Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

4531 | 23 март 2023 | 21:48

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага с войници и оборудване, за да води дълги битки на огромен фронт. Украйна няма това предимство", каза Рейчъл Рицо


Съединените щати и техните партньори увеличават военната помощ за Украйна, като Пентагонът разкри нов план за ускоряване на доставките на танкове "Ейбрамс", а Полша и Словакия се съгласиха да предоставят изтребители на Киев. Действията на Запада отразяват опасенията относно продължаващото постепенно напредване на руските войски и укрепването на съюзите на Кремъл с Китай и Иран, пише американският вестник The Washington Post.

 

Докато президентът на САЩ Джо Байдън обеща да подкрепя Киев "колкото е необходимо", украински официални лица, западни дипломати и анализатори предупредиха, че доставките отнемат твърде много време. Сега, когато и двете страни се подготвят за пролетен сезон на военни действия, които биха могли да повлияят на изхода от конфликта, Украйна все още не разполага със сила и оръжия, за да изтласка руските войски от своите територии.

 

Съобщението за предстоящите доставки на изтребители беше много символично и беше посрещнато с радост в Киев. Въпреки това, обхватът на тези самолети от съветската епоха е много ограничен, като се има предвид естеството на настоящия конфликт, който до голяма степен е артилерийска конфронтация от близко разстояние, като никоя от страните не контролира небето. Танковете Abrams ще бъдат от голяма помощ, но те ще пристигнат чак през есента, около шест месеца след очакваното пролетно контранастъпление на украинските сили.


"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага с войници и оборудване, за да води дълги битки на огромен фронт. Украйна няма това предимство", каза Рейчъл Рицо, анализатор на програмата за Европа на Атлантическия съвет.

 

Забавянето на доставките не е единственият проблем. Въпреки обещанията на Запада, той не може да предостави някои от видовете оръжия, на които Украйна се надява. Киев иска разнообразие от оръжия, от сложни системи като ракетна артилерия с голям обсег и американски изтребители F-16 до основни боеприпаси, които са съвместими предимно с танкове и артилерия от съветската ера, които притежават въоръжените сили на Украйна.

 

В публичните си речи украинските лидери излъчват увереност и изразяват благодарност. "Очакваме увеличаване на доставките точно на това, от което се нуждаем", каза президентът Володимир Зеленски тази седмица. "И имаме нужда от това точно сега."

 

Някои привърженици на Киев явно се активизират. Обединеното кралство потвърди тази седмица, че изпраща боеприпаси за танкове с обеднен уран в Украйна. Британците отрекоха твърдението на президента Владимир Путин, че подобни снаряди имат "ядрен компонент", но отбелязаха, че тежкият метал помага да се пробие бронята на танкове и други бронирани машини.

 

Германия, която първоначално се колебаеше дали да достави на Украйна танкове "Леопард", сега се надява да събере два батальона "Леопард 2". Става въпрос за около 70 машини, много от които са произведени в края на 80-те и началото на 90-те години и се нуждаят от ремонт.

В същото време мнозина са разтревожени, че Западът се е колебал твърде дълго.

 

"Страната, която има повече ресурси и ги получава по-бързо, има предимство на бойното поле", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Артилерийските боеприпаси са с най-висок приоритет. Колкото по-бързо получим снаряди, толкова повече украински животи ще бъдат спасени. Колкото повече и колкото по-ефективни са украинските отбранителни и контранастъпателни операции, толкова по-бързо Украйна може да сложи край на този конфликт и да възстанови мира чрез решителни победи на бойното поле."


Посланикът на Естония в Украйна Каймо Кууск каза, че съюзниците е трябвало да осигурят на Киев "повече оръжия и да го направят по-бързо, завчера." Оплакванията не могат да променят миналото. Сега трябва да помогнем на Украйна да промени бъдещето", подчерта той.

 

Кремъл остро критикува Съединените щати и техните съюзници за доставката на оръжие на Украйна, гневно настоявайки, че те просто удължават конфликта и забавят неизбежната победа на Русия.

 

Защитниците на стратегията за поетапно снабдяване казват, че Западът е направил всичко по силите си, като същевременно успешно е избегнал директен конфликт с Русия, подход, който несъмнено е струвал тежки загуби на Украйна. Пролетната контраофанзива, в която Киев се надява да си върне голяма част от територията на Русия, може да се окаже крайният тест.

 

Украйна задържа някои от войниците си, като не ги изпраща на най-кървавите фронтови линии в източната част на страната, където нито една от страните не е постигнала забележим напредък в последно време. Тези военнослужещи ще бъдат част от новосформираните щурмови бригади. Сега много от тях са в чужбина, където се обучават на новите технологии, обещавани от западните страни на Украйна

 

Киев сега създава специални батальони от бойни машини и танкове, предоставени от западните страни, твърдят официални лица. Батальонът, създаден на базата на предоставените от САЩ бойни машини на пехотата "Брадли", ще включва около 30 бойни машини.


Но дори тези оръжейни доставки, които вече са били обещани, могат да бъдат изправени пред допълнителни забавяния, ако линиите за доставки и транспортните центрове са претоварени с доставки на оборудване, което в крайна сметка може да даде предимство на Русия.

 

Един европейски дипломат изрази надежда, че след изявленията на Полша и Словакия други поддръжници на Украйна също ще започнат да доставят самолети. "Основната цел на полските самолети е да разбият стъкления таван, тоест да покажат, че предоставянето на изтребители не е табу и няма да доведе до трета световна война", каза той.

 

Въпреки това, по време на изслушване в американски Конгрес през февруари, заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Колин Кал отхвърли предположенията, че Украйна ще се справи по-добре в краткосрочен план, ако Съединените щати удовлетворят молбата й за F-16.

 

Според него производството и доставката на нови самолети ще отнеме много години. Дори изпращането на съществуващи самолети ще отнеме поне 18 месеца, тъй като украинската армия първо ще трябва да бъде обучена да ги управлява.

 

Както отбеляза Кал, доставката дори на половината от искания брой самолети ще доведе до огромни разходи. Американски служители също подчертаха, че обширната система за противовъздушна отбрана, разположена от двете страни, значително намалява стойността на бойните самолети както за Украйна, така и за Русия.

 

Но във февруарско интервю за Washington Post командващият украинската армия генерал-полковник Александър Сирски каза, че основната ценност на съвременните изтребители като F-16 е тяхната способност за удар на далечни разстояния. Според Сирски руските войски са се адаптирали към използваните от Украйна високомобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които имат обсег от около 80 километра - те просто са преместили много от своите складове за боеприпаси и логистични бази отвъд това разстояние.

 

"Ако говорим за авиация, ние не говорим за самолети като такива. Говорим за авиационни платформи с определен набор от ракети, ракети с голям обсег", каза Сирски. "Увеличаването на обхвата автоматично ще измести фронтовата линия, и възможностите на врага радикално ще намалеят.

 

Междувременно украинските танкисти отдавна мечтаят за модерни бойни танкове, за да получат предимство пред руснаците и да се защитават по-ефективно.

 

Планът на Вашингтон да ускори доставката на танкове "Ейбрамс" беше посрещнат със сдържан ентусиазъм от командирите на 17-та отделна танкова бригада. Командирът на 1-ви танков батальон с позивна "Волк" каза в интервю за изданието, че "това е актуално, но само ако в бъдеще дадат повече M1A2".

 

"Вероятно са решили да не ни дадат най-добрите оръжия наведнъж, а да го направят постепенно", каза Волк. Така той коментира решението на Пентагона да изпрати първо по-старите танкове "Ейбрамс", вместо да предаде по-модерната версия, чието производство отнема поне година.

 

Засега украинците използват собствени танкове от съветско време.

T-64, работният кон на украинския танков флот, беше пуснат в експлоатация през 60-те години и оттогава машините, построени на негова база, получиха по-модерна броня и електроника. Войниците обаче казват, че дори и с тези подобрения, те не могат да се конкурират със западните танкове, оборудвани с напреднала технология, като "Ейбрамс".

 

За Украйна едно от предимствата на старите танкове като Т-64 и Т-72 пред западните машини е, че екипажите и механиците знаят как да ги използват и поддържат. Един войник каза, че T-64 може да бъде ремонтиран бързо на бойното поле с изключително ограничени ресурси.

 

Междувременно използването на танкове "Ейбрамс" води до голяма логистична тежест, както обявиха от Пентагона. Длъжностни лица изразиха загриженост, че украинците може да се сблъскат с множество трудности в процеса на поддръжка. "Танкът "Ейбрамс" е много сложно оборудване", каза Кал пред репортери през януари. "Обслужването му е скъпо".

 

Дори ако Съединените щати направят уговорки за изпращане на "Ейбрамс" възможно най-скоро, "ние просто не знаем как ще се развие този конфликт след шест месеца", каза Рицо.

 

Някои официални лица и дипломати признават, че западната стратегия е струвала скъпо на Украйна. В същото време, както отбелязват, тази стратегия е резултат на политическите реалности, които се развиват при формирането на широка международна коалиция.

 

"Мисля, че би било страхотно, ако преди шест месеца бяхме на точката, в която сме сега", каза посланикът на САЩ в Европейския съюз Марк Гитенщайн през февруари.

 

"Мисля, че това фундаментално би променило всичко. Въпреки това се съмнявам, че би било възможно Байдън да действа по-бързо. Освен това той трябваше да привлече подкрепата на украинския народ."

 

Източник: news.bg


От категорията

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива-Globalistite-i-neokonservatorite-yavno-iskat-direkten-vaorazhen-konflikt-s-Rusiya--iztakva-Daglas-Makgregar_1667070909.png

Съединените щати навлязоха в екзистенциална война, защото руснаците, с ...

4 юни 2023 | 15:23

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ...

4 юни 2023 | 14:28

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада. Снимка БНР-Parvanov--Da-ne-si-pomislyat-da-prashtat-zhiva-sila-v-Ukrayna--Shte-sam-ot-parvite--izlezli-na-ploshtada_1685791880.jpg

Когато се формираше тройната коалиция пак имаше барикади пред трибуната на ...

3 юни 2023 | 14:20

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45