Днес в рубриката „Гурме“ ни гостува художничката Силви Басева, позната на ценителите у нас и в чужбина с вдъхновените си и оригинални маслени платна и витражи. Тя обича да „улавя“ характерни кътчета от близо и далеч, наситени с колорит и романтика, архитектурни шедьоври и интересни детайли от различни места по света. Силви е завършила специалността „Стенопис“ в Националната художествена академия, но работи и в областта на живописта, рисунката, витража, оформлението на книгата и запазения знак. Автор е на 22 самостоятелни изложби и е участвала в множество съвместни експозиции в България, Ирландия, Турция, Русия, Германия, Австрия, Мароко, Италия. Сега подготвя следващата си изява, посветена на архитектурата и духа на Ориента.
Ярка и разпознаваема като художник, Силви Басева си остава творец във всичко, което прави, а кулинарията е сред любимите й занимания. Голямата й слабост е средиземноморската кухня. Азбуката на готвенето и много рецепти е научила от баба си (като рецептата за винения кебап, типично зимно ястие). Все пак повечето вкусни гозби, които приготвя за семейството си, са нейни импровизации, включително и пълнените патладжани, които пък са подходящи за летните месеци.
Винен кебап
Необходими продукти
800 гр телешко месо от бут
1 чаша бяло вино
1 голяма глава лук
1-2 домата или 2-3 л. доматено пюре,
1 лъжица брашно
½ лъжичка червен пипер
черен пипер на зърна, дафинов лист, чубрица бахар на зърна,
няколко скилидки чесън
1 лъжичка захар, сол, олио
Начин на приготвяне
1.Запържваме наситнения лук.
2.Добавяме нарязаното на средно големи парчета месо и го бъркаме с лука, докато си смени цвета.
3.Сипваме 2 чаши вода, като заври, отпенваме, добавяме виното и оставаме ястието да ври на тих огън по-дълго.
4.Добавяме настърганите домати или доматеното пюре, захарта, чубрицата, червения пипер, няколко дафинови листа, по няколко зърна бахар и черен пипер.
5.Сгъстяваме соса с 1 с.л. брашно, разбъркано в малко вода.
6.Оставяме месото с подправките да ври около 3 часа.
7.Към края слагаме чесъна, нарязан на ситно.
Гозбата става с доста сос и е хубаво да се поднася в дълбоки чинии заедно с топка картофено пюре. Същата рецепта може да се направи и със свинско месо от бут, като времето за готвене е около 1 час. Разбира се, може да се използва и червено вино, тогава цветът на яденето е малко по-тъмен.