Ябълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден

Студенти, учени, гости празнуваха свети Николай Чудотворец с тържествена церемония и водосвет

Ябълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден

11270 | 6 дек. 2018 | 22:38

Церемонията „Ябълка на познанието“ и „Ябълка на знанието“ отдаде специална почит на проф. Александър Федотов – миналогодишен носител на специалната награда „Ябълка на познанието“, чиято душа отлетя на небето точно на днешния ден.

Ябълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден-1544129963.jpgЯбълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден-1544130154.jpgЯбълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден-1544130131.jpgЯбълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден-1544130111.jpgЯбълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден-1544130079.jpgЯбълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден-1544130024.jpgЯбълки на познанието и знанието връчи УниБИТ на Никулден-1544129904.jpg

Университетска младежка академия за управление на знания (УМЛАУЗ) при Университета по библиотекознание и информационни технологии – УниБИТ, връчи академичните награди „Ябълка на знанието“ за пета поредна година.

 

Призът се присъжда за особен принос в издигане престижа на науката в категориите: „Утвърден учен“, „Изявен млад учен“, „Изявен докторант“, „Изявен студент“ и „Специална награда на Академията“.

 

Церемонията откриха проф. д. ик. н. Стоян Денчев, ректор на УниБИТ и Председател на УМЛАУЗ, и доц. Тереза Тренчева, зам.- председател на УМЛАУЗ.


„С удоволствие заставам пред Вас, удовлетворен съм, че плахата преди пет години идея на младите учени от Младежката академия за управление на знания, вече е традиция и красив празник на УниБИТ, изпълнен със съдържание и смисъл“.

 

С тези думи проф. Денчев се обърна към аудиторията в зала „Тържествена“.

 

Той благодари на доц. Тереза Тренчева за отдадеността ѝ, за енергията, с която зарежда всички млади колеги да работят като едно цяло за науката и за пореден път показа, че няма невъзможни неща.

 

Последното доказателство за това е конференцията на УМЛАУЗ в сърцето на Европа – Европейския парламент, където младите учени представиха своите достижения в изследователската и научната си работа.


Празникът „Ябълка на познанието“ и „Ябълка на знанието“ е украшение в края на всяка календарна година на всички инициативи на УниБИТ, каза в обръщението си доц. д-р Тренчева.


Със специалната награда „Ябълка на знанието“ бе удостоен г-н Валери Кавалски – регионален мениджър на IBM. Този приз е признание за всички колеги от IBM, а най-доброто в нашата съвместна работа тепърва предстои, благодари г-н Кавалски.


В категория „Изявен учен“ наградата „Ябълка на познанието“ получи проф. доктор на философските науки Иванка Янкова, декан на Факултет по библиотекознание и културно наследство в УниБИТ.

 

„Особено ми е приятно да връча най-високата награда на Университета на проф. Янкова, не само поради йерархичната ни зависимост, а и заради личните ми чувства и приятелското ми уважение към една жена, учен и ръководител, каза ректорът проф. Денчев. Аз съм щастлив човек, защото през живота си имах честта да работя с изключително добри хора и личности, благодари проф. Янкова.


В категорията „Изявен млад учен“ „Ябълка на знанието“ получи гл. ас. д-р Катя Рашева-Йорданова.


Гергана Янчева спечели „Ябълка на знанието“ в категория „Изявен докторант“.


С „Ябълка на знанието“ в категорията „Изявен студент“ са удостоени студентите Георги Георгиев и Симона Душева. Специални грамоти имаше и за изявените им колеги Ангел Дуков и Даниел Бочуков.


УМЛАУЗ удостои със специална награда фирма „Фадата“ – за принос в укрепване на връзките между УниБИТ и бизнеса и с благодарност за изградената техническа лаборатория във вуза.

 

Представителите на „Фадата“ Елена Миланова и Тодор Григоров благодариха за дадената възможност и протегната ръка от УниБИТ, за подкрепата от ръководството и създадените условия за работа да се намалява пропастта между реалните знания на студентите и потребностите на бизнеса.


Церемонията „Ябълка на познанието“ и „Ябълка на знанието“ отдаде специална почит на проф. Александър Федотов – миналогодишен носител на специалната награда „Ябълка на познанието“, чиято душа отлетя на небето точно на днешния ден.

 

Следата, оставена от него приживе, бе показана във филм, изработен в негова памет. Съпругата на внезапно починалия точно преди 40 дни проф. Федотов – Снежана Тодорова, благодари за уважението, за паметта, за обичта към колегата като към космополит, който обичаше България с цялата щедрост на руската си душа.


Денят 6. декември в УниБИТ бе натоварен с много символика. Почитта към свети Николай Чудотворец, който е патрон на университетския параклис, бе изразена с тържествен водосвет, отслужен от отец Иван и рибен курбан по случай Никулден.


Честит празник, приятели – чеда на православната ни вяра! УниБИТ е бутиков университет наистина, създава уникална симбиоза между духовност и технологии, подготвя личности, мотивирани хора с принос в науката, но не забравя истинските ценности, които крепят българщината.

 

С покровителството на нашия Господ Иисус Христос и свети Николай Чудотворец вие изпълвате със светлина и вяра с молитвите си този канонично подреден и отговорно стопанисван от истински християни малък храм в сградата на УниБИТ, каза в проповедта си след тържественото богослужение отец Иван. 

 

С обща снимка на всички завърши петата церемония „Ябълка на познанието“ и „Ябълка на знанието“ – празник на УниБИТ и УМЛАУЗ.


От категорията

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса-Dnes-e-nay-golyam-interesat-kam-Natsionalnata-zelenchukova-borsa_1664700444.jpg

Там бяха докарани в огромни количества един любим на народа плод - български ...

2 окт. 2022 | 11:57

До 10 ч днес са образувани 567 преписки и 60 досъдебни производства за купуване на гласове

-1655145487.jpg

Във Върховна касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и ...

2 окт. 2022 | 12:13

ГЕРБ-Сливен с жалба до РИК за нарушение на изборния процес

-1614543584.jpg

От партията настояват да се постанови решение, с което да се гарантира ...

2 окт. 2022 | 12:18

ЦИК: Към 11 часа са гласували малко под 9%. Най-активни са в Монтана, най-пасивни - в Кърджали

Най-активни са българите в Монтана-Tsvetozar-Tomov--TsIK--Edva-18-hil--balgari-ot-chuzhbina-sa-podali-zayavleniya-da-glasuvat-na-izborite_1661429131.jpg

Томов посочи, че на изборите през ноември активността към този час е била ...

2 окт. 2022 | 12:16

Най-важното

Българите се втурнаха към любимия си плод

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса-Dnes-e-nay-golyam-interesat-kam-Natsionalnata-zelenchukova-borsa_1664700444.jpg

Там бяха докарани в огромни количества един любим на народа плод - български ...

2 окт. 2022 | 11:57

Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, заяви той

Румен Радев: Надявам се да не се стигне до служебен кабинет
(Видео)

Радев: Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България--_1663664820.jpg

Същинските преговори за членство, съгласно преговорната рамка, не са започнали. ...

2 окт. 2022 | 11:07

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той

Борисов: Моето его отдавна съм го надживял. А пък реваншизъм мога да обещая, че няма да има!
(Видео)

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той.-Glasuvah--za-da-mozhe-tozi-haos--tozi-reket-varhu-balgarite-da-prestane--zayavi-toy-_1664699690.jpg

Светът е война, ясно позиционирана. Аз разбирам колегите полици, които избягват ...

2 окт. 2022 | 11:31

С ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиция, добави тя

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб
(Видео)

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб-Ninova-dade-svoya-vot--Ochakvam-BSP-da-sme-v-upravlenieto--Balgariya-ima-nuzhda-ot-sotsialen-stalb_1664696080.jpg

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за повишаване на ...

2 окт. 2022 | 10:17

Два са пътищата на България - или кардинална промяна, или Бог да пази България, добави той

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще са различни от тези, които ни дават социолозите
(Видео)

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще бъдат различни от тези, които ни ги казват-Kostadinov--Dovechera-shte-ima-iznenada--Rezultatite-shte-badat-razlichni-ot-tezi--koito-ni-gi-kazvat_1664695415.jpg

Той допълни, че ще влезе в коалиция само с хората, с които се среща по улиците ...

2 окт. 2022 | 10:20

България в момента има нужда от сигурност и стабилност, каза той

Карадайъ гласува в десет и 1 минута: Трябва да възстановим диалога и демокрацията

Мустафа Карадайъ гласува: Трябва да възстановим диалога и демокрацията-Mustafa-Karadaya-glasuva--Tryabva-da-vazstanovim-dialoga-i-demokratsiyata_1664694962.jpg

В България не бива в 22-ра година на 21 век българските граждани да се третират ...

2 окт. 2022 | 10:14

В 15 секции е преминато от машинен към хартиен вот

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.-Izborite-v-chuzhbina---v-Dubay-mazh-glasuva-s-dve-mashini--v-Turtsiya-ochakvat-100-000-izbirateli_1664698287.jpg

Гласуването се осъществява предимно чрез машини, а в по-малките секции и с ...

2 окт. 2022 | 11:56

Миналата година са гласували малко над 2 600 000 души, което е най-ниската избирателна активност от демократичните промени в България.

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година-Evelina-Slavcheva--Trend--Kam-10-00-ch--izbiratelnata-aktivnost-6-2----po-malko-ot-minalata-godina_1664697489.jpg

2 окт. 2022 | 10:55

Миналите избори завършиха с около 2 700 000 избиратели, отбеляза Първан Симеонов

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември-1654234477.png

Симеонов призова избирателите да не обръщат внимание на "никакви класации ...

2 окт. 2022 | 10:18