Шеф Хубертус Реал, носител на златен медал от Олимпиадата за готвачи в Сидни Снимки Магдалена Гигова

Храната не е само за наяждане

Яденето е лекарство, произведение на изкуството и икебана за душата

11803 | 4 апр. 2016 | 21:21

Швейцарски магьосници в кухнята сервират краставичена супа с пяна от козе сирене и шоколад с цветя

Шеф Хубертус Реал, носител на златен медал от Олимпиадата за готвачи в Сидни
Снимки Магдалена Гигова-1459794026.jpgРесторантът в "Бо риваж"-1459794095.jpgГаспачо в чаша-1459794062.jpgКухнята в "Лозана палас"-1459793962.jpgПасиран таратор-1459793929.jpgЗаешко филе от Хубертус Реал-1459793906.jpg

Special thanks to Switzerland Tourism

 

Храната вече не е само за наяждане! Тя е лекарство, произведение на изкуството, икебана за душата и тялото. До този извод стига човек като хапне из Швейцария и Лихтенщайн в един-два гурме-ресторанта, декорирани със звезди на „Miсhelin” или с над 13 точки от прочутата класация на „Gault Millau”.

 

Ако използваме армейски, вместо гастрономически термини, да имаш една, две или три звезди на  „Miсhelin” е все едно да си генерал, маршал или генералисимус в кулинарията. А тъкмо тези магьосници диктуват модата в кухнята.

 

Носителят на златен медал от Олимпиадата за готвачи в Сидни през 1996 година, Хубертус Реал от парк-хотел „Зоненхоф” в столицата на Лихтенщайн, Вадуц, подготвя за гостите си седемстепенно меню от малки, но изключително разнообразни порции. Той използва  отгледани в градината му билки, подправя с трюфели почти всичко и не издава тайната как превръща в пяна... козето сирене.

 

„Не е задължително диетичната храна да бъде безвкусна. Така тя просто те кара да ламтиш за още и още. А когато се заситиш  първо с очи, а после и от разнообразието на продуктите в малките порции, не усещаш глад”, каза специално за Епицентър.бг   майстор-готвачът, който има една звезда на “Michelin”.

 

Личният комплимент на г-н Реал към гостите му са чашка с големината на напръстник със студена краставичена супа, което си е най-банален български таратор. Само че  отлично пасиран и украсен с пяна от козе сирене. В другото миниатюрно чашле, колкото шот от 40 грама, има мус от целина с „ангелски коси” от глазиран лук.

 

В кухнята на майстор-готвача нищо не се пъръжи – предпочита да вари на пара, да пече и да прави причудливи солено-сладки комбинации с много въображение в декорациите. Гаспачото Хубертус поднася в чаша за маратини с хрупкаво запечени корички от портокал. Домашно правените равиоли са с ръчно накълцана телешка кайма и въздушен лимонов сос с компот от манго.

 

Филето от сьомга и аспержите към него са в дресинг със сурови чери-доматчета и прясно нарязани билки. Финото заешко месо майсторът-готвач запича в  хрупкаво чабата-тесто с червено желе. За десерт сервира сорбет от босилек с пресни ягоди. И цялото това гурме-пиршество в куленски порции, без да се лишавате дори от прясно изпечените черни хлебчета с много полезни ядки.

 

 „Здравето е резултат на много взаимодействуващи си фактори, най-често независещи от нас. Но един от тях определено можем да контролираме. Той  е най-мощното и достъпно лекарство, с което разполагаме – храната”, цитира Хубертус Реал първото правило от съвременната наука за храненето,нутриционистиката.  Според нея всеки път, когато отворите устада хапнете нещо, трябва да си припомните факта, че храната е лекарство.

 

Консумацията на мазнини не ви прави дебели. Напълнявате заради начина, по който вашето тяло отговаря на излишъка от погълнатите въглехидрати. Възможностите на тялото да складира излишните въглехидрати са ограничени, но то може с лекота да ги превърне в излишни мазнини. Трудно е да се отслабне просто с намаляване на количеството приемани калории. Консумацията на по-малко храна и загубата на килограми не вървят задължително ръка за ръка.

 

Нискокалоричните, богати на въглехидрати диети пораждат в тялото серия от биохимични сигнали, които ще затруднят използуването на складираните мазнини за получаване на енергия. В резултат на това идва момент, след който просто преставате  да отслабвате. Хората, подложени на ограничаващи диети се уморяват от постоянното чувство на глад и лишение. А щом престанат да ги спазват, веднага възвръщат предишните си килограми.  

 

Пропорциите от макроелементи - протеини, въглехидрати и мазнини в поглъщаната храна са ключът към стройната фигура и оптималното здраве”. Лекцията на майстор-готвачът звучи хем скучновато, хем обнадеждаващо за хората , които обичат да си хапват и не щат да мъчат тялото си.

 

В прочутото кафене на петзвездния хотел „Бо Риваж” на брега на Женевското езеро в Лозана изрично подчертават в менюто, че „масло” е мръсна дума и гозбите се приготвят от специално поръчан в Италия зехтин. В центъра на града, в официалния хотел на

 

Олимпийския комитет „Лозана Палас”, пък правят реверанс към диетите на гости от калибъра на „Ролинг Стоунс”. В японския дзен-ресторант  са докарали от Страната на изгряващото слънце  двама готвачи на суши и сашими, които пред очите на клиентите приготвят гозбите от докарани със самолет пресни риби вденя на улавянето им.  Разделните стени на сепаретата са стъклени и.... пълни с истински ориз, който се сменя всеки месец. Част ог гурме-приключението в „Лозана Палас” е специалната маса за шестима, която се намира над кухнята!

 

Там отбрани гости имат възможност да проследят целия процес на приготвянето на собствените им порции, да видят продуктите, дори да дават съвети за дозировките през отворения прозорец над главите на готвачите. Друг гъдел е дегустацията на вина в малък отоплен оазис от стъкло и дърво насред леденостудената изба с 20 000 бутилки от 600 вида вино.  Сомелиерът Реми Ток гарнира глътките с лекция за здравословните комбинации между различните вина и храни.

 

Пак в Лозана, в шоколадиерната „Дюриг”, доказват, че кафявото изкушение може да бъде полезно. При това , в необичайни, но здравословни  комбинации.  Зърната задължително са от Еквадор или Мадагаскар, не печени, а дъхнали на слънце, при какаова маса над 60 на сто.

 

Захарта е табу! Но медът от акация или липа е отлична подправка. Най-шокиращ, обаче е пълнежът. Оказва се, че при полезния шоколад също има мода. Преди години „последен писък” за пълнеж бил йогуртът, после макадамовите и кедрови ядки. Сменили ги китайските череши. Тази година „фешън” са... цветята! Правилно прочетохте. Шоколадът с листа от роза или хризантема е тотален хит. Причудлив, но много моден е и оцетът от шоколад. Впрочем, вкусът му е като на възсладък балсамико. 

 

Всъщност за храната като лекарство и път към здравето е писал още Хипократ – поредното добре забравено старо, което се връща в нов тоалет.


Енергото

От категорията

Внимавайте с кофеина и захарта при ретрограден Меркурий! Ето и примерна диета

Внимавайте с кофеина и захарта при ретрограден Меркурий! Ето и примерна диета-Vnimavayte-s-kofeina-i-zaharta-pri-retrograden-Merkuriy--Eto-i-primerna-dieta_1763035272.jpg

Риба или пилешко със задушени зеленчуци са иделани за вечеря

13 ноем. 2025 | 13:59

Какво да сготвим на Деня на Св. Мина за здраве и благоденствие

-1547722471.jpg

11 ноем. 2025 | 11:06

Какво да сготвим на Архангеловден - вкусни рецепти за сезона

Какво да сготвим на Архангеловден - вкусни рецепти за сезона-1541664970.jpg

7 ноем. 2025 | 14:26

Тиквен пай

Тиквен пай -Tikven-pay-_1762269999.jpg

4 ноем. 2025 | 17:24

НАЙ-ВАЖНОТО

Румен Спецов е смел и способен човек, заяви Делян Добрев

Румен Спецов поема официално управлението на “Лукойл” - вписан в Търновския регистър

Очаква се новият особен управител на "Лукойл" Румен Спецов да бъде вписан в Търговския регистър-Ochakva-se-noviyat-osoben-upravitel-na--Lukoyl--Rumen-Spetsov-da-bade-vpisan-v-Targovskiya-registar_1763360529.jpg

Според приетите законови текстове с избора на особен управител Спецов поема и ...

17 ноем. 2025 | 11:30

На базата на тази оценка и правителството ще даде или откаже съгласие за сделка.

Вицепремиърът Дончев ще ръководи скринингов комитет, който ще решава на кого да продаде Лукойл

Вицепремиърът Дончев ще ръководи скринингов комитет, който ще решава на кого да продаде Лукойл-Vitsepremiarat-Donchev-shte-rakovodi-skriningov-komitet--koyto-shte-reshava-na-kogo-da-prodade-Lukoyl_1763365703.jpg

Банките могат безпрепятствено да продължат да предоставят услуги на четирите ...

17 ноем. 2025 | 09:39

Стратегически интерес на САЩ е да дръпат Русия на своя страна в глобално противопоставяне с Китай

Асен Асенов за дерогацията за "Лукойл": САЩ не могат да поставят стратегически партньор на колене

Асен Асенов за дерогацията за "Лукойл": Нещата са в стратегическото партньорство -1622786119.jpg

"Нефтохим" е предприятие, което може да срине цялата българска ...

17 ноем. 2025 | 09:05

Експерти денонощно работеха със САЩ, изтъква министърът на енергетиката

Жечо Станков: Връзките на Борисов в САЩ и американският енергиен министър доведоха до дерогацията

Жечо Станков: Нямаше как да има дерогация без да си мръднем пръста. Експерти денонощно работеха със САЩ-Zhecho-Stankov--Nyamashe-kak-da-ima-derogatsiya-bez-da-si-mradnem-prasta--Eksperti-denonoshtno-raboteha-sas-SASht_1763310690.png

Екипите в Министерския съвет и нашия лидер със своите контакти в Белия дом, ...

16 ноем. 2025 | 18:30

Депутатът от ГЕРБ-СДС е категоричен, че този бюджет не е добър, но следващият ще бъде по-добър

Делян Добрев предлага: Да съкратим 10 000 незаети щатове в администрацията, служат само за бонуси

Делян Добрев: Дайте да съкратим 10 хиляди незаети щатове в администрацията, служат само за бонуси-Delyan-Dobrev-komentira-veroyatnostta-za-evrozonata_1738047740.jpg

Тези щатове са 6.5% от общите щатове на държавната администрация. При 7.3 млрд ...

16 ноем. 2025 | 09:10

Ал. Николов за избора на Спецов за ОТУ на „Лукойл“: Би трябвало и ГЕРБ, и ПП-ДБ да са щастливи!

Александър Николов: И ГЕРБ, и ПП-ДБ трябва да са щастливи от назначаването на Спецов за ОТУ-Aleksandar-Nikolov--Ne-izklyuchvam-reaktorite-na-AETs--Kozloduy--da-struvat-i-15--i-50-miliarda_1707752984.jpg

Спецов трябва да изсветли процеса на доставка на горивата, както и да преглежда ...

17 ноем. 2025 | 08:38

По думите му протестното гласуване е другият механизъм, който движи политическите системи в региона

Ивайло Динев: На Балканите имаме протестна демокрация

Ивайло Динев: На Балканите имаме протестна демокрация -1633329337.jpg

На Балканите обичаме мазохистично да се обиждаме, че нямаме гражданско общество ...

17 ноем. 2025 | 09:57

Старшите и главните комисари не си купуват зимни палта, защото не знаят колко ще изкарат, пък са скъпи, каза бившият главен секретар

Калин Георгиев: Реформите в МВР са една от друга по-безумни! Няма никаква сигурност в системата

Калин Георгиев: Реформите в МВР са една от друга по-лоши и една от друга по-безумни-Kalin-Georgiev--Reformite-v-MVR-sa-edna-ot-druga-po-loshi-i-edna-ot-druga-po-bezumni_1763312768.png

Според него 5000-те пенсионери, които работят във вътрешното министерство, не ...

16 ноем. 2025 | 18:52

Избираме петима и хвърляме жребий. Хайде да видим кой ще овладее прокуратурата, изтъква деканът на Юридическия факултет на СУ

Проф. Даниел Вълчев предлага да избираме главен прокурор като във Венецианската република - с жребий

Проф. Даниел Вълчев предлага да избираме главен прокурор като във Венецианската република - с жребий-Prof--Daniel-Valchev--Narodnoto-sabranie-ima-pravoto-da-varne-PG-na-MECh-oshte-drugata-sedmitsa_1742634618.png

Големият въпрос опира до Висшия съдебен съвет и докато този орган не бъде с ...

16 ноем. 2025 | 20:15