Бившият председател на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили (вляво) и пенсионираният командир на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи Снимка: БТА

Планирането било провал, твърдят Марк Мили и Франк Макензи

Висши US генерали обвиниха администрацията на Байдън за хаотичното изтегляне от Афганистан

2291 | 20 март 2024 | 13:09

Бившият председател на Обединения комитет на началник-щабовете ген. Марк Мили и пенсионираният командир на Централното командване ген. Франк Макензи дадоха показания пред комисия на Конгреса на САЩ


Двама висши американски генерали, ръководили евакуацията на американските войски от Афганистан при падането му под властта на талибаните през август 2021 г., обвиняват правителството на президента Джо Байдън за хаотичното изтегляне. Те заявиха вчера пред комисия в Конгреса, че администрацията не е планирала евакуацията по подходящ начин и не е дала навременна заповед за нея, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Свидетелствата на бившия председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ генерал Марк Мили и на пенсионирания командир на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи за първи път публично разкриха напрежението и различията, които военните ръководители са имали с правителството на Байдън в последните дни на войната в Афганистан.

Две от тези ключови различия включваха факта, че военните са посъветвали Вашингтон да остави поне 2500 военнослужещи в Афганистан, за да поддържат стабилността, и са изразили безпокойството си във връзка с факта, че Държавният департамент не действа достатъчно бързо, за да започне евакуация.

Отправените коментари на двамата генерали контрастират с вътрешна проверка на Белия дом на решенията на правителството, установила, че решенията на президента Джо Байдън са били "силно ограничени" от предишни споразумения за изтегляне, договорени от бившия президент Доналд Тръмп, и обвини военните, като уточни, че висшите командири са заявили по онова време, че разполагат с достатъчно ресурси, за да се справят с евакуацията.

Тринадесет американски военнослужещи бяха убити от атентатор самоубиец на един от входовете на международното летище в Кабул в последните дни от войната, когато талибаните постепенно напредваха в превземането на страната, припомня АП.

Хиляди изплашени афганистанци и американски граждани отчаяно се опитваха да се качат на американските военни самолети, които извозваха хора. В крайна сметка военните успяха да спасят над 130 000 цивилни преди излитането на последния американски военен самолет.

Този хаос бе крайният резултат от това, че Държавният департамент не призова за евакуация на американския персонал, докато не стана твърде късно, заявиха Мили и Мекензи пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

"На 14 август решението за операцията по евакуация на цивилни лица, които не участват пряко във военни действия, бе взето от Държавния департамент и американските военни бяха предупредени, събрани, мобилизирани и бързо разгърнати по-бързо, отколкото която и да е армия в света би могла да направи", каза Мили. Но решението на Държавния департамент дойде твърде късно, добави той.

"Основаната грешка, основният недостатък бе, че Държавният департамент не взе решението на време", заяви бившият председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ. "Това бе твърде бавно и твърде късно", допълни той.

В обширно изявление късно вчера Съветът за национална сигурност на САЩ се противопостави на отправените от генералите коментари, като заяви, че трудното решение на Байдън е било правилно и е било част от ангажимента му да изведе САЩ от най-дългата война в американската история.

Президентът "нямаше намерение да изпрати още едно поколение войници да се бият и умрат в конфликт, чийто край не се вижда", се казва в изявление на Съветът за национална сигурност на САЩ. "Ние също така демонстрирахме, че не се нуждаем от постоянно присъствие на войски на терен, за да останем бдителни по отношение на терористичните заплахи", се казва още в текста.

По време на изслушването, до което се стигна след продължителното разследване на Комисията по външните работи на Камарата на представители относно решенията, свързани с евакуацията на Кабул, генерал Макензи говори надълго и нашироко за неудобството си от това, че малко неща са изглеждали готови за евакуация, като дори изрази тези опасения пред министъра на отбраната Лойд Остин.

Заповедта за евакуация трябва да бъде издадена от Държавния департамент, но през седмиците и месеците преди Кабул да падне под властта на талибаните Пентагонът все още настояваше пред Държавния департамент за планове за нейното изпълнение, заяви Макензи по време на изслушването. "Имахме сили в региона още на 9 юли, но не можехме да направим нищо" без Държавният департамент да издаде заповедта за евакуация, каза Макензи и нарече планирането на времето от страна на Държавния департамент "фатален недостатък, който доведе до това, което се случи през август".

"Смятам, че събитията от средата и края на август 2021 г. бяха пряк резултат от забавянето на започването на (евакуацията) с няколко месеца, всъщност докато не изпаднахме в екстремна ситуация и талибаните не превзеха страната", каза Макензи.

По онова време генерал Марк Мили бе най-високопоставеният военен в САЩ и бе призовал президента Джо Байдън да остави остатъчни сили там в размер на 2500 души, за да осигури на афганистанските специални сили достатъчно подкрепа, за да държат талибаните на разстояние, и да позволи на американските военни да задържат контрола над военновъздушната база в Баграм, на север от Кабул, която можеше да осигури на военните допълнителни възможности за отговор на талибанските атаки.

Тогава Байдън не одобри плана за разполагане на по-големи остатъчни сили, като предпочете да остави на място 650 военнослужещи, които да бъдат ограничени до охраната на американското посолство. Тези сили обаче не бяха достатъчни, за да запазят контрола върху Баграм, който бързо бе превзет от талибаните, отбелязва АП.

След изтеглянето на САЩ талибаните контролират Афганистан, което доведе до много промени за населението, включително и почти пълната загуба на правата на жените и момичетата.

Миналата година Белият дом установи, че хаотичното изтегляне е станало, защото Байдън е бил "ограничен" от предишни споразумения, сключени от бившия президент Доналд Тръмп, свързани с изтеглянето на силите. Вътрешният преглед от 2023 г. изглежда прехвърля и вината за самоубийствения атентат на 26 август 2021 г. на кабулското международно летище, като в него се посочва, че именно американските военни са взели едно вероятно ключово решение.

"За да се справи с потенциалната заплаха от терористична атака, президентът (Джо Байдън) многократно попита дали военните се нуждаят от допълнителна подкрепа, за да изпълняват мисията си на международното летище "Хамид Карзай", се казва в доклада от 2023 г. "Висши военни служители потвърдиха, че разполагат с достатъчно ресурси и правомощия, за да смекчат заплахите", се казва още в него.

 


Намери своята история
ГЕРБ
Илия Лазаров СДС

От категорията

Орбан: Никога няма да пратим унгарските младежи да се бият в чужди войни!
(Видео)

Виктор Орбан-Partiyata-na-Orban-otkaza-da-uchastva-v-izvanrednoto-zasedanie-na-parlamenta_1707150182.jpg

"Ако унгарците ни подкрепят на изборите за Европейски парламент, ще можем ...

29 май 2024 | 17:56

Politico: Нищожните шансове за преизбиране на Байдън хвърлят демократите в паника

Във висшите ешелони на Демократическата партия се е вселило "всеобхватно чувство на страх" относно шансовете на Джо Байдън да спечели втори мандат-Vav-visshite-esheloni-na-Demokraticheskata-partiya-se-e-vselilo--vseobhvatno-chuvstvo-na-strah--otnosno-shansovete-na-Dzho-Baydan-da-specheli-vtori-mandat_1716974825.jpg

В същото време, въпреки всичко, Тръмп продължава да води в повечето колебаещи ...

29 май 2024 | 12:26

Руски военен експерт: За да озапти НАТО, Москва трябва да изстреля ядрена ракета по време на учения

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Предложението направи ръководителят на Центъра за политически и военни ...

29 май 2024 | 22:40

Блинкен: Доставката на американски оръжия на Украйна вече помага за стабилизиране на фронта

Антъни Блинкен-Antani-Blinken_1717009074.jpg

Изказвайки се по време на пресконференция в Кишинев, където е на посещение, ...

29 май 2024 | 21:57

Най-важното

Стратегията на щатските имиджмейкъри била изградена на базата на омаскаряване на противника

Американска PR компания, наета от Кирил и Асен, е автор на омаскаряващата кампания на ПП-ДБ

Американска PR компания, наета от ПП-ДБ за предизборната им кампания, е автор на скандалните билбордове с лика на Николай Денков, Бойко Борисов и Делян Пеевски-Amerikanska-PR-kompaniya--naeta-ot-PP-DB-za-predizbornata-im-kampaniya--e-avtor-na-skandalnite-bilbordove-s-lika-na-Nikolay-Denkov--Boyko-Borisov-i-Delyan-Peevski_1717013355.jpg

По информация на Епицентър. бг в момента трескаво се търсят компрометиращи ...

29 май 2024 | 22:44

Те издигнати от 20 партии и коалиции

79 от Държавна сигурност в листите за вота "2 в 1", сред тях е и певецът Етиен Леви

Етиен Леви е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“-Etien-Levi-e-razsekreten-kato-agent-pod-psevdonima--Panayotov-_1717010464.jpg

Музикантът е разсекретен като агент под псевдонима „Панайотов“. Вербуван е през ...

29 май 2024 | 20:06

Траурната процесия се води от правнукът на Фердинанд княз Кирил Преславски

Плевнелиев, Желязков и Симеон II посрещнаха тленните останки на Фердинанд във „Врана“
(Видео)

Плевнелиев, Желязков и Симеон II посрещнаха тленните останки на Фердинанд във „Врана“-Plevneliev--Zhelyazkov-i-Simeon-II-posreshtnaha-tlennite-ostanki-na-Ferdinand-vav--Vrana-_1716993144.jpg

Ковчегът бе транспортиран с военен самолет до летище София. Оттам отпътува към ...

29 май 2024 | 14:55

Благодаря на Господа, че съм доживял този момент. Страшни емоции са, сподели Сакскобургготски

Симеон II след като посрещна тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията!

Симеон II, след като прие тленните останки на дядо си: Дано е символ за единение на нацията-Simeon-II-sled-kato-prie-tlennite-ostanki-na-dyado-si--Dano-e-simvol-za-edinenie-na-natsiyata_1716990200.jpg

Ако нямаме представа за миналото, не можем да очакваме много за бъдещето. ...

29 май 2024 | 16:31

Служителите алармираха за колямо количество натрупана готова продукция

След предупреждението на Пеевски: Министър Николов поиска оставки в "Ел Би Булгарикум"

Министър Николов иска оставки в "Ел Би Булгарикум"-Ministar-Nikolov-iska-ostavki-v--El-Bi-Bulgarikum-_1716987905.jpg

Икономическият министър разпореди на Държавната консолидационна компания, ...

29 май 2024 | 13:04

Главчев: Днес е важен момент за българската енергетика, откъсваме се от почти пълната зависимост от Русия

Тържествено в присъствието на премиера и US посланика АЕЦ зареди първите 43 касети на „Уестингхаус“

Премиерът Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен бяха на тържествената церемония по смяната на горивото-Premierat-Dimitar-Glavchev--ministarat-na-energetikata-Vladimir-Malinov--poslanikat-na-SASht-v-Balgariya-Kenet-Merten-byaha-na-tarzhestvenata-tseremoniya-po-smyanata-na-gorivoto_1716978174.jpg

Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни осигурява точно това – ...

29 май 2024 | 13:21

Точно 10 дни преди изборите 2 в 1 на 9 юни България осъмна с поредната статия от жанра „платена публикация“

ПП си поръча статия в "Политико" срещу Борисов и Пеевски. Приятелка на Кирил Петков я написа

Антоанета Руси в дружеска прегръдка с Кирил Петков-Antoaneta-Rusi-v-druzheska-pregradka-s-Kiril-Petkov_1716990256.jpg

Материалът, озаглавен „Мафиотската държава тласка България към ръба“, е типичен ...

29 май 2024 | 16:43

Вместо „да отделим зърното от плявата“ предпочитаме да рушим паметници

Случаят „Фердинанд“ показва още веднъж: не можем да се помирим с миналото

--_1670329277.jpg

Ако признаем заслугите на бившия цар за модернизацията, въпреки националните ...

29 май 2024 | 16:12

Може да видим какво пише на сайта на Цариградския патриарх, че той е „пръв без равни“, казва той

Георги Тодоров, богослов: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква
(Видео)

Георги Тодоров: Имаме покушение срещу суверенитета на Българската православна църква-Georgi-Todorov--Imame-pokushenie-sreshtu-suvereniteta-na-Balgarskata-pravoslavna-tsarkva_1716978405.png

Общата служба на митрополит Николай и други митрополити в Турция е нарушение и ...

29 май 2024 | 13:22