„Моето легло“ на Трейси Емин през 2014-а стана най-скъпо продаденото произведение на съвременното изкуство - 2,5 млн. лири, и сега се пази в „Тейт“ със звукова аларма.

Внимание, изкуство!

16767 | 18 апр. 2015 | 16:05

Посетители съсипват арт шедьоври, без да подозират, че са произведения на изкуството

„Моето легло“ на Трейси Емин през 2014-а стана най-скъпо продаденото произведение на съвременното изкуство - 2,5 млн. лири, и сега се пази в „Тейт“ със звукова аларма.-1429362647.jpgНищо чудно, че Деймиън Хърст предизвиква чистачките в музеите да почистят инсталациите му. На снимката: творбата „Да хапнем на открито“.-1429362776.jpgПрез 2004-та чистачката на „Тейт“ изхвърли торба с боклук, съществена част от произведението на немския художник Густав Мецгер. -1429362743.jpgНарочно състарената вана на Йозеф Бойс, заради чието измиване художникът завежда дело и получава обезщетение.-1429362715.jpgПрез 2011-а служителка на чистотата изтърка до блясък легенчето от инсталацията на Мартин Кипенбергер „Когато започне да капе от тавана“ и до голяма степен обезсмисли произведението, оценено на 800 000 евро. -1429362699.jpgЗа запълването на дупките в тавана на „Кунстхале“ в Манхайм, част от инсталация на Натали Браун Барендс, художничката води дело за 300 000 евро.-1429362683.jpgЕдна от керамичните скулптури на Татяна Фернандес е счупена от посетител на изложба в Кралската академия в Лондон, но публиката приема разбитата фигура за част от творбата. -1429362663.jpg

Едва ли може да бъде намерено оправдание за човек, който разрязва „Нощна стража“ на Рембранд или залива с киселина „Мона Лиза“ на Леонардо. За вандалите няма прошка, защото всички са единодушни за стойността на споменатите шедьоври. Какво да кажем обаче за злощастните посетители на изложби със съвременно изкуство, които рушат творби просто защото не ги разпознават като такива? И трябва ли чистачката в музея, изхвърлила мазната хартийка на пода, да плаща стотици хиляди обезщетение, без да подозира, че е увредила ценна арт инсталация?


Емблематичното легло на Трейси Емин например, което преди дни се завърна в „Тейт бритън“, вече се пази от специална звукова аларма срещу посегателства. Инсталацията, представляваща разхвърлян креват с мръсни чаршафи, бельо, презервативи и валящи се по пода бутилки водка, бе купена през миналата година за 2,5 млн. лири - най-скъпо продадената творба на съвременното изкуство досега.
„Моето легло“ страда от


набези на зрители


още от първата си изложба през 1999-а, когато е финалист в конкурса за наградата „Търнър“. Една от атаките е дори от колеги на Емин - двама китайски художници, които скачат по спалнята, замерят се с възглавници и се опитват да пийнат от разхвърляните бутилки - за съжаление празни. Когато творбата гостувала в Япония, почитател на художничката откраднал бикините й.


Тъй като Емин отказва да постави предпазна преграда около творбата си, за да не изчезне някой блистер с антидепресант (в края на 90-те години тя страда от психическо разстройство) или пък фас от препълнения пепелник, при доближаване на леглото в „Тейт“ сега пищи аларма. Мерките за сигурност най-вероятно са предприети и по настояване на новия собственик - германския финансист и ценител на поколението „Млади британски артисти“ Кристиан Дюркхайм, който я предостави за ползване на музея за срок от 10 години. Преди продажбата „Моето легло“ бе собственост на могъщия колекционер Чарлс Сачи, който го купил през 2000 г. за 150 хил. лири и го съхранявал в гостната си.


Музеят също има интерес да предпазва съвременни шедьоври, които може да объркат непредубедения зрител. През 2004-та чистачката на „Тейт“ падна в капана и изхвърли торба с боклук, съществена част от произведението на германския художник Густав Мецгер. До съд тогава не се стигна, но най-вероятно управата е компенсирала твореца, който се съгласи да сложи нови отпадъци на мястото на старите. Строгото съблюдение на чистотата пожертва през 2001 г. и творба на един от най-скъпо продаваните художници Деймиън Хърст. Тогава служителка на лондонската галерия „Айсторм“ изхвърли бирени бутилки, мръсни чаши за кафе и препълнен пепелник, олицетворяващи хаоса в ателието на художника.


Съвременното изкуство често става жертва на посегателства просто защото


хората не разбират


че това, което виждат, е изкуство.


Един от най-пострадалите от подобни недоразумения е легендарният Йозеф Бойс. През 1973 г. в галерията в Леверкузен е изложена негова бебешка ваничка, специално състарена и напълнена с лейкопласт и бинтове, с бележка: „В тази вана е къпано пеленачето Йозеф Бойс.“ Още преди да е закрита експозицията, в сградата се организира парти на социалдемократите. След купона доброволки решават да използват мръсната вана, за да измият чашите, без да предполагат, че това е арт творба. Погнусени от вида й, преди да натопят съдовете в нея, те я изтъркват до блясък, премахвайки покритието, специално положено от художника. „Видях­ме тази старина - оправдават се по-късно на процеса, иницииран от Бойс. - И решихме, че можем да я използваме. Как да предположим, че е част от изложба?“


За посегателството върху произведението си германският артист получава 58 хил. марки обезщетение и ваната, която отново превръща в художествен обект.


Подобен скандал се разразява и през 1986-а с творбата му „Мазен ъгъл“. През 1982-ра Бойс струпва в ъгъла на ателието си в Дюселдорфската академия 5 кг масло. Високата 25 см купчина има за цел нагледно да представи основните принципи на пластичната теория и да служи като отправна точка за изследване на студентите.


Четири години по-късно, няколко месеца след смъртта на твореца, домакинът на академията се разпорежда да изчистят остарялата мазнина и да пребоядисат залата. Верен студент на Бойс се обръща към съда, а общината е принудена да плати 40 000 марки глоба.


Не всички артисти обаче успяват да убедят властите, че заслужават компенсация за повредените си произведения. Още по-неприятно е, когато и колегите им не са сигурни в това. Такъв е пресният случай с младата художничка Натали Браун Барендс и творбата й „Дупки“ в „Кунстхале“ в Манхайм. През 2006-а тя пробива отвори в тавана и пода на седем зали в музея и ги свързва с помощта на лазерна и естествена светлина. Осем години по-късно при ремонта на сградата те са отново запълнени. „Дупките не може да бъдат произведение на изкуството“, отсичат посетители на галерията, които не съжаляват за изгубената творба. „Тя не се харесваше на хората“, категорична е директорката, от която художничката иска


300 000 евро обезщетение


„След Марсел Дюшан знаем, че всеки предмет, всяко събитие и дори всяко живо същество може да бъде изкуство - достатъчно е произведението да бъде изложено, да бъде заявено като изкуство и дискутирано като такова“, коментира Ханс Дитер Хубер, професор в Художествената академия в Щутгарт.


Дали съдът ще се вслуша в неговите аргументи, е трудно да се каже, но дори да го направи, това едва ли ще промени мнението на скептиците за дупката като арт шедьовър. А всъщност кой знае?


През последните години зрителите стават все по-внимателни в преценките си, а понякога дори са склонни да видят изкуство там, където художникът не го вижда. Както се случва през 2008-а с изложба в Кралската академия в Лондон, организирана от Трейси Емин.


В една от залите с произведения на артистката от Коста Рика Татяна Фернандес посетител бутнал триметрова керамична скулптура. Служителите започнали да се суетят как да организират почистването и в един момент забелязали, че зрителите, които току-що са влезли в залата, разглеждат спокойно експозицията. А от скулптурите на Фернандес те снимали най-много една - разбитата на десетки парчета съсипана творба.


От категорията

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpg

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато ...

16 септ. 2023 | 01:12

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев

Арт Галерия Vejdi представя изложба живопис на Васил Стоев-Art-Galeriya-Vejdi-predstavya-izlozhba-zhivopis-na-Vasil-Stoev_1695296734.png

Именно това ни събра с Васил Стоев – неговият цвят, неговата философия за ...

21 септ. 2023 | 14:42

Конкурс-обучение „Работилница за творческо писане-Разкажи за София“ за ученици от столичните училища

Снимка: Столична община-Snimka--Stolichna-obshtina_1695306734.jpg

Крайният срок за регистрация и изпращане на подготвените есета е 27 септември. ...

21 септ. 2023 | 17:31

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Постановлението е публикувано за обществено обсъждане

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.-MS-predlaga--Balgariya-da-vavede-evroto-ot-1-yanuari-2025-g-_1695540992.jpg

Във тази връзка се предлага създаването на Координационен съвет за подготовка ...

24 септ. 2023 | 10:35

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59