Визитата на Пелоси в Тайван: Китай отвърна със затягане на гайките вътре в страната

Разширяват се пълномощията на органите за сигурност

Визитата на Пелоси в Тайван: Китай отвърна със затягане на гайките вътре в страната

2162 | 9 авг. 2022 | 14:15

Посещението на председателката на Камарата на представителите убеди президента на КНР Си Цзинпин, че Америка и съюзниците ѝ ще използват икономическите и социалните проблеми, с които се сблъсква Китай, за да го отслабят


Пекин анонсира осем контрамерки в отговор на визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Всички те засягат контактите с Вашингтон. Същевременно обаче се затягат гайките в борбата с всички недоволни от правителството вътре в страната. Разширяват се пълномощията на органите за сигурност.

 

Посещението на председателката на Камарата на представителите убеди президента на КНР Си Цзинпин, че Америка и съюзниците й ще използват икономическите и социалните проблеми, както и трудностите в междуетническите отношения, с които се сблъсква Китай, за да го отслабят. В нов учебник за кадрите се казва, че ако не се гарантира националната сигурност, държавата ще се разсипе като чувал с пясък. Тази кампания обхвана и учениците, призовани да докладват по телефона за подозрителни елементи. 

 

Според Даниел Ръсел, бивш високопоставен американски дипломат, придружавал през 2011 г. Джо Байдън - тогава вицепрезидент на САЩ, при пътуване в Китай, още навремето Си неведнъж казвал, че единството на страната е застрашено от цветни революции, подобни на избухналите в Близкия изток. И нееднократно повдигал темата. Тази тревога до голяма степен предопредели политиката на Пекин на вътрешния фронт. През изтеклите 10 години лидерът на Китай разшири смисъла на понятието национална сигурност, като засили контрола на компартията навсякъде, където противникът би могъл да нанесе щети. Визитата на Пелоси още по-силно затвърди убеждението му, че пред лицето на такива машинации трябва да се укрепва бдителността.

 

Ето какъв е и практическият резултат. В пекинско училище, както съобщи "Ню Йорк таймс", децата рисували картинки, показващи как бдителни граждани бият маскиран злодей. А в друго училище - в Северозападен Китай, учителите наредили на учениците: видите ли нещо подозрително, обаждайте се в министерството на държавната сигурност на телефон 12339. 

 

Вестникът пише още, че Пекин е заимствал самия термин "цветни революции" от идеолозите в Москва. Но е стигнал още по-далеч. Бдителността може да се превърне в параноя. Това проличава например от пролетните събития в Шанхай. Заради вируса на КОВИД-19 жителите на града бяха подложени на неколкоседмичен локдаун. И дадоха израз на възмущението си с дрънчене на тенджери и тигани по первазите на прозорците. А властите, застанали пред микрофони, предупреждаваха недоволните, че протестите се раздухват от сенчести "чуждестранни сили".

 

Година след идването си на власт Си Цзинпин съобщи, че в рамките на ЦК на Китайската комунистическа партия се създава Комисия по националната сигурност. Някои американски експерти помислиха, че тази комисия ще стане аналог на Съвета за национална сигурност на САЩ и ще се занимава с външната политика. Но Си обясни, че е необходим цялостен подход към проблема. Всъщност това означава, че външните и вътрешните заплахи се разглеждат през призмата на на идеологическото съперничество със Запада.

 

Твърдостта на Пекин в оценката на състоянието на националната сигурност изпита на собствен гръб от Ли Минчъ, който се представяше като служител в обществен колеж в Тайван. Той дълги години поддържаше контакти с правозащитници в Китай, подпомагаше семействата на арестуваните. През 2017 г. Ли пристигна в Китай. Веднага, щом мина границата, той бе задържан и обвинен, че планира да разпали цветна революция. Присъдата бе пет години затвор. Тази година го пуснаха и Ли се върна на острова.

 

Експертите в Америка знаят малко неща за Комисията за национална сигурност. Броят на служителите й остава неизвестен. Председател е самият Си Цзинпин. Негов заместник е министърът на държавната сигурност Чън Вънцин.

 

Василий Кашин, старши научен сътрудник от Висшето училище за икономика, посочи пред "Независимая газета": "Китайският аналог на националните Съвети за сигурност в други страни бе създаден през 2013 г. Това е много затворен орган, в който са представени не само функционери от силовия блок, но също така от идеологическия и от икономическия. Предполага се, че там се събира цялата информация за заплахите от външен и от вътрешен характер. Вероятно има и собствени аналитични центрове.

 

След визитата на Пелоси китайските органи за сигурност се заеха с лицата, симпатизиращи на независимостта на Тайван. А такива има главно сред тайванската диаспора, наброяваща на континента стотици хиляди души, които живеят там кажи-речи постоянно. Ако пък прибавим и пристигащите за по няколко месеца годишно, става дума за близо два милиона души. Може би вече ги подлагат на чистки. По-рано все не им идваше редът, но сега властите се захванаха с хората, правили непредпазливи изказвания в социалните мрежи. Както обикновено, щом има напрежение, контраразузнавателният режим става по-строг."

 

Колкото до тезата за цветни революции, китайците съвсем не са я заимствали от Русия, смята експертът. От самото начало на тези революции в арабския свят Китай зае ясна негативна позиция спрямо тях. Дори премахваше от интернет съобщенията за въстания в арабски държави. "Те сигурно проследяват и някои материали, събрани в Русия. Нали се развива сътрудничество между китайските и руските правоохранителни органи. Но Русия естествено още не е стигнала такова ниво на властови контрол над обществото като Китай", добави Кашин.

 

 

Източник БТА

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


Намери своята история

От категорията

Махмуд Абас: Ветото в Съвета за сигурност прави САЩ съучастник във военни престъпления

Палестинският президент Махмуд Абас-Prevrashta-li-se-Mahmud-Abas-v-izkupitelna-zhertva-na-voynata-v-Gaza--Snimka--AP-BTA_1698053426.jpg

На фона на продължаващи тежки сражения в Ивицата Газа израелските сили са ...

9 дек. 2023 | 15:06

Ердоган: Справедлив свят е възможен, но не и със САЩ, които въоръжават Израел

-1512743425.jpg

"В Съвета за сигурност на ООН има пет постоянни членове и временни ...

9 дек. 2023 | 16:07

Победа на здравия разум: ЕС призна ядрената енергия за чиста

-1641110841.jpg

27 миниcтpи oт EC зaявиxa, чe ядpeнaтa eнepгия и ycтoйчивитe aлтepнaтивни ...

9 дек. 2023 | 15:58

Адвокатите на Навални: Нямаме връзка с него, властите ни отказват достъп

Алексей Навални-Aleksey-Navalni-zayavi--che-sa-mu-bili-povdignati-novi-obvineniya-Snimka-BTA_1701439086.jpg

Навални е въдворен в затворническа колония в град Ковров, Владимировска област, ...

9 дек. 2023 | 18:43

Най-важното

Ако бях на мястото на Хинков, бих подал оставка отдавна, каза той

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков
(Видео)

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков-Pravnata-komisiya-prie-na-parvo-chetene-zakona-za-lichniya-falit-na-parvo-chetene_1669822664.jpg

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и ...

9 дек. 2023 | 20:39

България е под много тежък външен натиск, което е агония за националния ни суверенитет

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление
(Видео)

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление-1597650321.png

Двойното гражданство води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за ...

9 дек. 2023 | 17:02

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-1655541543.png

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Tryabva-smelost-za-prilagane-na-nepopulyarni-merki-sreshtu-visokite-tseni_1678356260.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Изследването показва още, че най-щастливи в Европа са домакинствата, в които има дете

"Евростат": Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1702136612.jpg

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са ...

9 дек. 2023 | 17:42

Министерството подари на децата и уикенд в базата на ведомството в Боровец

Калин Стоянов към децата на МВР: Носете в сърцата си вярата в доброто

Снимка: МВР-Snimka--MVR_1702146522.jpg

"В мое лице имате приятел, който винаги ще се отзове, когато се нуждаете ...

9 дек. 2023 | 20:28