Обвиниха министър Ненчев, че скрил руско писмо. БСП скандира: "Оставка!"

Скандал! Парламентът реши - Полша ще ремонтира МиГ-овете ни, Ненчев крие договора (обновена)

5594 | 27 ноем. 2015 | 11:23

Москва ни е предупредила, че Полша няма законова и техническа възможност за ремонт, твърдят от БСП, днес е "черен петък" за националната ни сигурност, обявиха от левицата


След скандал в парламента и взамни обвинения депутатите приеха и на второ четене нашите МиГ-ове да се ремонтират в Полша. От присъствалите в залата 179 народни избраници 130 бяха "за", а 41 - "против".  Текстът на споразумението няма да се публикува в Държавен вестник, тъй като е секретен, но ще влезе в сила, след като бъде обнародван.

 

Договорът е секретен, повтори министър Ненчев на брифинг в парламента след ратификацията и отказа да обяви клаузите му. На настоятелните искания на медиите да обясни защо договорът няма публичност, Ненчев се обърка като първо заяви, че това е търговска сделка, после че е междудържавен договор, а след това даде думата на Радан Кънев да отбива журналистическите атаки.

 

Какво е секретното в документа и има ли оспасност за националната ни сигурност - този въпрос, зададен поне десет пъти от журналисти, накара министър Ненчев да пребледнее. Видял безпомощността му, Радан Кънев го избута от микрофона и сам се зае като "Матросов" да го защитава. Но той също не отговори на въпроса. Само успя да каже, че става дума за търговска сделка, която се нуждае от конфиденциалност. Какви са причините, изискващи тази конфиденциалност, не стана ясно. Ненчев с половин уста все пак каза, че огласяването на договора ще застраши както българската, така и националната сигурност на наши партньорски държави. 

 

Ако стане катастрофа с някой от изтребителите кой ще поеме отговорността, двамата също не можаха да отговорят. Министър Ненчев зае отбранителна позиция. "Ама защо да отговарям на такъв въпрос - ако стане нещо. Това е нещо в бъдещето, което не се знае дали ще стане", опита да се защити Николай Ненчев. И колкото и пъти да го питаха журналистите дали ще подаде оставка при евентуален инцидент, той не отговори. Но даде ясно послание, че се страхува от евентуална оставка. "Ако има инцидент в МиГ, разбира с ще бъде разследван сам по себе си", опита се Радан Кънев да защити отново  Ненчев.

 

 

"Министърът е абсолютно некомпетентен. Изложихте на опасност живота на летците и нашите отношения с Русия", каза преди това от трибуната на парламента соцдепутатът Валери Жаблянов. След гласуваната ратификация на договора с Полша той призова правителството да подаде оставка.

 

Колегата му Таско Ерменков нарече днешния ден "черен петък" и уточни, че именно на днешната дата е бил подписан трагичния за историята ни Ньойски договор.

 

На първо четене ратификацията на споразумението за ремонта на нашите МиГ-ове в Полша. "За" гласуваха 133 народни представители, "Против" - 42. По време на дебатите от ДПС заявиха, че ще подкрепят споразумението. От АБВ бяха категорични, че няма да участват в гласуването.

 

 От сутронта страстите се нагнетиха на извечната почва "русофили - русофоби - НАТО". В споровете по тази тема лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев успя да върне разговора чак до Стамболов, Радославов и султана и цитира доста неточно Симеон Радев и "строители на съвременна България". Кънев дори нарече индиректно космонавта Александър Александров и хората, които са против сделката с Полша, "руски мекерета". Лидерът на ДСБ  окончателно се отплесна от темата,  като обяви, че ратификацията на днешното споразумение е "същностен геополитически избор", който решава вековното разделения на България на "русофили и русофоби", което предизвика бурен смях в залата. Кънев моментално бе апострофиран от проф. Станислав Станилов от "Атака", който му обясни, че не просто интерпретира историята невярно, а греши основни факти, цитирайки Симеон Радев. И му припомни, че и в трите световни войни, в които България е била на различни от руските позиции, "ужасно си е изпатила". След което заяви, че по отношение на историята Радан Кънев се държи като "хипопотам в стъкларски магазин".

 

"Глътката въздух, която твърдите, че поемаме с ремонта на самолетите, е глътката на удавника, с която поемаме към дъното", заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров по време на дебатите.

Градусът взалата бе вдигнат още в началото с изказването на независимия народен избраник Велизар Енчев. Той цитира член от наредба, приета от сегашните управляващи, според който никой няма право да ремонтира нашите самолети, освен главния конструктор. И така Ненчев нарушавал законодателството в България. Според Енчев, действията на българския военен министър са русофобски, защото в забраните на ЕС за сътрудничество с Русия има член, според който санкциите не се отнасят за ремонти и услуги, които засягат машини, свързани със сигурността в рамките на ЕС.Енчев призова депутатите да внимават какво гласуват, защото могат "да натиснат копчето за катапултиране на българските пилоти".

Още по-остро изказване направи червеният депутат Атанас Зафиров, който обвини Ненчев, че е укрил от депутатите писмо от руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество, която още през юли е предупредила, че Полша няма да има законова и техническа възможност да извърши тези ремонти. Зафиров приведе примери, според които полската страна е търсила разговори с руската страна за доставка на части за миговете, които категорично са ѝ били отказани, а поляците се оправдали, че правят това по настояване на България.

Светослав Белемезов от АБВ също повтори тезата на предишните оратори, че това е договор от частно-правен характер, тъй като ремонтите ще се извършват от частна фирма в Полша, че това споразумение няма нужда от ратификация и че това е опит на Министерството на отбраната да прехвърли отговорността на Народното събрание.

Всички  депутати се позоваха и на трагичния случай с ремонтирания от Полша Су-24 на Алжир, в който са сложени части втора употреба, а самолетът катастрофира и двамата му пилоти загиват, за което в момента се водят дела.

Румен Гечев от „БСП лява България” заяви, че се ощетява българският народ с около 3 млн. евро. „Къде се намирате вие, по коя обществена поръчка? Въпросът за резервните части – след 10 години ще изтече ресурсът от този ремонт. Колко милиона ще струват резервните части след това и откъде ще ги вземете след това? Ще нанесете загуби за милиони на българската държава и рискувате живота на българските летци. Събудете се, г-н министър. Предлагате ни политика, която води до милиони загуби. Няма да поемем вашата отговорност. Не на това споразумение, обратно към здравия разум”, избухна Румен Гечев.

 

Илиан Тодоров от „Атака” посочи, че за пореден път министър от българското правителство се е поклонил на своите господари – САЩ. „Това предложение е да направим в НС една индулгенция на една катастрофа и цялата отговорност да се носи от всички вас, защото сте взели грешното решение. Трябва да се избере руската страна, защото става въпрос за руски самолети – избираш оригинала, не ментето. Ясно е като бял ден. Може да се случи нещо страшно, което ще лежи на вашите плещи”, каза още Илиан Тодоров.

 

Радан Кънев от РБ отговори със странно чувство за хумор: „Притесних се малко, защото карам „Тойота” и се надявам да не ми се налага скоро ремонт, защото ще се наложи да ходя до Япония. Би трябвало отговорността да си я носи министъра и той си я е понесъл. Ратифицираме тук, защото става дума за държавно споразумение, което отговаря на национален интерес, което поставя въпрос за сигурността на българската държава. Поставя въпрос за същността на управлението”. По думите му, това споразумение има огромно външнополитическо и вътрешнополитическо значение за България. „Затова следва да се произнесем и да го обсъдим като външнополитически документ, не като технически. Предпоставка е да престанем да се делим на „фили” и „фоби”. РБ ще подкрепи споразумението, призовавам и другите да го направят, защото става въпрос за българския интерес”, допълни Кънев. „По отношение на криминалния елемент на сделката, рисковано е да се отправят такива обвинения към Полша. Не мисля, че е добър тон. Не ме изкарвайте русофоб, това разделение в България трябва да спре. Ако не искате евроатлантическа солидарност, излезте и го кажете. В крайна сметка дебатът е за това”, каза още Радан Кънев.

 

Атанас Мерджанов в реплика към Кънев заяви, че представителите на ГЕРБ не вземат участие в дискусията. „Отговорността ще бъде понесена от министъра с оставката му, както вече поискахме на 1 октомври. Вярно ли е, че полската страна е поискала отлагане на споразумението?”, запита Мерджанов.

 

 По време на острите дебати лидерът на ДПС Лютви Местан изуми парламента с нетипично за него изказване от парламентарната трибуна. За първи път той изневери на витиеватия си стил и се подаде на общото заядливо говорене по време на дебатите в НС за ремонта на МиГ-овете. "Това, че понякога пия руска водка, не променя идентичността ми на натовец", каза Местан и призова депутатите да подкрепят споразумението за ратификацията на ремонта на изтебителите.

 

"Министър Ненчев не познава наредбата за летателната годност или може би не я чел. Каква ще е безопасносттта на самолетите ни след ремонта в Полша, която няма право да даде гаранция за това. Това, което прави Ненчев, е абурд. Обяснениията ми за това са - военното министерство иска да се хареса на САЩ или заради комисионите от Полша, а може би и заради двете заедно." Това заяви депутатът от Патриотичния фронт Велизар Енев и поиска Ненчев да декларира, че нито той, нито някой друг от МО не е взел и няма да вземе комисионни за тази сделка. "Вие носите политическата отговорност за предсрочното приземяване на изтребителите, която изтича през 2020 г. На вашата съвест ще тежи животът на пилотите. Ако МиГ се взриви във въздуха, както стана в Алжир, какво ще правите? Тогава алжирци летяха на руски изтребител, ремонтиран от Полша. Или Ненчев лобира за катапултирането на нашите пилоти", попита от парламентарната трибуна Енчев.

 

Какво предвижда договорът
В началото на заседанието на депутатите, военният министър Николай Ненчев припомни основните моменти в споразумението. Срещу 6.138 млн. евро в полски военен завод ще бъдат ремонтирани шест самолетни двигателя за "МиГ"-29. След ремонта ресурсът на всеки от тях ще бъде удължен с 350 часа, като гаранцията е за 200 часа.

20 дни след влизане в сила на споразумението, България ще получи за временно ползване два полски мотора за "МиГ-29". Първите два ремонтирани български двигателя пък ще се доставят седем месеца след влизне в сила на договора.

Останалите четири ще се обновян в срок от 11 месеца. Ремонтът ще се прави по полска документация, без да бъдат накърнени на правата на трети страни, обяви военният министър.

 

 


Още по темата

Безопасността на нашите летци е поставена на карта

-1445961037.jpg

Полша е поискала резервни части от РСК-МиГ, руснаците отказали. Българската ...

24 ноем. 2015 | 13:54

Ген. Александър Александров: МиГ-овете ни могат да бъдат ремонтирани в Пловдив

Ген. Александър Александров-1445961037.jpg

Заводът ни има лиценз вкл. и за най-новата модификация МиГ-21БИС. В него са ...

27 окт. 2015 | 17:45

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23