Корнелия Нинова на конференцията на БСП-София. Снимка Пресцентър на БСП

Битка нямаше, но социалистите си казаха един на друг какво мислят завоалирано, на езоповски език

Столичните социалисти застанаха зад Корнелия Нинова. Но я предупредиха!

24771 | 21 окт. 2017 | 15:38

Ние не сме деструктивна сила, но ако някой иска да се обединяваме със задкулисието, корупцията, кражбите, просто няма да стане, заяви Корнелия Нинова. Трябва да търсим човек като президента Румен Радев за кандидат за кмет на София, каза Калоян Паргов


На „Позитано“ 20 бе слънчево. Облаците отстъпиха.

Такова бе „времето“ в централата на БСП в събота, където се проведе сесия на 13-та конференция на столичната партийна организация.

В един от последните почти летни дни на годината столичните социалисти се събраха на конференция, очаквана в партията с напрежение след инфарктното заседание на пленума миналата седмица и острите думи, които прозвучаха от Пловдив и Георги Гергов. А следващата събота предстои конгрес.

Нищо чудно, че мнозина прогнозираха „ветрове и бури“.

 

Предварително бе известно, че на конференцията ще бъдат лидерът на БСП Корнелия Нинова и президентът на ПЕС Сергей Станишев. Сутринта преди заседанието бившият водач на столичните червени Румен Овчаров бе подгрял очакванията за сблъсък като изрече в студиото на БТВ: „Корнелия Нинова върви през просото, без да се съобразява с реалностите!“

А във всяка партия раздорите и разцепленията тръгват от софийската й организация. Затова бе особено важно да се разбере стои ли зад Корнелия Нинова БСП-София, има ли опозиционен градус и колко е висок?

 

Разбра се, че стои. Но предупреждава. Битка нямаше, но социалистите си казаха един на друг какво мислят завоалирано, на езоповски език. В тази партия го умеят. Столичните червени отправиха към лидера на партията си предупреждение - зад теб сме, но искаме единство, за да можем да победим на изборите, а не интриги и раздори, които само ще ни дърпат назад. Ако някой е очаквал Нинова да бъде разпъната на кръст, това не се случи. Но и фанфари в нейна чест също нямаше.

 

Ето какво каза в доклада си лидерът на столичните червени Калоян Паргов.

Както можеше да се очаква, той остро разкритикува ГЕРБ:

 

„Управляващите произвеждат всекидневно провали и гафове. Правителството е нестабилно и може да се самосвали във всеки момент. Грешките трябва да се посочват и критикуват. Това парламентарната група на БСП и общинските съветници в София го вършат с респектираща последователност!“

 

Но веднага изрече следното:

 

„В тази посока трябва да се внимава, тъй като БСП би могла да се поддаде на изкушение да остане само на повърхността на злободневните събития. Да показваш само греховете на управляващите не е алтернатива!“

 

Паргов ребром постави въпросът, който винаги е звучал с особена острота в БСП – Готови ли сме да управляваме? Оказва се че в този вид, в който БСП е сега, не!  Според него БСП трябва да се готви за избори - предсрочни парламентарни (евентуално), за ЕП, а на местните - да търси човек като президента Румен Радев за свой кандидат за кмет на София.

Върху спечелването на изборите сложи акцента и зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев. „Нашата цел е ясна и тя може да бъде само една – свалянето на ГЕРБ от власт и възстановяване на нормалността и общо демократичните ценности в страната“, каза той пред форума.

 

След доклада на Паргов Корнелия Нинова слезе в залата при делегатите и седна по-отзад, откъдето по-добре се усеща температурата. И сигурно долови, че бодрото изказване на младият социалист от Красно село Николай Николов - „Другарко Нинова, районната организация в Красно село ме упълномощи да заявя, че може да разчитате на нашата подкрепа да вървим по избрания път!“ бе посрещнато със снизходителни усмивчици. Най-малкото, защото никой не бе заявявал, че иска да се отклони от пътя. Водачът на Лявото крило Янаки Стоилов, смятан за опозиционер, говори почти веднага след Паргов. Но сложи акцента в словото си върху изготвянето на алтернативни политики на управление. И, ако в БСП продължават да се водят от въпросите „какво да се прави“ и „кой е виновен“, в изказването на Стоилов имаше много от „какво да се прави“, но нищо от „кой е виновен“.

 

Ето какво заяви Янаки Стоилов:

„В центъра на нашето внимание трябва да бъдат поставени икономическите и социални въпроси. Президентът е зает с други теми и тези въпроси остават встрани от общественото внимание. Затова предлагам ПГ на „БСП за България“ да се заеме отново с формулирането, по-нататък и с опитите за реализиране на такава икономическа политика.“

 

Не толкова опозиционерство, а болка, че той и другарите му са останали неразбрани, имаше в изказването на д-р Емил Райнов.

В доклада си Паргов вече бе казал, че споровете в партията не са на идейна основа. И д-р Райнов посочи един от тях, като върна лентата към заседанието на Националния съвет от 14 октомври, когато бе взето решението да се свика конгресът. Тогава предложението на ръководството мина на ръба. И във фейсбук групи, в медийни публикации, към негласувалите или гласувалите „против“ се отправиха обвинения, че и те като Георги Гергов искат коалиция на БСП с ГЕРБ. „Аз гласувах против този конгрес, но не съм за ГЕРБ! Аз не съм забравил, че през 2009 г. ГЕРБ ми влизаха в къщата!“, емоционално заяви пред конференцията д-р Райнов. Според него има опити да се изкарат всички, гласували срещу предложението на ръководството за свикване на конгреса, за желаещи колаборация с ГЕРБ.

 

Залата зашумя, когато д-р Райнов попита защо, след като сега червената парламентарна група е два пъти по-голяма от предишното Народно събрание, няма вотове на недоверие.

„Страх ни е да не разсърдим някого ли? Ние или сме опозиция или не!“, заключи той.

 

Соцлидерът чу това. „Чу“ и намека в заявената, но оттеглена заявка за изказване на Румен Овчаров.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев закъсня (може би това бе дипломатическо закъснение) и не взе думата.

И може би заради всичко това, докато се изказваше Корнелия Нинова звучеше далеч от нахъсания тон, с който думите й плющят от парламентарната трибуна.

 

„От нашия конгрес има големи очаквания: Какво ще излъчим?“, заяви Корнелия Нинова. И постави въпроса алтернатива ли е БСП и на какво.

Соцлидерът даде следния отговор:

„Най-често казваме - на ГЕРБ и на управляващите. Трябва да се заявим, като алтернатива на модела, който е изграждан през последните няколко десетилетия. Модел, чиято еманация е лицето на ГЕРБ. Напоследък той е: рушене на държавността, нефункциониране на институциите, посегателство върху принципите на правовата държава, посегателство  върху демократични принципи върху, за  които десетки хора са се борили през последните години, използване на държавната машина и институциите не в услуга на хората, а в услуга на една партия и един човек, и път към - една партия – една държава!“

 

Залата слушаше.

А тук вече ръкопляскаше

"Ние не сме деструктивна сила. Не искаме агресия и противоборство. Винаги сме готови да подадем ръка. Но ако някой иска да се обединяваме със задкулисието, корупцията, кражбите, с потъпкването на правата на българските граждани, няма да стане!"

 

„Да, опозицията сме. И ви моля – критикувайте ни.

Но големия въпрос на конгреса, който трябва да се излъчи е – каква алтернатива сме и на какво. Моля, дайте предложения за алтернативата на модела. Защото състоянието на държавните институции и на функционирането на държавата, на живота на хората е изправено пред риск. Това е времето, в което ние да ги защитим. И принципите и хората. Като кажем каква алтернатива сме и накъде водим България!“, завърши изказването си лидерът на БСП.

 

И напрежението, което се усещаше сутринта, спадна.

 

На пръв поглед на „Позитано“ 20 в слънчевата събота на 21 октомври не се случи нищо. Но така е, когато бурите не се състоят. Тихо е.

 


От категорията

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

Проф. Дайнов изтрещя: Нарича протестиращите "орки", "кръвосмесени гномове", "крепостни" и "роби"

Проф. Евгений Дайнов-Evgeniy-Daynov--Ako-se-stigne-do-treti-mandat--tova-shte-e-katastrofalno_1680964463.jpg

Този метеж на въглищарските путиноиди и техните крепостни орки не може повече ...

3 окт. 2023 | 13:39

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?-Bundestagat--Balgariya-da-ne-postavya-dopalnitelni-usloviya-kam-RSM--osven-promyanata-na-Konstitutsiyata_1686840405.jpg

На 9 ноември 1989 година ГДР отваря границите. На 16 юли 1990 година Хелмут Кол ...

3 окт. 2023 | 18:02

Първан Симеонов: Да се протестира за социални права не е путинизъм, това е самият европеизъм

Всеки статус за "кръвосмесени джуджета" и пр. са нови гласове за путинистите, казва Първан Симеонов
-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Разберете и още нещо: всяко прекаляване на прозападните, т.е. провластови, ...

3 окт. 2023 | 15:25

Най-важното

Отряд на спецчастите пътува към селото, на място отива и главният секретар на МВР Живко Коцев

Въоръжен взе за заложници бившата си и майка ѝ в село край Сандански

Снимка: Агенция "Фокус"/Фейсбук-Snimka--Agentsiya--Fokus-Feysbuk_1696351034.jpg

Майка и дъщеря са затворени принудително от стрелец в таванско помещение на ...

3 окт. 2023 | 19:25

Доволен съм, свършихме работа на хората, това е най-важното за мен, коментира Делян Пеевски

Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици: Подписахме споразумение
(Видео)

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1696349034.jpg

"Утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат ...

3 окт. 2023 | 19:01

Той даде много висока оценка на начина, по който е форматирано споразумението

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат
(Видео)

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Не подкрепяме законопроектите за службите, вече съм си казал мнението, отговори ...

3 окт. 2023 | 19:22

Кадровиците се събраха на извънредно заседание, свикано от министъра на правосъдието

Висшият съдебен съвет с унищожителна критика към текстовете за промени в Конституцията
(Видео)

Висшият съдебен съвет заседава по текстовете за промени в Конституцията-Plenumat-na-VSS-otkri-protsedura-za-izbor-na-nov-glaven-prokuror-Snimka-BTA_1687454847.jpg

Текстовете за промени в основния закон влизат по-късно днес и в парламента. ...

3 окт. 2023 | 09:17

Дилетанщина от най-висок порядък, коментира икономистът Стоян Панчев

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров изловен на предизборен митинг на ПП в Благоевград

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров посети предизборен митинг на ПП в Благоевград-Diletanshtina-ot-nay-visok-poryadak--komentira-ikonomistat-Stoyan-Panchev_1696343224.jpg

Още по-скандалното е, че именно негов ресор е печатницата на БНБ, където ще се ...

3 окт. 2023 | 17:26

Предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, категоричен е той

Магдалинчев с остра критика към предложените промени в Конституцията пред комисията в парламента

Боян Магдалинчев-Magdalinchev--Ima-risk-ot-totalno-paralizirane-na-rabotata-na-tsyalata-sadebna-sistema--Snimka-BTA_1663052244.jpg

Според представляващия ВСС има и някои дискриминационни разпоредби. Те са ...

3 окт. 2023 | 16:42

Той говори пред членове и симпатизанти на партията в Драматичен театър „Стефан Киров“

Борисов откри кампанията в Сливен: ГЕРБ доказа, че може да се пребори за централната власт
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1696352127.jpg

Хората знаят какво беше при ГЕРБ, какво е след нас и сега е време да решат как ...

3 окт. 2023 | 18:40

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

София се доказа като добър партньор, категоричен бе евродепутатът

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!-Kyuchyuk-ot-EP--Balgariya-prekrati-shemata-sas-zlatnite-pasporti---Avstriya-i-Niderlandiya-da-go-priznayat-_1696338666.jpg

По думите му Шенген е въпрос на доверие, а данните за продажба на визи в ...

3 окт. 2023 | 16:08