Камбанарията на църквата „Света Неделя“, разрушена след атентата - на заден план се вижда църквата „Света Петка Стара“, която днес е вградена в сградата на Софийската митрополия. © LOSTBULGARIA

Преди 90 години в София

Взривиха храм!

26298 | 16 апр. 2015 | 12:54

16 април 1925 г. “Света Неделя” е срината от комунистите в най-кървавия атентат у нас

Камбанарията на църквата „Света Неделя“, разрушена след атентата - на заден план се вижда църквата „Света Петка Стара“, която днес е вградена в сградата на Софийската митрополия. © LOSTBULGARIA-1429178233.jpgОбесването на един от атентаторите.-1429178669.jpgСофия, май 1925 г., атентаторите с военен конвой на път към съда.-1429178603.jpgПалачите са трима цигани - Юсеин, Алиев и Ариф. © АРХИВ РУМЕН МАНОВ-1429178544.jpgПанихида за жертвите от атентата в църквата „Света Неделя“, извършен на 16 април 1925 г., София, 1925 г. © LOSTBULGARIA-1429178402.jpg© LOSTBULGARIA-1429178500.jpgРазрушената църква. © LOSTBULGARIA-1429178279.jpg

Днес се навършват 90 години от един от най-големите атентати в историята на Европа. Оказва се, че през 1925 г. на 16 април, в Деня на Търновската конституция, след взрива на купола на църквата „Света Неделя“ (тогава „Свети Крал“) в столицата България губи повече висши офицери, отколкото са загиналите в 4-те големи войни, водени след Освобождението. Страшният терористичен акт е връхна точка в кървавата саморазправа между комунистите и правителството на Александър Цанков.

 

Часът е 15,23, а денят - 16 април 1925 година. В този момент Софийският митрополит Стефан чете евангелието от Йоана, глава пета, стихове 24-30. Изведнъж се чува страшен тътен и от тавана на „Свети Крал“ - една от най-големите черкви в София, върху присъстващите около 1000 души започват да падат тухли, камъни, дървени трупчета. Куполът просто е изчезнал и се вижда небето. Писъци, викове и ридания раздират въздуха. Убитите от адския взрив са над 200, а ранените са два пъти повече . Вътре е почти целият политически и военен елит на страната, дошъл на опелото на убития ген. Константин Георгиев. Извършен е нечуван по своята жестокост кървав атентат, и то на Велики четвъртък.

 

„Газим през трупове и минаваме край живи затрупани хора“ - така ще опише в спомените си случилото се проф. Александър Цанков. Тогава той е министър-председател на България и се оказва сред ранените. Атентатът е подготвен и извършен от военната организация, създадена към БКП.

 

Обстановката в страната

 

След провала на Септемврийското въстание през 1923 г. няколко месеца след това БКП е забранена, но тя продължава дейността си в нелегалност. Правителството арестува и убива без съд много нейни активисти, което нанася тежък удар по структурите й. Набиращият сила ултраляв клон в БКП решава да отвърне на удара с насилие. Към Централния комитет на компартията е създадена специална наказателна група със задача извършване на убийства на хора на възлови длъжности в армията, полицията и висши държавни служители. Военната организация на БКП, ръководена от о.з. майор Коста Янков и Иван Минков, организира малки терористични групи („шесторки“), които възприемат тактиката да се отговаря „на удара с удар“.

 

В последните месеци на 1924 г. се проучва възможността да бъде взривен прочутият „Юнион клуб“, където се събират видните хора на властта. Това се оказва невъзможно и се спират на Военния клуб като по-подходящ обект за целта. Чрез свой човек там те възнамеряват да поставят взрив в мазето при парните инсталации. Скоро обаче той е уволнен и акцията се осуетява. Следващото предложение на червения военен център е да бъде убит директорът на полицията Владимир Начев и по време на опелото му да се извърши мащабен атентат. Заради това, че полицейският шеф е с голяма и трудно пробиваема охрана, целта е променена: да бъде убит видният член на Демократическия сговор генералът от запаса Константин Георгиев.

 

Подготовката

 

Атентатът е предварително подготвен - два дни преди него в двора на църквата „Свети Седмочисленици“ с три куршума пред внучката му е убит генералът. Той е много авторитетна фигура – депутат, член на няколко комисии. Убийството му извършва Атанас Тодовичин. Погребението висшия офицер се смятало за примамка, знаело се е, че името на ген. Георгиев ще събере елита на нацията, както и става. Очакванията са и че лично цар Борис III ще присъства на опелото в черквата.

 

Военна музика изпраща катафалката към „Свети Крал“. През това време Негово величество е на погребението на друг убит - няколко дни преди зловещото престъпление в столицата на прохода Арабаконак е направен опит за убийството на монарха. По време на този атентат вместо него смъртта си намира проф. Делчо Илчев. Борис III още не е пристигнал, когато огромен взрив разтърсва „Свети Крал“. Според спомени на участници часът е 15,23. Срутва се цялата централна част на църквата. Там е и бъдещият екзарх Стефан, тогава митрополит Стефан Софийски.

 

Самият той е ранен и оцелява. Точно той, без да знае какво ще последва, решава ковчегът да бъде изтеглен по-близо до олтара заради многото хора, изпълнили докрай храма. Така официалните лица сред които премиерът Цанков и министрите, се преместват по-напред и това ги спасява от сигурна смърт.

 

Организаторите

 

Атентатът е бил предрешен в Москва от българската емиграция там. Решението за бомбената експлозия се взема от Централния комитет на БКП по нареждане на Коминтерна. В неговата подготовка са замесени страшно много хора, сред тях е и младият тогава Тодор Павлов, който по-късно става един от регентите на малолетния цар Симеон II, а след години и академик. Пръст в кървавата баня имал и Станке ДимитровМарек. Васил Коларов обаче е изказал опасение, че атентатът може да бъде „нож с две остриета и с много последствия“.

 

В България ръководният щаб е начело с майор Коста Янков, шеф на ИБ на Военната организация на БКП. В него са и Иван Минков, и известният за времето си журналист и адвокат Марко Фридман.

 

За атентата са привлечени вътрешни хора от църквата. Един от тях е клисарят Петър Задгорски, който е притискан от комунистите да помогне за делото. За помощта си получил и пари - 11 000 лева, по 1000 лева за всеки внесен малък пакет взрив. Работата е готова и на тавана на храма вече има 25 кг мелинит и тротил. Експлозивът е подготвен за възпламеняване във вдлъбнатината на централната колона на църквата. Мястото е избрано, защото точно до основата на тази колона се поставя ковчегът при опело и около него застават официалните лица.

 

В последните минути преди взрива

 

Петър Задгорски влиза в храма, качва се горе и за-почва да бие камбаните, фитилът също е на тавана. Там са и другите атентатори – Никола Петров-Васко и охраняващият го Живко Динов-Коста.

 

Уговореният знак е, когато Задгорски дойде, да почука три пъти на таванската врата. Което означавало, че фитилите са предварително потопени в кутии със спирт и трябва да бъдат веднага запалени. Те били пет - всеки по метър и половина, пакетите - увити в зебло, а всичко в обща бомба.

 

Запалени са от Васко, който първи напуска църквата, след него и клисарят Задгорски. Той се отдалечава по ул. „Клементина“, сегашния бул. „Стамболийски”. Автомобилът, който трябва да чака, за да пътува за Сърбия, обаче не е там. Взривът го застига точно на пресечката на „Клементина“ с ул. „Цар Самуил“.

 

Залавяне и екзекуция

 

След чудовищния акт последват масови арести. Загиват Коста Янков и Иван Минков. Васко и Коста се спасяват и минават на сръбска територия, после отиват в Съветския съюз.

 

Атентаторите са разкрити от агент Пане Бичев.Той е назначен още на 16 април от министъра на вътрешните работи. Дейността му е светкавична, макар да е встъпва в длъжност в деня на атентата. Бичев взема на работа веднага при себе си блестящия агент Петър Амзел, както и запасния подпоручик Никола Гешев.

 

Това е една от първите задачи на агента Гешев. Преди терористичния акт той имал леви убеждения, познавал се е с Димитър Благоев и е един от мъжете, които носят ковчега на Дядото по време на погребението му. Атентатът през 1925 г. обаче го пречупва и той тръгва по антикомунистическата линия, разказва историкът Румен Манов.

 

Дейността на криминалистите и антитерористите е светкавична и много скоро са заловени преките извършители на терористичния акт – Марко Фридман, клисарят Петър Задгорски, който сам се предава, и подп. Георги Коев. Те веднага са осъдени на смърт. Делото за атентата е гледано от Военен съд от 1 до 11 май в София.

 

Любопитен факт е, че Фридман пише молба до царя няколко часа преди да бъде изпълнена смъртната му присъда на 27 май 1925 г. - той моли бесилото да бъде заменено с разстрел. Царят обаче отказва да удовлетвори последната молба на осъдения. Преди това се изповядват пред свещеник, който е извикан специално за процеса.

 

Екзекуторите са трима цигани - Юсеин, Ариф и Алиев. Обесват тримата осъдени на игрище. След убийството единият от палачите полудява. Самият той получавал огромна възбуда и удоволствие от всяка екзекуция, в която участвал. Другият циганин е убит по време на сбиване.

 

Скоро след извършването на терористичния акт ЦК на БКП осъжда атентата в „Свети Крал“ като „необмислено действие, гибелно за антифашисткото движение“.

 

Загиват 213 души, последва „бял терор“

 

Кървавият атентат през 1925 г. в София ужасява света. Равносметката е чудовищна - на място загиват 150 души, а десетки умират по-късно от раните си. Общият брой на жертвите според документи достига 213, ранените са над 500. Престъплението е извършено не от чужди терористи, а от български комунисти.

 

Убити са 12 генерали - сред тях военният министър по времето на Първата световна война Калин Найденов, бившият командващ Първа българска армия при Дойран генералът от пехотата Стефан Нерезов и др. Загиват и 15 полковници, 7 подполковници - един от тях е Николай Николаев, единственият син на първия български генерал Данаил Николаев, трима майори и 9 капитани. В църквата „Свети Крал“ смъртта си намират и кметът на София Паскалев, окръжният управител Неделчев, както и десетки жени и деца.

 

Още същата вечер – 16 април, е обявено военно положение и започва вълна от насилие, известна като „белия терор“, в която виновни и невинни често разменят местата си.

 

В цялата страна са арестувани над 23 000 души, мнозина от тях изчезват безследно или са пребити от полицията. Сред изчезналите са големият поет и публицист Гео Милев, журналистът Йосиф Хербст, поетите Христо Ясенов и Сергей Румянцев и др.

 

Основният заговорник е племенник на Райна Княгиня

 

Заговорниците и извършителите на атентата в храма „Света Неделя” са комунисти, които са част от известни фамилии на заслужили българи. Коста Янков е кръщелник и зет на основоположника на социалистическото движение у нас Димитър Благоев-Дядото. Майорът по онова време е 37-годишен и е женен за дъщеря му Стела, а неговата майка е сестра на Райна Попгеоргиева, панагюрката Райна Княгиня, ушила знамето на въстаниците през април 1876-а.

 

Другият заговорник и един от идеолозите на атентата Иван Минков е брат на известния писател Светослав Минков. Бил сапьор и изпипва всичко много професионално. След 9.IХ.1944 г. писателят е принуден да търси реабилитация на брат си и я издейства около 1960 г.

 

Марко Фридман, най-високопоставеният от обвиняемите, признава, че организацията получава финанси „през Виена“, но прехвърля отговорността за атентата върху Коста Янков и Иван Минков, които според него са действали без съгласието на ръководството на БКП. Фридман е 33-годишен, началник щаб на Военната организация. Той е от Стара Загора - адвокат, запасен офицер, евреин. Родителите му са украинци - баща му е от Херсон, а майка му от Яш.


От категорията

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник-Ideyata-za-sluzhebno-pravitelstvo-se-e-izhabila--smyata-prezidentat-na-Balgariya-ot-2002-2012-g-_1699730558.png

Костов е човек на закона, каза той и даде пример с това, че бившият премиер не ...

3 дек. 2023 | 10:13

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни?-Do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-Zelenski-i-Zaluzhni-_1701590767.jpg

Зеленски вече говори за заплахата от "Майдан-3", който уж се подготвя ...

3 дек. 2023 | 10:04

Най-важното

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Плодороден чернозем в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област се дава на "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци-Zelenski-predostavil-na-Soros-400-kv--km-ukrainska-zemya-za-sahranenie-na-himicheski-otpadatsi_1701599095.png

Разкритието е на френския журналист Жул Венсен, който се позовава на данни, ...

3 дек. 2023 | 12:23

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25