Владимир Путин: Русия ще изпълни задачите си в Украйна и ще увеличи военния си потенциал

Отличилите се в Украйна да бъдат издигани в армията, нареди руският президент

Путин: Ще изпълним задачите си в Украйна, въоръжаваме армията с междуконтинентални ракети "Сармат"

28994 | 21 дек. 2022 | 14:42

Тактиката на НАТО, използвана срещу Русия, да се анализира и включи в обучението на руската армия, заръча държавният глава и главнокомандващ

Владимир Путин: Русия ще изпълни задачите си в Украйна и ще увеличи военния си потенциал-Vladimir-Putin--Rusiya-shte-izpalni-zadachite-si-v-Ukrayna-i-shte-uvelichi-voenniya-si-potentsial_1671627536.jpgТактиката на НАТО, използвана срещу Русия, да се анализира и включи в обучението на руската армия, заръча държавният глава и главнокомандващ-Taktikata-na-NATO--izpolzvana-sreshtu-Rusiya--da-se-analizira-i-vklyuchi-v-obuchenieto-na-ruskata-armiya--zaracha-darzhavniyat-glava-i-glavnokomandvasht_1671638031.jpgОтличилите се в Украйна да бъдат издигани в армията, нареди руският президент-Otlichilite-se-v-Ukrayna-da-badat-izdigani-v-armiyata--naredi-ruskiyat-prezident_1671637999.jpg

Русия ще изпълни задачите си в Украйна и ще увеличи военния си потенциал, заяви президентът Владимир Путин на разширено заседание на колегиума на руското министерство на отбраната, предават руски медии. Стопанинът на Кремъл нарече герои руските войници.

 

Той подчерта, че няма никакви ограничения за финансирането на армията - въоръжените сили ще получат всичко, което им е необходимо за кампанията в Украйна и то най-високо равнище.


"Знаем, че на бойното поле няма дребнитемие. Искам да обърна особено внимание, въпреки че знам, че министерството се занимава с това - медицински аптечки, храна, консерви, униформи, обувки, защитни шлемове, бронежилетки, всичко трябва да бъде на най-современно и високо ниво. ... Нямаме никакви ограничения за финансирането, правителството дава всичко, което армията помоли, всичко", заяви държавният глава.

 

Путин добави, че Русия трябва да обърне специално внимание на важното значение на дроновете в конфликта. Президентът изтъкна, че междуконтиненталната балистична руска ракета "Сармат" – известна и като "Сатана II", ще влезе много скоро на въоръжение в руската армия.  На въоръжение продължават да постъпват ракетните комплекси"Ярс",  добави президентът.

 

Президентът заръча на Министерството на отбраната и на генералния щаб на Въоръжените сили на Русия да анализират опита и тактиката на страните от НАТО, която използва пълния си военен капацитет в Украйна, и да ги включат в програмата за обучение на руската армия.

 

Президентът също така подчерта, че руските части са получили "огромен боен опит в хода на спецоперацията".


Според него опита от специалната военна операция в Украйна (както в Русия се нарича войната там - б.а.), а също така и практиката в Сирия, трябва да станат основа за сериозно усъвършенстване на бойните умения, в това число да бъдат използвани за подготовка и провеждане на учения и тренировки на всички нива.

Офицерите и сержантите, проявили се по време на специалната военна операция, приоритетно трябва да се издигат на по-високи командни длъжности, да бъдат кадрови резерв при постъпването във военни вузове, включително и в академията на Генералния щаб, подчертава руският президент.

 

Путин нарече загубите на бойното поле в Украйна "обща трагедия" и заяви, че продължава да смята украинците за "братски народ". Той каза, че враговете на Русия искат да тя да се разпадне и повтори своето твърдение, че Русия е била принудена да започне военните действия в Украйна заради, по негови думи, "западни провокации".

Путин призна, че процесът по мобилизирането на 300 000 резервисти през септември не е протекъл гладко. "Частичната мобилизация, която беше извършена, разкри някои проблеми, както всички добре знаят, които трябва бързо да бъдат разрешени", каза той.

Руският президент спомена и други, неуточнени, проблеми във въоръжените сили и каза, че конструктивните критики трябва да бъдат чути. "Ясно е, че реакциите на хора, които виждат проблеми – и винаги има проблеми при изпълняването на подобна важна, сложна работа – могат да бъдат емоционални, но ние трябва да чуем тези, които не премълчават проблемите, а се опитват да допринесат за тяхното разрешаване", добави Путин.

 

"Сигурен съм, че министерството на отбраната ще бъде в постоянен диалог с хората. Нашата сила винаги е била в единството на армията и народа. Това е така и днес", заяви руският президент.

 

Той изказа специална благодарност на военните медици, които смело спасяват воините с риск за собствения си живот. Той също така благодари на военните и гражданските строители за изграждането на укрепления и жизненоважна инфраструктура в областта на военната и гражданската отбрана, за помощта при възстановяването на гражданските сгради в освободените райони.
В своето изказване на заключителното годишно заседание на висшите ръководители на руската отбрана Путин каза, че военният съюз НАТО използва пълните си военни способности срещу Русия и призова присъстващите военни лидери да използват бойния си опит от Сирия и от продължаващата десет месеца "специална военна операция" в Украйна, както я нарича Москва.

Досие


РС-28 „Сармат“ е руска перспективна наземна силозна ракетна система с тежка течно-горивна междуконтинентална балистична ракета. Той е разработен от специалисти на Държавния ракетен център В. П. Макеев (Миас, Челябинска област) като заместител на комплекса Р-36М2 „Воевода“.

Далекобойността на „Сармат“ е 18 хиляди километра, изходното тегло е 208,1 тона, масата на полезния товар (бойната глава) е малко по-малко от десет тона. Скоростта ѝ е 5000 км в час. На практика е неуязвима от нито една съществуваща или перспективна противоракетна система.

Масата на горивото е 178 тона, дължината на ракетата е 35,5 метра, а диаметърът е три метра. Типът бойна глава е отделима бойна глава с блокове с индивидуално насочване, които могат да носят конвенционални или ядрени заряди.

Според терминологията на НАТО ракетата се нарича "Сатана-2".

„Сармат“ (РС-28) ще замени най-тежката в света стратегическа ракета „Воевода“. Работата по разработване на проекта започна през 2011 г.

Концепцията на комплекса „Сармат“ е доставянето на бойни глави по траектории, които затрудняват унищожаването им дори от перспективни системи за противоракетна отбрана.

 

Според експертите тя може да нанася удари по територията на САЩ, като премине по траектория над Южния полюс и Антарктида и атакува от юг.

  

Превод и редакция Епицентър.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 Путин: Ще изпълним задачите си в Украйна, въоръжаваме армията с междуконтинентални ракети "Сармат"

Тактиката на НАТО, използвана срещу Русия, да се анализира и включи в обучението на руската армия, заръча държавният глава и главнокомандващ
Намери своята история

От категорията

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

"Няма да спрем огъня дори за час" – в Киев заплашват да обесят всеки, който се обяви за мир

-besilka_1718530497.jpg

"Нашите комбинатори, които натискаха за мирна конференция, попаднаха точно ...

16 юни 2024 | 12:32

Нетаняху е против паузите в сраженията в Газа заради доставка на помощи

Нетаняху е против паузите в сраженията в Газа заради доставка на помощи-Netanyahu--Ne-izraelskata-armiya--a-bezchovechnite-teroristite-v-Gaza-atakuvaha-bolnitsata_1697607485.jpg

Министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир осъди идеята за тактическа ...

16 юни 2024 | 21:53

Зеленски: Русия "не е готова за справедлив мир"

Зеленски: Русия "не е готова за справедлив мир". Снимка АП/БТА-Zelenski--Rusiya--ne-e-gotova-za-spravedliv-mir--Snimka-AP-BTA_1718557413.png

"Вярвам, че приятелите са тези, които помагат, когато нещата са трудни. И ...

16 юни 2024 | 20:02

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47