Ясен Тодоров: Семерджиев сменял номерата на две коли

Имаме свидетели по казуса със стълбата, Симона Радева безспорно е помагала, добавя той

Ясен Тодоров: Семерджиев сменял номерата на две коли

8662 | 18 юли 2022 | 16:51

Семерджиев е бил в джипа по време на катастрофата. Вече е назначена и експертиза с цел установяване на биологичен материал, включително кръв по маратонките и евентуалното му съвпадение с ДНК профила на извършителя или на жертвите


Зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров пред "Телеграф" с коментар на тежката катастрофа на бул. 'Черни връх", при която живота си изгубиха две момичета. 

 

- Г-н Тодоров, защо се забавиха резултатите от експертизата за наличието на наркотици в кръвта на Георги Семерджиев?

- Резултатите от изследването на кръвта на обвиняемия Семерджиев вече са готови. Първоначално от взетата кръв беше извлечен ДНК профил и той беше сравнен с натривките, взети от волана, скоростния лост и шофьорската врата на катастрофиралия джип. Сравнението показа съвпадение между ДНК материала, взет от натривките, и ДНК профила на Семерджиев, извлечен от кръвта. Това съвпадение беше един от основните доводи, довели съда до обоснованото предположение, че именно Георги Семерджиев е управлявал джипа „Ауди Q7“ във фаталната вечер на 5 юли т. г. Това беше и един от мотивите, накарали първоинстанционния и въззивния съд да му определят най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 

В петък бяха готови и резултатите от изследването за наличие на наркотични вещества, като експертите от НИК са установили наличието на метамфетамин в кръвта на обвиняемия, което означава, че е осъществен  четвърти квалифициращ признак от тежконаказуемия състав на чл. 343, ал. 3 от Наказателния кодекс. Единствено по обективни причини, защото НК не може да се тълкува разширително, не може да бъде осъществен петият квалифициращ признак, а именно: пътнотранспортното произшествие да е настъпило на пешеходна пътека.

 

- А каква е причината за това?

- Парадокс е, че то е настъпило на тротоар, а законодателят е пропуснал да квалифицира ПТП-та с настъпила смърт или тежки телесни повреди, когато те са причинени извън автомобилния път. С цел отстраняване на този пропуск съм предложил на една от парламентарните групи конкретен текст, с който да бъде допълнена разпоредбата на чл. 343, ал. 3 от НК. Удовлетворен съм, че предложението ми намери подкрепа и още на 11 юли в деловодството на Народното събрание има внесен законопроект за приемане на предложените от мен изменения в Наказателния кодекс.

 

- Установено ли е вече сам ли е бил в джипа си по време на катастрофата Семерджиев и наистина ли от него след произшествието са излезли две жени?

- Към момента нито мога да потвърдя, нито да отрека присъствието на друго или други лица в джипа „Ауди Q7“ по време на настъпване на пътнотранспортното произшествие. Тук трябва да направя уговорката, че в отговорите си на вашите въпроси мога да излагам единствено факти, които вече са станали публично известни по време на заседанията на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд. В хода на разследването сме установили много факти и обстоятелства, но оповестяване на някои от тях може да попречи на разследването.

 

- Каква е ролята на полицайката Симона Радева по време или след инцидента – има ли открито нейно ДНК в джипа и с кои двама души е носила стълба на Семерджиев, за да се прибере вкъщи?

- Безспорно е установено, че Симона Радева е оказвала помощ на Семерджиев, но не мога да коментирам самоличността на другите двама свидетели с оглед на тяхната сигурност и в интерес на разследването. Въз основа на обясненията на Радева и на други свидетели Софийска градска прокуратура е отделила материали в ново досъдебно производство за т. нар. полицейски чадър над Семерджиев, като по него се провеждат активно процесуално-следствени действия с цел установяване дали лица от състава на МВР са подпомагали някаква нелегална дейност на обвиняемия преди настъпване на пътния инцидент.

 

- Адвокатът на Семерджиев заяви пред САС, че в експертизата на маратонките му няма категорично заключение, че те са един чифт. Това така ли е?

- Съпоставителната експертиза е категорична в заключението си, че маратонките са от един и същи чифт. Именно това заключение доказва факта, че Семерджиев е бил в джипа по време на катастрофата. Вече е назначена и експертиза с цел установяване на биологичен материал, включително кръв по маратонките и евентуалното му съвпадение с ДНК профила на извършителя или на жертвите. Такава експертиза е назначена и на дрехите, които бяха иззети при претърсването в дома на Семерджиев, за които се предполага, че е бил облечен с тях в момента на фаталния инцидент на 5 юли.

 

- Кой е пратеникът на Семерджиев в автосервиз, където след катастрофата са изгорени вещи от друга негова кола?

- Този човек е установен и са му проведени няколко разпита, от които е видно, че той продължително време е имал бизнес отношения с обвиняемия. Събрани са вече много доказателства за действията на това лице с цел унищожаване на доказателства, както и за съвместната му дейност със Семерджиев преди катастрофата. Голяма е вероятността материалите от делото, свързани с тази дейност, да бъдат отделени в ново досъдебно производство, вероятно за документни, финансови и данъчни престъпления.

 

- Колко време Семерджиев е шофирал с фалшива шофьорска книжка уж от Швейцария и фалшиви немски регистрационни номера на джипа?

- В момента следователите от Националната следствена служба установяват именно това: колко пъти Семерджиев се е легитимирал пред органите на МВР с фалшива швейцарска или друга шофьорска книжка. За такова престъпление – по чл. 316 във вр. чл. 308 от НК, извършено преди около месец в Студентски град, той вече е привлечен в качеството на обвиняем. Установяват се също така и различните регистрационни табели, с които Семерджиев е управлявал автомобилите „Ауди Q7“ и „Мерцедес“ - S класа. Той вече има обвинение и за такова престъпление – управление на МПС с фалшиви регистрационни номера.

 

- Какво доказват охлузванията по тялото му и кръвонасядането на дясното стъпало?

- Логичното обяснение за кръвонасядането по дясното стъпало е това, че той е тичал бос от мястото на инцидента до жилището на ул. „Горски пътник“, след като дясната му маратонка е останала в катастрофиралия джип.

 

- А каква информация е извлечена от трите мобилни телефона на Семерджиев, които са открити в катастрофиралия джип?

- На телефонните апарати са назначени експертизи с цел установяване на дактилоскопни следи или на биологичен материал, съдържащ ДНК профил, годен за сравнително изследване. Впоследствие ще бъдат назначени технически експертизи с цел извличане на цялата налична информация, съдържаща се в трите апарата. Ще бъде поискано от съда да се даде разрешение по реда на ЗЕС за получаване на информация от мобилните оператори за трафичните данни на абонатните номера, използвани както от обвиняемия Семерджиев, така и от други лица, представляващи интерес за разследването.

 

- Какви са криминалните му регистрации, за какво е осъждан и бил ли е свидетел по дело за наркоразпространение?

- Лично аз нямам информация за това дали Семерджиев е бил свидетел по дело за наркоразпространение, освен тази, която съм видял в медиите. Не съм виждал и криминалистическите му регистрации. Със сигурност е излежавал 8-месечна присъда за разпространение на наркотици. Съставяни са му и десетки актове за установяване административни нарушение по Закона за движение по пътищата. В заключение мога да кажа, че в първите дни след катастрофата беше проведено интензивно разследване по т. нар. горещи следи, благодарение на които бяха събрани множество доказателства, които вече са подложени на експертно изследване. Надявам се експертните заключения да бъдат изготвени своевременно, разследването да приключи в разумен срок и делото да бъде внесено в съда, който да даде обективна оценка на свършеното от разследващите органи и прокуратурата.

 

___

Ясен Тодоров е Магистър по „Право“, „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността“, „Спортна журналистика“ и „Нова българска история“

От 1993 до 2007 г. следовател в Столичното следствие

От 2008 до 2012 г. инспектор в Инспектората към ВСС

От 2012 до 2017 г. член на ВСС и председател на Етичната комисия

От 2018 г. следовател в НСлС, от декември 2021 г. - зам.-директор на НСлС

 

Източник: Телеграф


От категорията

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?-1642944500.jpg

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или ...

27 септ. 2022 | 12:21

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10