Историческа победа!

Вижте освобождаването на Палмира стъпка по стъпка (видео)

7563 | 31 март 2016 | 17:25

Началникът на Главното оперативно управление на Въоръжените сили на Русия ген.-лейтенант Сергей Рудской даде отчет за операцията в древния сирийски град


От 27 февруари 2016 г. в рамките на двустранното съвместно заявление на Русия и САЩ на територията на Сирия продължава реализацията на комплекса мерки, насочени за прекратяване на бойните действия на територията на страната.

 

Въпреки отделните нарушения по места, бойните сражения са прекратени на по-голяма част от територията на провинциите Хомс, Хама и Алепо, което създаде условия за връщане на мирните жители в домовете им. Това заяви на брифинг началникът на Главното оперативно управление на Генщаба на Въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Сергей Руской. Ето какво заявява още висшият руски военен:

Споразумението за примирие с въоръжените формирования на опозицията позволи на правителствените войски да засилят борбата си с терористичните групировки "Ислямска държава" и «Джибхад ан Нусра».

В началото на март бе проведено прегрупиране на частите и подразделенията на въоръжените сили на Сирия, а също и на отрядите на народното опълчение и формированията на патриотичната опозиция с цел да бъде нанесен удар по ИДИЛ в района на Тадмор (Палмира, провинция Хомс).

До завземането от терористите през май 2015 г. от радикалните ислямисти от ИДИЛ Тадмор бе търговски и туристически център на Кирия, важен търговско-транспортен възел и ключов център за петролните тръбопроводи на страната. На югозапад от съвременния град са разположени развалините на древната Палмира, които са историческо многовековно наследство не само на Сирия, но и на цялото човечество.

Освобождаването на Палмира имаше стратегическо значение във връзка с важното му местоположение в централната част на Сирия, а също и от гледна точка на важните пътища, водещи към ключови райони като Дамаск, Хомс, Хама, Алепо, Раку, Дейр ез Зор. Районът на Палмира бе важен и заради нефтените находища (петролните полета «Джизел» и «Шаар») и други залежи на полезни изкопаеми в околните райони.

От покрайнините на Палмира незаконните въоръжени формирования към началото на март бяха съсредоточили над 4000 терористи, не по-малко от 25 танка и бронирана техника, над 20 единици реактивна артилерия, над 40 миномета, около 100 комплекса ПТУР, над 50 автомобила с повишена проходимост с установено тежко въоръжение. Освен това на разположение на терористите бяха над 10 камиона, натъпкани с взрив, готови да тръгнат всеки момент, управлявани от терористи-смъртници. Радикалните ислямисти разполагаха и с комплекси безпилотни летателни апарати.

Около Тадмор терористите от ИДИЛ бяха създали цяла система от фортификационни съоръжения, включваща няколко ешелона на отбраната, а също дълговременни опорни пунктове, оборудвани огневи точки върху стратегически височини и пунктове на управление.

В разработката на операцията по освобождаването на Палмира непосредствено активно участие взимат руските военни съветници. На 6 март е създадено оперативното направление "Палмира" и започват настъпателните действия на сирийските войски при поддръжка от страна на руската авиация.

На първия етап от настъпателната операция бе осъществено блокирането на основните транспортни пътища около града.

Позициите на терористите бяха подложени на системен огневи обстрел с артилерия и авиация на сирийските правителствени войски. Самолетите на руските Военно-космически сили (ВКС) оказаха активна поддръжка на подразделенията на сирийската армия и народното опълчение.

За периода от 7 до 27 март за подпомагане на правителствените войски в района на Палмира руските ВВС извършват около 500 бойни излитания, а по обекти на терористите от ИДИЛ са нанесени над 2000 авиационни удара. В резултат на тези удари са унищожени опорни пунктове и позиции на артилерията на всички стратегически височини.

Авиоударите на ВВС на Русия по жива сила и обекти на инфраструктурата на ИДИЛ в района на Палмира

В първите дни на операцията на руската авиация са унищожени основните пунктове на управление на терористите. Руската авиация ежедневно унищожава автомобилни колони с ислямисти и боеприпаси, които се опитват да стигнат до Палмира от страната на Рака и Дейр ез Зор.

На 23 март подразделения на сирийската армия се приближиха плътно до Палмира и пристъпиха към щурма на важни височини в покрайнините на града. Превземането им беше завършено за едно денонощие.

Сутринта на 27 март сирийската армия и отрядите на народното опълчение установиха пълен контрол над града. Още два дни продължи унищожаването на остатъците от бандите на терористите в предградията и отделни райони на града.

В хода на операцията самолети на руските ВКС нанесоха удари изключително по конкретни обекти на терористите и зададени точни координати на целите.

Особено важните обекти на терористите се унищожават в реално време с подадени координати от земята.

Искам да подчертая, че нито един исторически обект на Палмира не е пострадал в резултат на действията на руските ВКС.

Всички разбягали се бандитски групи на ИДИЛ са унищожени от руската авиация, без да им се даде възможност на изблягат в посока към Рака и Дейр ез Зор.

Възвръщането на контрола на сирийските войски над Палмира съществено ще затрудни бандитите в стремежа им да се прегрупират и за прехвърлят резерви между северните и южните райони на Сирия, а също значително ще понижи отбранителните възможности на бандитите в районите на градовете Дамаск и Алепо.

Загубата на контрол над богатите на полезни изкопаеми територии ще задълбочи кризата в икономическото и финансовото положение на терористите, ще занижи възможностите им за закупуване на въоръжение, боеприпаси, ще затрудни осигуряването на заплащане на терористите.


В съответствие с указание на президента на Русия в най-близко време за прочистването на Палмира от взривоопасни предмети ще пристигнат руски специалисти от Международния противоминен център на Въоръжените сили. Първите подразделения руски сапьори вече пристигнаха в Сирия.

По предварителни оценки, обемът на работа по разминиране на архитектурно-историческата и жилищната част на града представлява над 180 хектара.

Работата по разминирането се усложнява и от това, че освен стандартните мини, произведени промишлено, в Палмира терористите са поставили голямо количество самоделни взривни устройства. Затова на най-важните и сложни за разминиране участъци, ще бъдет привлечени руските специализирани роботи-сапьори «Уран-2».

Източник: Блиц

 Началникът на Главното оперативно управление на Въоръжените сили на Русия ген.-лейтенант Сергей Рудской даде отчет за операцията в древния сирийски град

Началникът на Главното оперативно управление на Въоръжените сили на Русия ген.-лейтенант Сергей Рудской даде отчет за операцията в древния сирийски град
Намери своята история

От категорията

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

"Няма да спрем огъня дори за час" – в Киев заплашват да обесят всеки, който се обяви за мир

-besilka_1718530497.jpg

"Нашите комбинатори, които натискаха за мирна конференция, попаднаха точно ...

16 юни 2024 | 12:32

Нетаняху е против паузите в сраженията в Газа заради доставка на помощи

Нетаняху е против паузите в сраженията в Газа заради доставка на помощи-Netanyahu--Ne-izraelskata-armiya--a-bezchovechnite-teroristite-v-Gaza-atakuvaha-bolnitsata_1697607485.jpg

Министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир осъди идеята за тактическа ...

16 юни 2024 | 21:53

Зеленски: Русия "не е готова за справедлив мир"

Зеленски: Русия "не е готова за справедлив мир". Снимка АП/БТА-Zelenski--Rusiya--ne-e-gotova-za-spravedliv-mir--Snimka-AP-BTA_1718557413.png

"Вярвам, че приятелите са тези, които помагат, когато нещата са трудни. И ...

16 юни 2024 | 20:02

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47