Изискването е за ясна и открита позиция на всеки кандидат – и за депутат, и за президент

Владимир Костов: България е пред най-важните избори в своята история

10585 | 13 окт. 2021 | 20:11

За първи път обаче в своята история, България е пред избори, в момент, когато светът е в криза и се поставя на карта по-нататъшното съществуване на европейската, а може би и на световната цивилизация.


Владимир Костов


Предвид темата, позволявам си да напомня, че както е от десетилетия, това което споделям, е само мое лично мнение. Нито съм подтикван от някого, нито ангажирам когото и да било, изразявайки го публично.

България е пред най-важните избори в своята история не защото обществото и държавата са в някаква небивала криза. В този почти век и половина след 1878 година, когато управлението на страната предполага избори, България е видяла и надживяла и по-критични положения от днешното. Ако е само до обществото ни, няма съмнение, че ще намери изход и сега.

За първи път обаче в своята история, България е пред избори, в момент, когато светът е в криза и се поставя на карта по-нататъшното съществуване на европейската, а може би и на световната цивилизация.

И това е, което издига по-високо от когато и да било, изискването за ясна и открита позиция на всеки кандидат – и за депутат, и за президент – по тази криза и по политиката, която ще води България, спрямо нея. Заради нас си, и заради света. И пак то е, което определя по-голяма отговорност, от когато и да било, за гласа на всеки избирател.

Кое е лицето на тази криза, която заплашва самото съществуване на цивилизацията ни, а значи и това на самата България и обществото ни?

Нямам предвид военното и всяко друго съперничество между великите сили - САЩ, Китай, Русия и – да не ги пренебрегваме – Германия, Великобритания, Франция, а и Испания, Италия, Турция и т.н.

 

Военното и друго съперничество съпътства човешкото общество от самото му начало. Конфликтите на тази основа са се редували един от друг по-разрушителни, но никой от тях не е заплашил съществуването на цивилизацията. Те са били и са просто част от нея. Стъпки в трудния и противоречив път на човека.

Поне засега, не се забелязват белези в политиката на никоя от големите държави, че те се подготвят да напуснат „традиционното съперничество“ и да се хвърлят в самоубийствена авантюра.

Заплахата за самото съществуване на цивилизацията е на терена на общественото развитие. И се провежда под мощно прикритие на лозунги за „права“, за „защити“, за „нови виждания“, за подкрепа на „малцинства“, на „пострадали“, на „жертви“ и т.н.

 

В редица конкретни случаи има и от едно, и от друго. Мнозина от участниците в тези кампании искрено се заблуждават, че се борят за напредничави каузи и допринасят за по-нататъшен напредък на човешкото общество.

В основата на този натиск за обществена промяна, са две начала, които именно предопределят опасния за цивилизацията натиск на цялата манипулация.

 

Едното се манифестира в множеството прояви на джендъризма. Същността му е отричането на биологичната основа на човешката личност и поведение и подменянето й с неограничени от нищо „помисли“ на индивида.

„Операция“, която води ни повече ни по-малко, към заличаване на семейството и „освобождаване“ на личността от каквито и да било дълг и отговорности към общността. Била тя семейна, родова, етническа, национална и просто – човешка.

 

Второто се проявява в амбицията на кръгове от наднационалната бюрокрация, най-вече в ЕС, но далеч не само там, да налагат своите виждания и решения на ръководствата на националните държави. Там където това им се удаде, под прикритието на грижа за „общи интереси“, се подтиква процес на разрушаване на националното съзнание и чувството на отговорност за националната съдба.

В Европа, недалече от България, има две страни, където обществото и управляващите, следят с внимание и изразяват своята критичност и съпротива спрямо посочените прояви на антицивилизационната манипулация. Имам предвид Унгария и Полша. В други страни се наблюдава, както съпротива срещу тази манипулация, така и успехи, засега, на ангажираните в осъществяването й.

 

Във всеки случай, убеден съм, че осъзнаването на тази смъртоносна опасност и борбата срещу силите, които имат интерес тя да успее, тепърва предстои.

Има на нашата българска сцена учени, публицисти, общественици, които сочат опасностите за България и за българското общество от тази манипулация и в двете й форми на проява. Както тази срещу семейството, така и тази срещу националната независимост и съзнание.

 

Политиците обаче общо взето избягват да заемат категорична позиция. Предпочитат или да се крият зад членове от конституцията, или да си служат, както се казва „с недомлъвки“.

 

Предполагам, че може и да съм пропуснал нечия дума, но не помня някой от първата редица да е изразил категорично поне солидарност например с Унгария, или Полша, в конфликтите им с Брюксел по тези въпроси.

 

Признавам, това внася у мен, а предполагам и у други, основание за опасение, че тези политици си знаят, че ще отстъпят и ще приемат антисемейната и антинационална манипулация, бъдат ли „попритиснати“. Ако греша спрямо някой политик, поради неосведоменост – т.е. не съм забелязал изразена от него позиция – моля го да ме извини и да повтори думите си, за да бъдат чути от всички.

Всъщност, точно в това виждам голямото значение на предстоящите избори и предшестващите ги седмици на предизборна кампания. Всеки кандидат трябва да се чувства длъжен да изрази категорично позицията си по тази манипулация и да поеме ангажимента да защитава твърдо и последователно интересите на българското семейство и българската национална общност. Убеден съм, че с

подобна позиция, той ще се манифестира като истински защитник и на интересите на Европа, мира и световното сътрудничество. Каквото и да говорят ангажиралите се с модната сега манипулация.

Ако кандидатите не се отклонят от това изискване за честна дума, те само ще дадат възможност и на всеки избирател да даде гласа си по съвест и чувство на отговорност за съдбата на цивилизацията ни, а с това и на България.


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53