Възмущението в социалните медии избухна в момент, когато ваксинирането в Япония изостава значително

Японското правителство отрече твърденията за приоритетно ваксиниране на олимпийските спортисти

1900 | 8 апр. 2021 | 11:58

Едва 1 милион души са получили първа доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех от февруари насам, при население от 126 милиона, а имунизирането на по-уязвимите възрастни хора ще започне чак идната седмица


Японското правителство днес направи опит да успокои бурната реакция в социалните мрежи, като изтъкна, че в момента не планира да ваксинира приоритетно срещу COVID-19 спортистите, които ще участват на олимпиадата, отхвърляйки медийни съобщения, че обмисля такава възможност, предаде Ройтерс.

Възмущението в социалните медии избухна в момент, когато ваксинирането в Япония изостава значително в сравнение с темповете в други развити държави. Едва 1 милион души са получили първа доза от ваксината на Пфайзер/Бионтех от февруари насам, при население от 126 милиона, а имунизирането на по-уязвимите възрастни хора ще започне чак идната седмица. С наближаването на летните олимпийски игри, които трябва да започнат през юли, случаите на зараза растат.

Днес в Токио са регистрирани 545 нови случаи, а губернаторката каза, че ще поиска от централното правителство да наложи спешни мерки в столичния регион, информира БТА. По-рано днес агенция Киодо съобщи, която цитира правителствени служители, Япония е започнала да обмисля възможността да обезпечи ваксинирането на спортистите си, участници в олимпийските и параолимпийските игри, до края на юни. "Първо дайте на баба ми!", написа потребител в Туитър. "Всички спортисти са млади и здрави".

Възмущението продължи дори и след като правителственият говорител Кацунобу Като каза, че кабинетът не обмисля да даде приоритет на олимпийците. Много хора отбелязаха, че първоначалният план за ваксиниране дава приоритет на медицинските работници, възрастните и на хора с хронични заболявания, а редовите граждани едва ли ще бъдат ваксинирани преди лятото. Докато правителството каза, че работи за провеждането на олимпийските игри, както е планирано, от 23 юли, голямо мнозинство японци искат те са бъдат отменени или отново отложени.


Намери своята история

От категорията

Агенцията по вписванията отказа да впише Борислав Михайлов за президент на БФС

-1421844740.jpg

В края на месец април бяха подадени документите от последното заседание на ...

5 май 2021 | 15:44

Стефка Костадинова бе избрана за 5-и мандат начело на БОК

-1490270448.jpg

56-годишната световна рекордьорка в скока на височина бе единствен кандидат и ...

5 май 2021 | 12:50

Тракийската гробница - античността, пресъздадена в уникални стенописи

Сн. Министесртво на туризма-1619518500.jpg

В района може да посетите още могилите Оструша, Светицата и Голяма Арсеналка, ...

5 май 2021 | 12:10

"Лудогорец" спечели десета поредна титла и подобри славен рекорд на ЦСКА

-1620156605.jpg

Попадението на Десподов ще остане в историята като първото такова у нас, ...

4 май 2021 | 22:29