Снимки Правителствена информационна служба

Винаги съм вярвал в диалога, в начина, по който подхождаме честно и отрито към РСМ, посочи Днес е ден за демонстрация на нашата съпричастност и да погледнем нашите дълбоки човешки корени, каза Янев

Заев: И в добро, и в лошо сме заедно. Янев: Трагедиите са общи, да търсим общо решение

3271 | 23 ноем. 2021 | 10:56

Съвместната ни работа е на високо ниво – между президентите на двете държави, между министър-председателите, между министрите на външните работи, на здравеопазването, на вътрешните работи. Доверието в институциите е голямо, каза македонският премиер

Снимки Правителствена информационна служба-1637660937.png-1637660917.png-1637660893.png-1637660877.jpgЗоран Заев, Стефан Янев-1637657826.png

Трагедиите са общи, създадена е координация на всички нива между двете държави.

 

Това каза на брифинг в Министерския съвет министър-председателят Стефан Янев след среща с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, предаде Агенция „Фокус“.

 

„Днес е особен ден. Ден, който е белязан за българския народ с две сериозни трагедии. Да започнем от инцидента от миналата вечер във варненското село Рояк, където загинаха български граждани в Дома за подпомагане на възрастни хора. Това е една трагедия, която се разследва и в момента. Конкретика не мисля, че е необходимо да коментираме в момента, след като разследващите органи трябв ада свършат своята работа“, заяви Янев.

„За съжаление в рамките на по-малко от 7-8 часа, нова трагедия беляза тази нощ. Инцидент с пътнически автобус, регистриран в РСМ, с граждани от Северна Македония и други народности и с над 40 загинали. Трагедиите са общи. Те са това, което ни докосва, прави ни хора и съпричастни, без значение каква е националност са загиналите. Единствено, което можем да направим, че да изразим нашата съпричастност с близките на загиналите, да изразим нашите съболезнования“, каза още той.

„Българската държава във всичките ѝ органи, имащи отношение както към безопасността, овладяването на бедствията, така и по отношение на разследването на такива инциденти, работи бързо и е на място и в момента. Както продължава разследването на инцидента на АМ „Струма“, така и вицепремиертът Гълъб Донев пътува към община Дългопол, за да се преценят възмопжноастите за допълнително подпомагане на оцелелите от този дом за възрастни хора. По същия начин оцелелите от катастрофиралия автобус от АМ „Струма“ са настанени в „Пирогов“, заяви Янев.

„Премиерът Заев имаше възможност да ги посети. Аз също се срещнах се с тези хора. Общото заключение на медиците е, че травмите са относително леки. За психическите им травми е рано да се говори. Да се надявам, че до един – два дни състоянието им ще позволи да се транспортират до местата, където те желаят и техните близки ги очакват. В координация сме с премиера Заев от ранните часове тази сутрин. Българските власти и властите на РСМ имат координация с министрите и органите, които извършват разследването. Създадена е координация на всички нива между двете държави. Надяваме се от разследването да научим онези поуки и уроци, които ще ни предпазят от допускането на подобни инциденти в бъдещето“, допълни премиерът.

 

Днес е ден за демонстрация на нашата съпричастност и да погледнем нашите дълбоки човешки корени, които са в основата на добрите ни междусъседски отношения в РСМ, каза Янев.

 

„В тази връзка в чисто политически аспект дали и как ще се развият отношенията и разговорите между двете страни, аз винаги съм вярвал в диалога, в начина, по който подхождаме честно и отрито към РСМ. В този дух на откритост, който имаме до момента, се надявам да търсим решението, така че да е изгодно за двете държави и в интерес на народите, които живеят от двете страни на българо-македонската граница“, заяви премиерът.

 

Днес в Скопие правителството на Република Северна Македония се подготвя да обяви Дни на траур, съобщи премиерът на РСМ Зоран Заев.

 

„Първо, позволете да изкажа своите съболезнования на двата народа. България изгуби 9 живота вчера в пожара в старческия дом. Северна Македония изгуби 46 живота, млади хора, 11 деца, а и останалите са млади хора в една страшна трагедия, която се случи с македонския автобус, който на връщане от Истанбул, през София и Благоевград в посока Северна Македония, да се върнат вкъщи се случи страшна трагедия.

 

Искам да изкажа моите искрени съболезнования и съболезнованията на целия македонски народ към българския народ за загубата и да благодаря за израза на съчувствие от български народ към нас.

 

Наистина бях информиран 5 или 10 минути след нещастието от премиера Стефан Янев, след това се чухме и с президента Радев, с министъра на външните работи, с министъра на здравеопазването, за да се видим с хората, които са в болница, а и да се срещнем с ръководството на България, за да можем да узнаем детайлите“, посочи Заев.

„Съвместната ни работа е на високо ниво – между президентите на двете държави, между министър-председателите, между министрите на външните работи, на здравеопазването, на вътрешните работи, заедно всички служби са в координация и съвместна работа. Доверието в институциите е голямо и така най-добре ще служим на гражданите, ще им дадем цялата информация от следствието относно причините за нещастието. Болката е голяма и за двете страни, за двата народа, но семействата, които изгубиха своите близки, наистина тяхната болка е неописуема.

 

Аз имах възможността да посетя 7-те пострадали в болницата в София. Всички са в добро състояние. Без опасност за живота. Някои са с по-тежки увреждания, някои са с по-леки и в координация с нашите здравни власти, някои от тях ще бъдат подготвени да се върнат вкъщи, в болниците в Скопие или на домашно лечение“, каза още той.

„Това, което всички се интересуват е дали знаем нещо повече за причините. Аз не бих ги коментирал, защото би трябвало експертите и професионалистите да се произнесат, защото само така е правилно. Днес в Скопие правителството на Република Северна Македония се подготвя да обяви Дни на траур. Министър-председателят Стефан Янев ме информира, че България също ще обяви Ден на траур. Това, което искам да кажа, също е благодарността за бързата реакция, за информирането.

 

Днес дори преди мен вече бяха пристигнали членове на семействата на пострадалите, което означава бърза информация и отлични координирани действия между нас, за да можем в тази ужасна трагедия навреме да дойдем и да информираме гражданите, семействата, които имат загуби или пострадали в този нещастен инцидент“, допълни Заев.

 

Не бих приел никакви спекулации, че участъка на магистралата, възможни дупки или неравности в участъка е нещо, което е било от значение в този инцидент, коментира Стефан Янев.

 

„Проверките обикновено дават резултат, когато приключват. Кога ще имаме резултат, ще разберем и ще информираме навреме. Допълнителна логистична подкрепа в този момент не е необходима, но при необходимост ще бъде оказана“, посочи Янев.

По думите му думите на оцелелите не е редно да се коментират, защото са част от следствения процес. С тези оцелели се правят беседи от специализираните органи и нека оставим те да сглобяват картината, защото това, което ние ще кажем от изтървани фрази, може да излязат истории, които да създадат лоша предпоставка за някакъв вид недоверие или нещо допълнително“, каза още премиерът.

„Имаме информация по всички въпроси, но тя е част от следствието. Сутринта направих един призив: апелирам към професионалната ви етика и разбиране, че трябва да има баланс между информацията, която даваме в момента, информацията, която окончателно ще излезе от разследващите органи с чувствата на близките и семействата на загиналите. По-добре е да се ограничим и да изчакаме разследващите органи да кажат техните версии“, заяви премиерът.

„Оценката на участъците и тяхното качество, е оценка на специализирани органи. Това, което кметът на Перник е казал, предполагам е негово лично мнение. Дали той го споделя с други специализирани органи не знам. Не знам дали това е причината за инцидента, дали е имало някакви неравности или каквото и да било. Вървим по тънката граница между разследване и това, което се случва. Но не бих приел никакви спекулации, че участъкът на магистралата, възможни дупки или неравности в участъка е нещо, което е било от значение в този инцидент, защото от видимата картина, която в момента може да се види, по-скоро е друга причината и вариантът“, допълни Янев.

 Заев: И в добро, и в лошо сме заедно. Янев: Трагедиите са общи

Съвместната ни работа е на високо ниво – между президентите на двете държави, между министър-председателите, между министрите на външните работи, на здравеопазването, на вътрешните работи. Доверието в институциите е голямо, каза македонският премиер

От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19