Явор Божанков Снимка: БСП

Поемам лична отговорност градът да е спретнат, подреден и зелен, уверява той

Явор Божанков, кандидат за кмет от „БСП за България“: Горна Оряховица е за хората, не за печалбите

14835 | 27 септ. 2019 | 16:17

"Нашата кампания ще бъде позитивна и насочена към решения. Обръщам се и към останалите кандидати – нека издигнем нивото над обичайните негативизъм, компромати и интриги", призовава социалистът


_mestni_izbori_2019_02

 

 

- Защо се кандидатирате за кмет на Горна Оряховица?

- Влизам в тази кампания с чисто сърце и ясно послание – градът е място за хората, не за печалбите. Често ме питат защо оставям престижната си работа като народен представител и дали това не е стъпка назад. Не мисля така. За мен е отговорна стъпка. Родният ми град се нуждае от промяна. Годините в законодателната власт ми дадоха знания, опит и контакти на национално ниво, които са необходими в момента. Можем да обърнем негативните тендеции. През тези две години показах, че не се страхувам да отстоявам важни теми, дори с цената на политически натиск и заплахи срещу мен. Напротив, казвам истината, в която съм убеден. Показах, че не се поддавам на външни влияния, нито пък някой може да ми диктува как да вземам решения.
Когато беше обявена моята номинация, първите ми думи бяха: най-важно е да се запитаме защо го правим – и аз, и тези, които ме подкрепят. Позволих си да го обясня с един разговор, който имах с високопоставен колега от ГЕРБ преди година, на празника на нашия град. Той, видимо горд от свършеното от ГЕРБ – ремонт на площада, ми го посочи и каза: „Божанков, не мислиш ли, че обликът на Горна Оряховица е променен?“. Аз му отговорих, че съм роден в този град, днес синът ми расте тук и помня един друг облик от моето детство, когато площадът беше пълен с млади хора. Предавайки този разговор, посочвам мисията пред нас.
Освен визия е необходим екип, който може да я реализира. Влизаме в тези избори със задълбочена предизборна платформа и ясна представа кои са основните проблеми и техните решения.

- Някои от критиците Ви казват, че самият Вие сте прекалено млад…

- Влизането в политиката бе голяма победа не само за мен, но и за моето поколение. Станах народен представител на 27 г. Тогава много хора, въпреки високите позиции в частния сектор, които заемах, казаха: „Какво е видяло това момче от живота, какъв народен представител ще става?“. Умните хора са казали: „Не питай старо. Питай патило“. Голямата политика на жълтите павета е предизвикателство далеч отвъд всичко, с което се бях сблъсквал.
В Народното събрание станах член на международни организации. Работата в тях ми даде хоризонт от наднационално ниво. Този безценен опит мога да пренеса и в родния си град. Поведох битка в името на гражданите срещу въвеждането на такса за дрехи, платове и обувки. Отстоях тази битка и таксата не е въведена.
Една от инфарктните битки в НС бе за правото ни да гласуваме за личности. Само благодарение на общите усилия, граждански протести и денонощна работа успяхме да притиснем управляващите и всички текстове бяха отменени. Благодарение на това ще можем и на тези избори да решим коя личност ще бъде избрана, а не според подредбата на партийните ръководства.
Една от каузите ми бе трасето на АМ „Русе – Велико Търново“, което беше планирано прекалено далеч от Горна Оряховица и заплашваше със застой местната ни икономика. Не се отказвам от тази кауза. Важно е да осигурим скоростна връзка към магистралата, която да изведе тежкия трафик извън селата Първомайци и Поликраище.
Няма да преувелича, ако кажа, че всичкия опит, който натрупах в националната политика не може да се сравни предизвикателството да бъдеш родител.
Станах баща на 23 и днес синът ми е на прага на първи клас. Всеки родител ще ме разбере. Насърчавам своите връстници да създават семейства и да бъдат обществено активни. Да си обществен деец и родител не е демоде. Чудесно е.

- Кои са вашите приоритети?

- Във всяка сфера на управлението е необходим друг мащаб и начин на мислене. Все пак, в миналото управление има направени добри неща - тях ще запазим и развиваме. Нямаме намерение да започваме от нулата. Администрацията и бизнесът не бива да бъдат зависими от настроенията и промените в политиката. Много хора в миналото, които са печелили тази изборна битка, са започвали с чистки в администрацията. По подобни съображения много добри експерти са си отивали. Вярвам, че когато лидерът води своята администрация правилно, хората могат да работят по различен начин.
Нашето намерение е да водим, да вдъхновяваме. Имаме нужда от съвсем друг мащаб на действие. Не бива да се сравняваме със съседни градчета, а с иновативни европейски градове.
На първо място е състоянието на улиците и инфраструктурата. Категорично се заемаме с по-интензивно, по-качествено и по-евтино ремонтиране на тези отсечки. Досега населените места бяха неглижирани и в много от тях няма публични инвестиции. Някои са буквално непристъпни, заради разбитите пътища. Променяме това. Порочен е моделът, при който се отделят 322 000 лева за арка на парк „Детски кът“ и 336 000 лева за кръгово движение, докато близките улици и тротоари са разбити.
Оценката ни е, че чистотата не е на европейско ниво. Променяме модела, по който се чисти града. Засилваме функциите на общината в комуналните дейности. Поемам лична отговорност градът да е спретнат, подреден и зелен. Запрашеността, миенето и метенето на улиците е под всякаква критика. В същото време Горна Оряховица е в класациите сред градовете с най-мръсен въздух в Европа. Заради административни грешки на управлението, Горна Оряховица няма да получи средства за подмяна на уредите за отопление. Получават Велико Търново, Бургас и други градове, които нямат толкова сериозен проблем. А освен проблем имаме и силна идустрия в производство на чисти уреди. Това са пропуснати възможности за нас.
Градът ни има нужда от добър стопанин Ще го потвърдят и майките с детски колички, за които тротоари извън главните улици просто няма.
Искаме да засилим връзките между образованието и местната индустрия.

- Как ще постигнете това?

- С добър екип. Нашите намерения да управляваме отговорно са сериозни и сме подготвени с програма. Погледнете листата ни за общински съветници и ще се убедите, че в нея има силни професионалисти. Екологията е голяма тема за Горна Оряховица – при нас е един от най-големите експерти в региона - Елена Григорова, бивш директор на РИОСВ. Административният опит на настоящи общински съветници като инж. Георги Рачев, целеустремеността на местните предприемачи като Пламен Стоянов и Михаил Ченков, грижовността на лекари като Ренета Гонгалова и на лесоинженера Светла Зарева. Предаставители от железничарските среди и археолог също са важен акцент. Освен индустрия и транспорт, имаме потенциал около крепостта Раховец. Разбира се, председателят на БСП Огнян Стоянов, който в последните три години превърна БСП в първа политическа сила в Горна Оряховица и демонстрира загриженост за всеки местен проблем. Когото и да погледнете – ще срещнете качествени хора. Именно затова работим със самочувствие.

- Кой е най-големият проблем на днешната власт?

- Огромната дистанция, която създаде между себе си и хората. Помним случая с отрязаните брези на "зеления остров" на ул. "Вичо Грънчаров" в участъка между ул. "Васил Априлов” и ул. "Хан Крум”. Общината беше решила да замени старите дървета за крехки фиданки, без необходимия диалог с гражданите. Жителите на цял квартал се вдигнаха срещу идеята да се строи блок за маргинални общности близо до домовете им. На ул. „Македония“ недоволстват с право, че под терасите им се организира битак. Кметът просто забрави, че работи в името на хората и тяхното добро.
Безрезултатно е противопоставянето между гражданите на тема бездомни животни. И тези, които обичат животните и тези, които не ги обичат, всъщност искат едно и също – да няма животни на улицата. Сегашната власт остави гражданите да се карат в социалните мрежи и избяга от отговорност. В сътрудничество с неправителствени организации сме разработили цялостно решение за бездомните животни, като основен приоритет.
В последните години се изгради усещане, че Добромир Добрев управлява в личен, партиен и корпоративен интерес. Това роди недоверие между гражданите и местната власт. Необходими са много усилия да върнем доверието.
Корупцията е голяма тема в община Горна Оряховица и България, защото дава отражения в социалната сфера, в строителството, в инфраструктурата, в чистотата, в сигурността на гражданите.
Горна Оряховица влезе в националните медии като най-зле почистваната община от снега. Фирмата беше глобена с дребни средства, но гражданите останаха с проблемите. Кметът контролира изпълнението на договорите. Отделна тема са условията, залегнали в тях. Трябва твърда ръка.

- Каква кампания очаквате?

- Нашата кампания ще бъде позитивна и насочена към решения. Обръщам се и към останалите кандидати – нека издигнем нивото над обичайните негативизъм, компромати и интриги. Да работим с чисти сърца за доброто на Горна Оряховица.
Самите ние правим така и ще показваме джентълменска предизборна кампания. Нека силите ни са насочени към диалог с гражданите. Да бъдем почтени помежду си.
 


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08