Владимир Шопов Снимка: БНР

Ще има обаче пълно разкачване в областта на енергетиката, коментира анализаторът

Владимир Шопов: Едва ли Европа иска да изтласка Русия тотално

4246 | 22 май 2022 | 12:36

"Намираме се на прага на потенциален индустриален ренесанс в Европа, стига правителствата да знаят как да се възползват от тези възможности," обясни той


"Мащабът и дълбочината на санкциите на Европейския съюз спрямо Русия този път предполагат по-различна интерпретация. Това е желание на Запада да осъществи разкачване от руската икономика. Става дума за един по-мащабен и дългосрочен процес".

Това каза пред БНР анализаторът Владимир Шопов.

Той посочи, че вече 15 години в Русия политическият риск нараства, а през последното десетилетие руската икономика е все по-малко пазарна.

"Западните компании имат и друга перспектива, от която започват да планират дългосрочните си стратегии - максимално свиване и съкращаване на производствени вериги по силата на различни рискове. Най-много се коментира риска с Covid, политическия риск в Китай, сега добавяме и този с Русия, с различни видове инфлационен натиск. Поведението на компаниите е и реакция спрямо стимулите, които създават различни международни организации като ЕС... Става въпрос по-скоро за регионализация, отколкото за деглобализация," обясни Шопов.

В предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" анализаторът припомни, че през последните години ЕС е върнал идеята за индустриална политика.

"Намираме се на прага на потенциален индустриален ренесанс в Европа, стига правителствата да знаят как да се възползват от тези възможности," обясни Шопов и изрази съмнение, че Европа иска тотално да изтласка Русия.

"Трудно е да се очертаят реалистичните параметри и интензитет на взаимоотношенията... Възстановяване на търговски отношения ще има, но инвестиционните трудно ще бъдат възстановени. Може отсега да предвидим пълно разкачване в областта на енергетиката," добави анализаторът.

Шопов подчерта, че Западът, Русия и Китай трябва да оформят полетата, в които ще може да се работи заедно.

"Отношенията ще бъдат трайно променени. По отношение на Китай - в областта на високите технологии, критичната инфраструктура, телекомуникациите. Там конкуренцията ще доминира над сътрудничеството. А при Русия стоят въпросите, свързани със сигурността," коментира още Владимир Шопов.

 


От категорията

"Взгляд": Българите изгониха премиера си русофоб

Факсимиле: Взгляд-1656096728.jpg

"Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският ...

24 юни 2022 | 21:43

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт

Отново избори в Израел, ще се върне ли Нетаняху на власт-1620131643.jpg

Според анализатори противниците и привържениците на бившия премиер ще имат ...

25 юни 2022 | 13:45

Бабикян: Абсурд е да викаш „победа“, когато са ти гласували оставката!

Бабикян: Абсурд е да викаш „победа“, когато са ти гласували оставката!-1631951672.png

Най-слабата точка е бил парламентът, където изцяло са доминирали ГЕРБ и ДПС, ...

25 юни 2022 | 10:30