Визитата на Пелоси в Тайван: Китай отвърна със затягане на гайките вътре в страната

Разширяват се пълномощията на органите за сигурност

Визитата на Пелоси в Тайван: Китай отвърна със затягане на гайките вътре в страната

2222 | 9 авг. 2022 | 14:27

Властите се захванаха с хората, правили непредпазливи изказвания в социалните мрежи


Пекин анонсира осем контрамерки в отговор на визитата на Нанси Пелоси в Тайван. Всички те засягат контактите с Вашингтон. Същевременно обаче се затягат гайките в борбата с всички недоволни от правителството вътре в страната. Разширяват се пълномощията на органите за сигурност.

Посещението на председателката на Камарата на представителите убеди президента на КНР Си Дзинпин, че Америка и съюзниците й ще използват икономическите и социалните проблеми, както и трудностите в междуетническите отношения, с които се сблъсква Китай, за да го отслабят. В нов учебник за кадрите се казва, че ако не се гарантира националната сигурност, държавата ще се разсипе като чувал с пясък. Тази кампания обхвана и учениците, призовани да докладват по телефона за подозрителни елементи.

Според Даниел Ръсел, бивш високопоставен американски дипломат, придружавал през 2011 г. Джо Байдън - тогава вицепрезидент на САЩ, при пътуване в Китай, още навремето Си неведнъж казвал, че единството на страната е застрашено от цветни революции, подобни на избухналите в Близкия изток. И нееднократно повдигал темата. Тази тревога до голяма степен предопредели политиката на Пекин на вътрешния фронт. През изтеклите 10 години лидерът на Китай разшири смисъла на понятието национална сигурност, като засили контрола на компартията навсякъде, където противникът би могъл да нанесе щети. Визитата на Пелоси още по-силно затвърди убеждението му, че пред лицето на такива машинации трябва да се укрепва бдителността.

Ето какъв е и практическият резултат. В пекинско училище, както съобщи "Ню Йорк таймс", децата рисували картинки, показващи как бдителни граждани бият маскиран злодей. А в друго училище - в Северозападен Китай, учителите наредили на учениците: видите ли нещо подозрително, обаждайте се в министерството на държавната сигурност на телефон 12339.

Вестникът пише още, че Пекин е заимствал самия термин "цветни революции" от идеолозите в Москва. Но е стигнал още по-далеч. Бдителността може да се превърне в параноя. Това проличава например от пролетните събития в Шанхай. Заради вируса на КОВИД-19 жителите на града бяха подложени на неколкоседмичен локдаун. И дадоха израз на възмущението си с дрънчене на тенджери и тигани по первазите на прозорците. А властите, застанали пред микрофони, предупреждаваха недоволните, че протестите се раздухват от сенчести "чуждестранни сили".

Година след идването си на власт Си Дзинпин съобщи, че в рамките на ЦК на Китайската комунистическа партия се създава Комисия по националната сигурност. Някои американски експерти помислиха, че тази комисия ще стане аналог на Съвета за национална сигурност на САЩ и ще се занимава с външната политика. Но Си обясни, че е необходим цялостен подход към проблема. Всъщност това означава, че външните и вътрешните заплахи се разглеждат през призмата на идеологическото съперничество със Запада.

Твърдостта на Пекин в оценката на състоянието на националната сигурност изпита на собствен гръб Ли Минчъ, който се представяше като служител в обществен колеж в Тайван. Той дълги години поддържаше контакти с правозащитници в Китай, подпомагаше семействата на арестуваните. През 2017 г. Ли пристигна в Китай. Веднага, щом мина границата, той бе задържан и обвинен, че планира да разпали цветна революция. Присъдата бе пет години затвор. Тази година го пуснаха и Ли се върна на острова.

Експертите в Америка знаят малко неща за Комисията за национална сигурност. Броят на служителите й остава неизвестен. Председател е самият Си Дзинпин. Негов заместник е министърът на държавната сигурност Чън Вънцин.

Василий Кашин, старши научен сътрудник от Висшето училище за икономика, посочи пред "Независимая газета": "Китайският аналог на националните Съвети за сигурност в други страни бе създаден през 2013 г. Това е много затворен орган, в който са представени не само функционери от силовия блок, но също така от идеологическия и от икономическия. Предполага се, че там се събира цялата информация за заплахите от външен и от вътрешен характер. Вероятно има и собствени аналитични центрове.

След визитата на Пелоси китайските органи за сигурност се заеха с лицата, симпатизиращи на независимостта на Тайван. А такива има главно сред тайванската диаспора, наброяваща на континента стотици хиляди души, които живеят там кажи-речи постоянно. Ако пък прибавим и пристигащите за по няколко месеца годишно, става дума за близо два милиона души. Може би вече ги подлагат на чистки. По-рано все не им идваше редът, но сега властите се захванаха с хората, правили непредпазливи изказвания в социалните мрежи. Както обикновено, щом има напрежение, контраразузнавателният режим става по-строг."

Колкото до тезата за цветни революции, китайците съвсем не са я заимствали от Русия, смята експертът. От самото начало на тези революции в арабския свят Китай зае ясна негативна позиция спрямо тях. Дори премахваше от интернет съобщенията за въстания в арабски държави. "Те сигурно проследяват и някои материали, събрани в Русия. Нали се развива сътрудничество между китайските и руските правоохранителни органи. Но Русия естествено още не е стигнала такова ниво на властови контрол над обществото като Китай", добави Кашин.

Източник БТА

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

 


От категорията

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?-1642944500.jpg

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или ...

27 септ. 2022 | 12:21

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10