Вицепремиерът на Чехия: Взривовете във Врбетице са били предназначени за България

Чехия обяви експулсирането на 18 служители на руското посолство

Вицепремиерът на Чехия: Взривовете във Врбетице са били предназначени за България

23575 | 19 апр. 2021 | 00:58

Припомняме, че през 2014 г. два склада с боеприпаси избухнаха в чешкото село Врбетице. Първият от тях се случи на 16-ти октомври, когато избухнаха 50 тона боеприпаси. Фрагментите бяха разпръснати в радиус от 800 метра от мястото, където се намираше сграда


Вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Чешката република Ян Хамачек, който изпълнява и длъжността ръководител на Министерството на външните работи на републиката, заяви, че експлозиите на оръжия и боеприпаси, станали през 2014 г. в склад в село Врбетице близо до град Злин (Източна Чехия) са били планирани така, че да се случат след получаване на пратката от този продукт от клиента в България.

 

Това каза политикът, говорейки в новинарно-публицистичната програма "Въпроси на Вацлав Моравец" на чешката телевизия, съобщава ТАСС.

 

„Да, можете да кажете това“, каза Хамачек, отговаряйки на въпроса на домакина, че взривовете са били планирани за 3-ти декември, когато пратката с оръжия и боеприпаси е трябвало да бъде получена в България.

 

"Международното сътрудничество се развива по това разследване на експлозиите, включително сътрудничество с България", каза Хамачек, отговаряйки на въпроса, че целта на операцията може да е бил собственикът на българската оръжейна компания "Дунарит" Емилиян Гебрев.

 

Припомняме, че през 2014 г. два склада с боеприпаси избухнаха в чешкото село Врбетице. Първият от тях се случи на 16-ти октомври, когато избухнаха 50 тона боеприпаси. Фрагментите бяха разпръснати в радиус от 800 метра от мястото, където се намираше сградата на склада.

Двама служители на местната компания Imex Group, които наеха склад от държавния Военно-технически институт, бяха убити. Всички жители на населеното място бяха евакуирани по спешност.

 

Вторият взрив е станал на 3-ти декември, когато е избухнал склад, който е съдържал 13 тона взривни вещества. Той също е отдаден под наем на Imex Group и се намира на 1200 метра от склада, унищожен от взрива на 16-ти октомври. Извършена е спешна евакуация на 430 души - жители на Врбетице и близките села. Говорител на Imex Group каза, че там има картечници и артилерийски снаряди. Той напълно изключи възможността за тяхното самозапалване.

 

Според Ян Хамачек, руските специални служби са участвали в организирането на двата взрива във Врбетице. В същото време, според неговата версия, тези, които са инсталирали взривните устройства на територията на склада за боеприпаси, не са изчислили нещо. "Случи се нещо, което не беше планирано.

 

Вероятно точно втората от експлозиите се случи в ситуацията, за която беше планирана", каза Хамачек. Чешкият вицепремиер добави, че полицията на републиката е изпратила искане до Русия за правна помощ при разследването на инцидента във Врбетице и "се опита да разпита" руснаците Александър Петров и Руслан Боширов, които в събота чешките власти са обявили за издирване. Както вестник Lidove Noviny съобщи, чешките специални служби смятат, че Петров и Боширов са агенти на ГРУ и се твърди, че са посетили склада на 15.10.14 г. - денят, преди първата експлозия.

 

Официално чешката полиция не говори за връзката между експлозията в склада за боеприпаси и издирването на двама руски граждани.

 

Премиерът Андрей Бабиш и Хамачек обявиха експулсирането на 18 служители на руското посолство в Чешката република, които според страна са „служители на руските специални служби“.

 

Тази стъпка е предприета във връзка с разкритите факти за експлозията през 2014 г. във Врбетице, в която според тях са били замесени "офицери от руското военно разузнаване". Русия изрази силен протест към чешките власти в това отношение и ще предприеме ответни мерки.
Намери своята история

От категорията

Русия отбелязва Деня на победата (На живо)

Русия отбелязва Деня на победата -1620544183.jpg

Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще приеме парада от командващия на ...

9 май 2021 | 10:00

Focus: Основната задача на Путин е да предотврати въвличането на Москва в конфликт между Китай и САЩ

 Основната задача на Путин е да предотврати въвличането на Москва в конфликт между Китай и САЩ-1620545381.jpg

САЩ създадоха нов тип въоръжени сили - Космическите сили, а Китай ще изгради ...

9 май 2021 | 10:28

"Война" в стария град на Ерусалим: Стотици ранени, камъни, бутилки водни оръдиия, гумени куршуми

Стотици ранени при сблъсъци в Ерусалим-1620455582.jpg

Израелската полиция използва гумени куршуми и шокови гранати към хвърлящи ...

8 май 2021 | 09:30

Путин цитира евроексперт: „Спутник V” е сигурна колкото автомат „Калашников“

-1600861454.png

Руските здравни власти одобриха вече и употребата на еднодозова версия на ...

7 май 2021 | 09:45