Корнелия Нинова на конференцията на БСП-София. Снимка Пресцентър на БСП

Битка нямаше, но социалистите си казаха един на друг какво мислят завоалирано, на езоповски език

Столичните социалисти застанаха зад Корнелия Нинова. Но я предупредиха!

31477 | 21 окт. 2017 | 15:38

Ние не сме деструктивна сила, но ако някой иска да се обединяваме със задкулисието, корупцията, кражбите, просто няма да стане, заяви Корнелия Нинова. Трябва да търсим човек като президента Румен Радев за кандидат за кмет на София, каза Калоян Паргов


На „Позитано“ 20 бе слънчево. Облаците отстъпиха.

Такова бе „времето“ в централата на БСП в събота, където се проведе сесия на 13-та конференция на столичната партийна организация.

В един от последните почти летни дни на годината столичните социалисти се събраха на конференция, очаквана в партията с напрежение след инфарктното заседание на пленума миналата седмица и острите думи, които прозвучаха от Пловдив и Георги Гергов. А следващата събота предстои конгрес.

Нищо чудно, че мнозина прогнозираха „ветрове и бури“.

 

Предварително бе известно, че на конференцията ще бъдат лидерът на БСП Корнелия Нинова и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Сутринта преди заседанието бившият водач на столичните червени Румен Овчаров бе подгрял очакванията за сблъсък като изрече в студиото на БТВ: „Корнелия Нинова върви през просото, без да се съобразява с реалностите!“

А във всяка партия раздорите и разцепленията тръгват от софийската й организация. Затова бе особено важно да се разбере стои ли зад Корнелия Нинова БСП-София, има ли опозиционен градус и колко е висок?

 

Разбра се, че стои. Но предупреждава. Битка нямаше, но социалистите си казаха един на друг какво мислят завоалирано, на езоповски език. В тази партия го умеят. Столичните червени отправиха към лидера на партията си предупреждение - зад теб сме, но искаме единство, за да можем да победим на изборите, а не интриги и раздори, които само ще ни дърпат назад. Ако някой е очаквал Нинова да бъде разпъната на кръст, това не се случи. Но и фанфари в нейна чест също нямаше.

 

Ето какво каза в доклада си лидерът на столичните червени Калоян Паргов.

Както можеше да се очаква, той остро разкритикува ГЕРБ:

 

„Управляващите произвеждат всекидневно провали и гафове. Правителството е нестабилно и може да се самосвали във всеки момент. Грешките трябва да се посочват и критикуват. Това парламентарната група на БСП и общинските съветници в София го вършат с респектираща последователност!“

 

Но веднага изрече следното:

 

„В тази посока трябва да се внимава, тъй като БСП би могла да се поддаде на изкушение да остане само на повърхността на злободневните събития. Да показваш само греховете на управляващите не е алтернатива!“

 

Паргов ребром постави въпросът, който винаги е звучал с особена острота в БСП – Готови ли сме да управляваме? Оказва се че в този вид, в който БСП е сега, не!  Според него БСП трябва да се готви за избори - предсрочни парламентарни (евентуално), за ЕП, а на местните - да търси човек като президента Румен Радев за свой кандидат за кмет на София.

Върху спечелването на изборите сложи акцента и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. „Нашата цел е ясна и тя може да бъде само една – свалянето на ГЕРБ от власт и възстановяване на нормалността и общо демократичните ценности в страната“, каза той пред форума.

 

След доклада на Паргов Корнелия Нинова слезе в залата при делегатите и седна по-отзад, откъдето по-добре се усеща температурата. И сигурно долови, че бодрото изказване на младият социалист от Красно село Николай Николов - „Другарко Нинова, районната организация в Красно село ме упълномощи да заявя, че може да разчитате на нашата подкрепа да вървим по избрания път!“ бе посрещнато със снизходителни усмивчици. Най-малкото, защото никой не бе заявявал, че иска да се отклони от пътя. Водачът на Лявото крило Янаки Стоилов, смятан за опозиционер, говори почти веднага след Паргов. Но сложи акцента в словото си върху изготвянето на алтернативни политики на управление. И, ако в БСП продължават да се водят от въпросите „какво да се прави“ и „кой е виновен“, в изказването на Стоилов имаше много от „какво да се прави“, но нищо от „кой е виновен“.

 

Ето какво заяви Янаки Стоилов:

„В центъра на нашето внимание трябва да бъдат поставени икономическите и социални въпроси. Президентът е зает с други теми и тези въпроси остават встрани от общественото внимание. Затова предлагам ПГ на „БСП за България“ да се заеме отново с формулирането, по-нататък и с опитите за реализиране на такава икономическа политика.“

 

Не толкова опозиционерство, а болка, че той и другарите му са останали неразбрани, имаше в изказването на д-р Емил Райнов.

В доклада си Паргов вече бе казал, че споровете в партията не са на идейна основа. И д-р Райнов посочи един от тях, като върна лентата към заседанието на Националния съвет от 14 октомври, когато бе взето решението да се свика конгресът. Тогава предложението на ръководството мина на ръба. И във фейсбук групи, в медийни публикации, към негласувалите или гласувалите „против“ се отправиха обвинения, че и те като Георги Гергов искат коалиция на БСП с ГЕРБ. „Аз гласувах против този конгрес, но не съм за ГЕРБ! Аз не съм забравил, че през 2009 г. ГЕРБ ми влизаха в къщата!“, емоционално заяви пред конференцията д-р Райнов. Според него има опити да се изкарат всички, гласували срещу предложението на ръководството за свикване на конгреса, за желаещи колаборация с ГЕРБ.

 

Залата зашумя, когато д-р Райнов попита защо, след като сега червената парламентарна група е два пъти по-голяма от предишното Народно събрание, няма вотове на недоверие.

„Страх ни е да не разсърдим някого ли? Ние или сме опозиция или не!“, заключи той.

 

Соцлидерът чу това. „Чу“ и намека в заявената, но оттеглена заявка за изказване на Румен Овчаров.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев закъсня (може би това бе дипломатическо закъснение) и не взе думата.

И може би заради всичко това, докато се изказваше Корнелия Нинова звучеше далеч от нахъсания тон, с който думите й плющят от парламентарната трибуна.

 

„От нашия конгрес има големи очаквания: Какво ще излъчим?“, заяви Корнелия Нинова. И постави въпроса алтернатива ли е БСП и на какво.

Соцлидерът даде следния отговор:

„Най-често казваме - на ГЕРБ и на управляващите. Трябва да се заявим, като алтернатива на модела, който е изграждан през последните няколко десетилетия. Модел, чиято еманация е лицето на ГЕРБ. Напоследък той е: рушене на държавността, нефункциониране на институциите, посегателство върху принципите на правовата държава, посегателство  върху демократични принципи върху, за  които десетки хора са се борили през последните години, използване на държавната машина и институциите не в услуга на хората, а в услуга на една партия и един човек, и път към - една партия – една държава!“

 

Залата слушаше.

А тук вече ръкопляскаше

"Ние не сме деструктивна сила. Не искаме агресия и противоборство. Винаги сме готови да подадем ръка. Но ако някой иска да се обединяваме със задкулисието, корупцията, кражбите, с потъпкването на правата на българските граждани, няма да стане!"

 

„Да, опозицията сме. И ви моля – критикувайте ни.

Но големия въпрос на конгреса, който трябва да се излъчи е – каква алтернатива сме и на какво. Моля, дайте предложения за алтернативата на модела. Защото състоянието на държавните институции и на функционирането на държавата, на живота на хората е изправено пред риск. Това е времето, в което ние да ги защитим. И принципите и хората. Като кажем каква алтернатива сме и накъде водим България!“, завърши изказването си лидерът на БСП.

 

И напрежението, което се усещаше сутринта, спадна.

 

На пръв поглед на „Позитано“ 20 в слънчевата събота на 21 октомври не се случи нищо. Но така е, когато бурите не се състоят. Тихо е.

 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10

Антон Гицов: Битката при Батулия

-Anton-Gitsov_1670931190.jpg

Жандармеристите, участвали в убийството на Томпсън и другите партизани , са ...

20 май 2024 | 15:06

Най-важното

Участници в срещата бяха ръководствата на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ

ДПС представи своите приоритети пред работодателските организации

Снимка: ДПС-Snimka--DPS_1716216987.jpg

Като топ приоритет двете страни поставиха влизането на България в Еврозоната и ...

20 май 2024 | 17:56

Министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по темата

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша-Premierat-Glavchev-vazlozhi-na-DANS-proverka-po-kazusa-s-liftovete-na-Vitosha_1716209587.png

Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по ...

20 май 2024 | 15:51

Безсмислено заседание - още миналата седмица Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение

Социалната комисия отказа да гласува пак увеличение на пенсиите с 11% - НОИ вече взе това решение

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%-Sotsialnata-komisiya-otkaza-da-glasuva-otnovo-uvelichenieto-na-pensiite-s-11-_1716207938.jpg

Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ ...

20 май 2024 | 15:21

По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева-Pravitelstvoto-spazi-obeshtanieto-si--prevezhdat-na-universitetite-blizo-80-miliona-leva_1716186834.jpg

Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на ...

20 май 2024 | 09:33

Името му беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка-Apelativniyat-prokuror-na-Sofiya-Radoslav-Dimov-e-podal-ostavka_1716204537.jpg

По неофициална информация причините за това са лични

20 май 2024 | 14:28

Допускам, че позицията ми няма да се хареса на мнозина, пише той

И кметът на Триадица от ПП-ДБ-СС се обяви против безумните промени на Терзиев около НДК

Димитър Божилов Снимка: Фейсбук-Dimitar-Bozhilov-Snimka--Feysbuk_1716191371.jpg

Бус лентата трябва да се премахне, не намерих велосипедист, който да е ...

20 май 2024 | 10:47

Няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите-Habilitiranite-pediatri-i-meditsi-kam-horata--Otnoshenieto-kam--Mama-i-Az--Sofiya-reshava-izborite_1715950045.jpg

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на ...

20 май 2024 | 08:00

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов

Идейно изчерпване! Мрежата се забавлява с новия слоган на "Да, България"

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов-Top-magistrat--obvarzan-s-Hristo-Ivanov--zarezhdal-Antikoruptsionniya-fond-s-materiali_1711212260.jpg

„Не бъди като ергена! Направи своя избор!”, е новият забавен слоган на ...

20 май 2024 | 16:49

Социологът прогнозира много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. души

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10