Корнелия Нинова на конференцията на БСП-София. Снимка Пресцентър на БСП

Битка нямаше, но социалистите си казаха един на друг какво мислят завоалирано, на езоповски език

Столичните социалисти застанаха зад Корнелия Нинова. Но я предупредиха!

24095 | 21 окт. 2017 | 15:38

Ние не сме деструктивна сила, но ако някой иска да се обединяваме със задкулисието, корупцията, кражбите, просто няма да стане, заяви Корнелия Нинова. Трябва да търсим човек като президента Румен Радев за кандидат за кмет на София, каза Калоян Паргов


На „Позитано“ 20 бе слънчево. Облаците отстъпиха.

Такова бе „времето“ в централата на БСП в събота, където се проведе сесия на 13-та конференция на столичната партийна организация.

В един от последните почти летни дни на годината столичните социалисти се събраха на конференция, очаквана в партията с напрежение след инфарктното заседание на пленума миналата седмица и острите думи, които прозвучаха от Пловдив и Георги Гергов. А следващата събота предстои конгрес.

Нищо чудно, че мнозина прогнозираха „ветрове и бури“.

 

Предварително бе известно, че на конференцията ще бъдат лидерът на БСП Корнелия Нинова и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Сутринта преди заседанието бившият водач на столичните червени Румен Овчаров бе подгрял очакванията за сблъсък като изрече в студиото на БТВ: „Корнелия Нинова върви през просото, без да се съобразява с реалностите!“

А във всяка партия раздорите и разцепленията тръгват от софийската й организация. Затова бе особено важно да се разбере стои ли зад Корнелия Нинова БСП-София, има ли опозиционен градус и колко е висок?

 

Разбра се, че стои. Но предупреждава. Битка нямаше, но социалистите си казаха един на друг какво мислят завоалирано, на езоповски език. В тази партия го умеят. Столичните червени отправиха към лидера на партията си предупреждение - зад теб сме, но искаме единство, за да можем да победим на изборите, а не интриги и раздори, които само ще ни дърпат назад. Ако някой е очаквал Нинова да бъде разпъната на кръст, това не се случи. Но и фанфари в нейна чест също нямаше.

 

Ето какво каза в доклада си лидерът на столичните червени Калоян Паргов.

Както можеше да се очаква, той остро разкритикува ГЕРБ:

 

„Управляващите произвеждат всекидневно провали и гафове. Правителството е нестабилно и може да се самосвали във всеки момент. Грешките трябва да се посочват и критикуват. Това парламентарната група на БСП и общинските съветници в София го вършат с респектираща последователност!“

 

Но веднага изрече следното:

 

„В тази посока трябва да се внимава, тъй като БСП би могла да се поддаде на изкушение да остане само на повърхността на злободневните събития. Да показваш само греховете на управляващите не е алтернатива!“

 

Паргов ребром постави въпросът, който винаги е звучал с особена острота в БСП – Готови ли сме да управляваме? Оказва се че в този вид, в който БСП е сега, не!  Според него БСП трябва да се готви за избори - предсрочни парламентарни (евентуално), за ЕП, а на местните - да търси човек като президента Румен Радев за свой кандидат за кмет на София.

Върху спечелването на изборите сложи акцента и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. „Нашата цел е ясна и тя може да бъде само една – свалянето на ГЕРБ от власт и възстановяване на нормалността и общо демократичните ценности в страната“, каза той пред форума.

 

След доклада на Паргов Корнелия Нинова слезе в залата при делегатите и седна по-отзад, откъдето по-добре се усеща температурата. И сигурно долови, че бодрото изказване на младият социалист от Красно село Николай Николов - „Другарко Нинова, районната организация в Красно село ме упълномощи да заявя, че може да разчитате на нашата подкрепа да вървим по избрания път!“ бе посрещнато със снизходителни усмивчици. Най-малкото, защото никой не бе заявявал, че иска да се отклони от пътя. Водачът на Лявото крило Янаки Стоилов, смятан за опозиционер, говори почти веднага след Паргов. Но сложи акцента в словото си върху изготвянето на алтернативни политики на управление. И, ако в БСП продължават да се водят от въпросите „какво да се прави“ и „кой е виновен“, в изказването на Стоилов имаше много от „какво да се прави“, но нищо от „кой е виновен“.

 

Ето какво заяви Янаки Стоилов:

„В центъра на нашето внимание трябва да бъдат поставени икономическите и социални въпроси. Президентът е зает с други теми и тези въпроси остават встрани от общественото внимание. Затова предлагам ПГ на „БСП за България“ да се заеме отново с формулирането, по-нататък и с опитите за реализиране на такава икономическа политика.“

 

Не толкова опозиционерство, а болка, че той и другарите му са останали неразбрани, имаше в изказването на д-р Емил Райнов.

В доклада си Паргов вече бе казал, че споровете в партията не са на идейна основа. И д-р Райнов посочи един от тях, като върна лентата към заседанието на Националния съвет от 14 октомври, когато бе взето решението да се свика конгресът. Тогава предложението на ръководството мина на ръба. И във фейсбук групи, в медийни публикации, към негласувалите или гласувалите „против“ се отправиха обвинения, че и те като Георги Гергов искат коалиция на БСП с ГЕРБ. „Аз гласувах против този конгрес, но не съм за ГЕРБ! Аз не съм забравил, че през 2009 г. ГЕРБ ми влизаха в къщата!“, емоционално заяви пред конференцията д-р Райнов. Според него има опити да се изкарат всички, гласували срещу предложението на ръководството за свикване на конгреса, за желаещи колаборация с ГЕРБ.

 

Залата зашумя, когато д-р Райнов попита защо, след като сега червената парламентарна група е два пъти по-голяма от предишното Народно събрание, няма вотове на недоверие.

„Страх ни е да не разсърдим някого ли? Ние или сме опозиция или не!“, заключи той.

 

Соцлидерът чу това. „Чу“ и намека в заявената, но оттеглена заявка за изказване на Румен Овчаров.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев закъсня (може би това бе дипломатическо закъснение) и не взе думата.

И може би заради всичко това, докато се изказваше Корнелия Нинова звучеше далеч от нахъсания тон, с който думите й плющят от парламентарната трибуна.

 

„От нашия конгрес има големи очаквания: Какво ще излъчим?“, заяви Корнелия Нинова. И постави въпроса алтернатива ли е БСП и на какво.

Соцлидерът даде следния отговор:

„Най-често казваме - на ГЕРБ и на управляващите. Трябва да се заявим, като алтернатива на модела, който е изграждан през последните няколко десетилетия. Модел, чиято еманация е лицето на ГЕРБ. Напоследък той е: рушене на държавността, нефункциониране на институциите, посегателство върху принципите на правовата държава, посегателство  върху демократични принципи върху, за  които десетки хора са се борили през последните години, използване на държавната машина и институциите не в услуга на хората, а в услуга на една партия и един човек, и път към - една партия – една държава!“

 

Залата слушаше.

А тук вече ръкопляскаше

"Ние не сме деструктивна сила. Не искаме агресия и противоборство. Винаги сме готови да подадем ръка. Но ако някой иска да се обединяваме със задкулисието, корупцията, кражбите, с потъпкването на правата на българските граждани, няма да стане!"

 

„Да, опозицията сме. И ви моля – критикувайте ни.

Но големия въпрос на конгреса, който трябва да се излъчи е – каква алтернатива сме и на какво. Моля, дайте предложения за алтернативата на модела. Защото състоянието на държавните институции и на функционирането на държавата, на живота на хората е изправено пред риск. Това е времето, в което ние да ги защитим. И принципите и хората. Като кажем каква алтернатива сме и накъде водим България!“, завърши изказването си лидерът на БСП.

 

И напрежението, което се усещаше сутринта, спадна.

 

На пръв поглед на „Позитано“ 20 в слънчевата събота на 21 октомври не се случи нищо. Но така е, когато бурите не се състоят. Тихо е.

 


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06