателят на пар


„С голямо мнозинство бяха приети законопроектите, отнасящи се за отговорността и разследването на главния прокурор. Според мен те обаче чисто времево много трудно могат да стигнат до гласуване на второ четене в този парламент, тъй като процедурата е такава. Фактът, че около тези законопроекти се постигна доста широко мнозинство сега, е добър знак, че това може да бъде направено още в началото на следващия парламент“.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.


„Ние сме най-последователната политическа формация по въпроса за НПК. Вместо да си късаме ризите, да даваме големи обещания в телевизионните студиa, стъпка по стъпка работим и обосноваваме идеята за нуждата от контрол над действията и актовете на главния прокурор“, коментира Вигенин. Той допълни, че експертите на БСП имат някои съмнения около текстовете, а това е сериозен закон и трябва да бъде много внимателно разгледан, тъй като има елементи, които са на ръба на Конституцията.
„Нямаме нужда от проект, който след това ще бъде атакуван и Конституционният съд да отмени нормите. Оптимист съм, че има разбиране от нуждите за тази реформа, има разбиране, че трябва да има контрол върху дейността на главния прокурор, въпросът е полека-лека да избистрим как точно и сме много близо до това“, допълни социалистът.


Вигенин припомни, че Кодексът на труда няколко пъти влиза в дневния ред и вече е минал на първо четене почти без гласове „против“ и „въздържал се“: „Ето това е хитруването и лъжите на десницата, включително на ГЕРБ като първа политическа сила, защото по тяхно предложение влезе като първа точка в петък, след което председателят на групата на ГЕРБ представи съвсем различен дневен ред, в който нямаше вече Кодекс на труда“, заяви Вигенин.


„Това е важно, защото става въпрос за 850 лв. минимална работна заплата, това е същността на този проект. Не виждам никакъв проблем този законопроект да беше приет за 10-15 минути и да преминем към другите“, подчерта народният представител от левицата.
Той посочи и че предложението на БСП за безплатни детски учебници за всички ученици от 1-ви до 12-ти клас беше прието без „против“ и „въздържал се“: „Защо за това узряха най-после, а за минималната работна заплата, не може?“, попита Вигенин.


„С президента работим в различни орбити. Президентът е президент, като институция той има някаква подкрепа. Разбира се, има и нарастващи негативни действия“, каза Вигенин по отношение на Румен Радев.


„Ние имаме политика – тази политика е различна от това, което реализира служебният кабинет в доста сфери. Това не е служебно правителство на БСП и нека и да няма претенции, че е на БСП. Нашите съпартийци, които са в служебния кабинет – те не са ни попитали, ние не сме ги изпратили официално там, тяхна воля е било да се включат. Въпросът е не кой е вътре в един кабинет, а каква политика реализира“, поясни Вигенин.
Той посочи, че има елементи в политиката на служебния кабинет, които драстично се различават от вижданията на БСП. „Нали не очаквате да си мълчим само защото това е служебен кабинет? Ние си отстояваме нашата политика и нашите действия и по отношение на войната в Украйна, и по отношение на социалната политика, на превъоръжаването на армията. Кадровата политика, която стигна дотам масово да се уволняват и хора, свързани с БСП – от този кабинет, който претендира уж да е по някакъв начин свързан с БСП. Това са фактите, стъпвайки на фактите, ние правим тези оценки, но нямаме намерение да водим някакви войни, това е пресилено“, добави социалистът.


„Ако БСП не е силна в момента, това е съвкупен резултат от усилията на много хора и един от тях е и самият Сергей Станишев. Призовавам да се заровят томахавките, смятам, че е време да се опитаме да стъпим върху нашите идеи и принципи и върху тях да градим нашите отношения“, коментира Вигенин.


Той посочи, че лявото има всички основания и възможности в следващите месеци да върви към обединение, което да се основава не на механичен сбор на партии и личности, а на принципна основа и БСП ще се опита да представи това на предстоящия Конгрес. „Ще приемем основи на една нова политическа програма, около която се надяваме чрез много широки дискусии в предстоящата година, да се опитаме да привлечем партии, организации и личности, които се чувстват свързани с лявото. Ще искаме да дефинираме лявото в съвременните условия, а не да работим с терминологията от миналия век. Има цяла палитра, много млади хора, които биха искали да бъдат част от нещо такова, но в момента не могат да намерят мястото си“, каза социалистът.


„Не може да има силно ляво без БСП, някои от хората, които се опитват да правят тази втора писта вляво, го разбират и ние ги каним да се включат към това, което ние ще се опитаме да направим“, каза в заключение Вигенин.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 

 


От категорията

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени-Nikola-Stoyanov--Shte-badem-bezkompromisni-kam-onezi--koito-se-vazpolzvat-ot-situatsiyata_1677769968.png

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни ...

28 март 2023 | 00:59

Промяната категорични: Няма да има коалиция с ГЕРБ

Промяната: Няма да има коалиция с ГЕРБ-Promyanata--Nyama-da-ima-koalitsiya-s-GERB_1679951143.jpg

ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От ...

27 март 2023 | 23:59

Борисов в Сливен: "Промяната" ни обраха. Надценката от 1лв. на бензина отиваше при Путин
(Видео)

Борисов продължава обиколката си в страната-Borisov-prodalzhava-obikolkata-si-v-stranata_1679931683.png

"В неделя ако сме първи, ще ме натоварите с огромна задача, ако не сме - ...

27 март 2023 | 17:48

Румен Радев: Стабилният банков сектор е фактор за успешното преодоляване на кризите

Президентът Радев се срещна с представители на борда на директорите на "Юробанк Груп"-Prezidentat-Radev-se-sreshtna-s-predstaviteli-na-borda-na-direktorite-na--Yurobank-Grup-_1679927604.jpg

България и Гърция са пример за добросъседство и стратегическо партньорство в ...

27 март 2023 | 17:32

Най-важното

Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, съобщи министърът на икономиката

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени-Nikola-Stoyanov--Shte-badem-bezkompromisni-kam-onezi--koito-se-vazpolzvat-ot-situatsiyata_1677769968.png

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни ...

28 март 2023 | 00:59

Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се ...

27 март 2023 | 15:08

ПП и ДБ нямат ясна обща стратегия за начина, по който да действат след изборите

Промяната категорични: Няма да има коалиция с ГЕРБ

Промяната: Няма да има коалиция с ГЕРБ-Promyanata--Nyama-da-ima-koalitsiya-s-GERB_1679951143.jpg

ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От ...

27 март 2023 | 23:59

ПП се сринаха с 10% под нас. Те са много богати хора вече. Рано или късно офшорките ще гръмнат, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов в Сливен: "Промяната" ни обраха. Надценката от 1лв. на бензина отиваше при Путин
(Видео)

Борисов продължава обиколката си в страната-Borisov-prodalzhava-obikolkata-si-v-stranata_1679931683.png

"В неделя ако сме първи, ще ме натоварите с огромна задача, ако не сме - ...

27 март 2023 | 17:48

Нито една партия няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват, заяви проф. Коларова

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация-1572332645.jpg

От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички ...

28 март 2023 | 00:10

Рекламата обхваща 17 етажа

Елате при нас! Гигантска реклама на руската група "Вагнер" се появи край московска магистрала

Елате при нас! Огромна реклама на руската наемническа група "Вагнер" се появи край московска магистрала-Elate-pri-nas--Ogromna-reklama-na-ruskata-naemnicheska-grupa--Vagner--se-poyavi-kray-moskovska-magistrala_1679954247.jpg

Смята се, че групата е претърпяла тежки загуби в сраженията за контрол на ...

28 март 2023 | 00:56

Настояваме за нов модел на образование, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ от Сърница: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ-Modelat-na-ednolichnoto-upravlenie-e-losh-i-tryabva-da-si-otide--zayavi-Karadaya_1679931443.jpg

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление ...

27 март 2023 | 18:35

Време е за стабилна България отново, за генерална промяна, зове лидерът на ГЕРБ в предизборният клип на партията

Борисов в предизборния клип на ГЕРБ: Да спрем фалшивата "Промяна"! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов: Да спрем фалшивата "Промяна"!-Boyko-Borisov--Da-sprem-falshivata--Promyana-_1679852311.png

Докато Борисов говори, на екрана се изписва - общи дефицити до 2025 г. - 35 ...

26 март 2023 | 20:36

„Български възход“ е партия на мира. Всяка война завършва на масата на преговорите

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС-Stefan-Yanev--Gotov-sam-da-initsiiram-liderska-sreshta-oshte-v-parvite-dni-na-novoto-NS_1679895534.jpg

Само преди няколко месеца това служебно правителство отказа да внесе проект за ...

27 март 2023 | 08:26