Не съм съгласен с начина, по който го правят българите - да държат в плен две държави-членки на НАТО, подчерта албанският премиер

Не съм съгласен с начина, по който го правят българите - да държат в плен две държави-членки на НАТО, подчерта албанският премиер

Вучич, Ковачевски и Рама с тежки думи към България: Тъпчем на едно място заради българската лудост!

7710 | 24 юни 2022 | 08:34

Но нека сме честни. Причината не е само България. България е срам, но причината е друга. Основният проблем е на пропуканият Европейски съюз“, подчерта Еди Рама.


Лидерите на Сърбия, РС Македония и Албания Александър Вучич, Димитър Ковачевски и Еди Рама дадоха съвместно изявление в Брюксел и изговориха тежки думи за България.

 

„Ще бъда директен, предложението е недопустимо – това, което се случва е сериозен проблем и удар по ЕС. Губим ценно време, което реално нямаме. Тъпчем на едно място заради една страна-членка, която не може да се координира и да отблокира европейския ни път“, заяви Ковачевски.

 

Той припомни, че страната му чака за членство вече 17 години и подчерта, че не е редно двустранните спорове да стават многостранни с въвличането на ЕС.  Ковачевски  страната му е тръгнала диалогично и е инвестирала месеци за разрешаване на проблемите. 

Премиерът на Северна Македония не е във възторг от Френското предложение и постави своите условия за приемлив вариант за започване на преговори:

- ясна формулировка за македонския език в Преговорната рамка;

- историческите въпроси да не са критерии;

- преговорите за еврочленство да започнат преди промяната в Конституцията за включване на българи, хървати и черногорци в преамбюла;

 

От своя страна албанският лидер Еди Рама изказа „най-дълбоки съжаления за ЕС“. Той цитира заглавията в медиите, че днес е „Важен исторически ден за Европа“. По думите му това е така, но е с отрицателна оценка“. Рама припомни, че Албания е подала документи преди 18 години.

 

„Съжалявам ги. Съжалявам ЕС“, възмути се той.

„Ние се срещаме българи с много разнопосочни мнения“, зави Рама и обясни, че има три вода, „едни виждаме тук, едни там, а другите на друго място.“

 

„Няма проблем, да има разделение в различни моменти, но не и на този етап. 17 години след подаването на документите, спомнете си Македония дори смени името си. Нали помните тя беше Македония, сега е Северна Македония. 18 години Албания чака да започне преговори“, върна се в историята той.

 

„Но нека сме честни. Причината не е само България. България е срам, но причината е друга. Основният проблем е на пропуканият Европейски съюз“, подчерта Еди Рама.  

На въпрос на журналисти, дали вижда „чужда намеса“ зад решението на България, албанският лидер заяви, че не вижда такава.

 

„Не мисля, че има някой или някои зад българската лудост. Това е решение на България. Искам да им кажа, че не съм съгласен с начина, по който го правят, да държат в плен две държави-членки на НАТО. Има много време напред докато реално се присъединим, а България може още десетилетия да прави това“, заяви Рама и подчерта, че с началото на преговорите никой не става директно член на ЕС.  

„България са „обичайните заподозрени“, заяви още Рама и допълни, че албанците са „корав народ“ и няма да се предадат.

„Ние не се отказваме и един ден със сигурност ще станем членове на ЕС“, обеща той.

 

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че се надява Скопие и Тирана скоро да започнат преговори.  

„Надявам се нашите приятели от Скопие и Тирана ще достигнат до започване на преговори. Хората в тези страни го заслужават“, обяви той.

„Искам да кажа на Ковачевски и Рама, че те днес показаха много високо ниво и голямо уважение към всички“, подчерта Вучич.  

 

„Сърбия има много добро партньорство с ЕС. Тази година нашата страната ще получи 40 млн. евро от Брюксел“, обясни той.

 

„Имаше наистина много голям натиск върху мен заради Украйна и Русия. Аз наистина бях един от последните хора, които говориха с Путин“, коментира още той и заяви, че е чел над 2 хиляди публикации по темата.

„Благодаря на европейските партньори знам, че за тях днес е голям ден заради Украйна и Молдова. Ние ще направим всичко възможно да постигнем напредък до 10 декември. Надявам се, че тогава всички ще сме в по-добро настроение от днес“, завърши Вучич.  

Без български медии премина брифингът на лидерите на Северна Македония, Албания и Сърбия. Изявленията на Ковачевски, Рама и Вучич бяха след срещата за Западните Балкани в Брюксел, а журналисти от различни държави имаха възможността да зададат своите въпроси. Такива имаше и към тримата - и те отговаряха на английски, сръбски, албански и македонски.

 

Албанският премиер Еди Рама дори попита дали в залата няма представители на българските медии, защото много би искал да получи въпрос от тях. За негова изненада такъв обаче нямаше. За сметка на това журналист от френска телевизия, който бързаше за жива връзка, уважи изявлението му и зададе въпроса си, минути преди да бъде на живо в новините.

 

От включванията от Брюксел по българските телевизии стана ясно, че на място са кореспондентките на БНТ, БТВ и Нова телевизия, които предпочетоха по същото време да чуят отново Кирил Петков, който не е казал нищо ново от дни. На кадрите от Брюксел се виждат трите - Десислава Апостолова, Десислава Минчева и Антоанета Николова. На място е и Ангелина Пискова от БНР.


От категорията

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Стойчо Стойчев прогнозира 800-850 хиляди гласа за ГЕРБ на вота на 2 октомври

Стойчо Стойчев-1645174598.jpg

Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата ...

19 авг. 2022 | 18:25

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

Доц. Гълъбов-1627572228.jpg

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният ...

19 авг. 2022 | 16:52

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война-1660914807.png

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик

19 авг. 2022 | 16:10