Илхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие: Да изградим наново скъсаните мостове. Снимки Епицентър.бг

Евродепутатът от ДПС днес бе удостоен със званието "доктор хонориз кауза" на Американския университет

Илхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие: Да изградим наново скъсаните мостове

5019 | 9 септ. 2022 | 12:00

Северна Македония осъзнато избра пътя на добросъседството и приятелството, подписвайки договора с България през 2017 г. и Преспанското споразумение.

Илхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие: Да изградим наново скъсаните мостове. Снимки Епицентър.бг-Ilhan-Kyuchyuk-stana-pocheten-doktor-v-Skopie--Da-izgradim-nanovo-skasanite-mostove_1662711316.jpg-1569309920.pngИлхан Кючюк получи титлата почетен доктор: Образованието е средство за сближаване на хората и за трансформиране на съвременното общество. Снимка ДПС

-Ilhan-Kyuchyuk-poluchi-titlata-pocheten-doktor--Obrazovanieto-e-sredstvo-za-sblizhavane-na-horata-i-za-transformirane-na-savremennoto-obshtestvo-_1662719811.jpgИлхан Кючюк получи титлата почетен доктор: Образованието е средство за сближаване на хората и за трансформиране на съвременното общество. Снимка ДПС

-Ilhan-Kyuchyuk-poluchi-titlata-pocheten-doktor--Obrazovanieto-e-sredstvo-za-sblizhavane-na-horata-i-za-transformirane-na-savremennoto-obshtestvo-_1662719788.jpgИлхан Кючюк получи титлата почетен доктор: Образованието е средство за сближаване на хората и за трансформиране на съвременното общество. Снимка ДПС

-Ilhan-Kyuchyuk-poluchi-titlata-pocheten-doktor--Obrazovanieto-e-sredstvo-za-sblizhavane-na-horata-i-za-transformirane-na-savremennoto-obshtestvo-_1662719770.jpgИлхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие-Ilhan-Kyuchyuk-stana-pocheten-doktor-v-Skopie_1662714860.jpgСпециално за церемонията в Скопие пристигна бившият евродепутат Филиз Хюсменова-Spetsialno-za-tseremoniyata-v-Skopie-pristigna-bivshiyat-evrodeputat-Filiz-Hyusmenova_1662714792.jpgИлхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие: Да изградим наново скъсаните мостове Сн. Епицентър-Ilhan-Kyuchyuk-stana-pocheten-doktor-v-Skopie--Da-izgradim-nanovo-skasanite-mostove_1662711446.jpgИлхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие: Да изградим наново скъсаните мостове Сн. Епицентър-Ilhan-Kyuchyuk-stana-pocheten-doktor-v-Skopie--Da-izgradim-nanovo-skasanite-mostove_1662711429.jpgИлхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие: Да изградим наново скъсаните мостове-Ilhan-Kyuchyuk-stana-pocheten-doktor-v-Skopie--Da-izgradim-nanovo-skasanite-mostove_1662711393.jpgОт българска страна като гост на церемонията бeше и бившият председател на конституционни съд и преподавател на Кючюк - проф. Борис Велчев-Ilhan-Kyuchyuk-stana-pocheten-doktor-v-Skopie--Da-izgradim-nanovo-skasanite-mostove_1662711379.jpgСъбитието уважи целият политически елит на РСМ. Сред гостите на церемонията бяха трима премиери: Бучковски, Заев и Ковачевски, председателят на парламента, министри, депутати, конституционалисти, дипломати-Ilhan-Kyuchyuk-stana-pocheten-doktor-v-Skopie--Da-izgradim-nanovo-skasanite-mostove_1662711360.jpgИлхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие: Да изградим наново скъсаните мостове Сн. Епицентър-Ilhan-Kyuchyuk-stana-pocheten-doktor-v-Skopie--Da-izgradim-nanovo-skasanite-mostove_1662711345.jpg

"Като постоянен докладчик на Европейския парламент съм приел за своя кауза правото на Република Северна Македония напълно независимо да отстоява своето достойно място в Европа, да търси нови партньорства и приятелства. И вярвам, че с помощта и на България няма да е далеч времето, когато знамето на Северна Македония ще се развее в Брюксел, редом до тези на държавите-членки в ЕС".

Това заяви евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, съпредседател на АЛДЕ и постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония, на церемонията по удостояването му с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Американския университет в Скопие.
 

Българският евродепутат Илхан Кючюк бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на Американския университет в Европа - ФОН в Скопие за особения му принос в развитието на научното и образователно сътрудничество и утвърждаване на европейските ценности и култура във висшето образование.

 

Това стана в присъствието на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, председателя на парламента Талат Джафери, вицепремиера Артан Груби, министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, министъра на отбраната Славянка Петровска, посланика на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър, посланика на република България Ангел Ангелов, бившия премиер Зоран Заев и голяма група от България и други  гости.

 „Това е голямо признание не само за мен като политик и гражданин, но и за партиите от либералното семейство, които представлявам и за които образованието е висша ценност в съвременния свят. Ние, европейците, имаме нужда от Северна Македония в ЕС.  Имат интерес и всички съседи на Република Северна Македония, включително България, като неин съсед“, заяви Кючюк.

 

Ковачевски подчерта изключителното уважение, с което се ползва Илхан Кючюк в РСМ и в знак на личното си приятелство присъства на вечерята, която Кючюк даде в Скопие за българските си гости.


"Говорейки за Европейския съюз държа да кажа, че в него всяка страна влиза със своя история и идентичност. Така ще бъде и със Северна Македония. ЕС не претопява различията, а напротив - дава им възможност да се развиват", подчерта Кючюк пред високопоставената публика в Университета.

И добави: "Европа е континент на възможностите. И аз искам Република Северна Македония и особено нейните млади хора да имат достъп до тези възможности. Искам гражданите на Република Северна Македония да усетят ползите от членството в ЕС, така, както ги усещат гражданите на България, Гърция, Румъния. И аз ви обещавам, че ще продължа да работя за това". 

 

От българска страна като гости на церемонията бяха бившият външен министър Соломон Паси, бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова, бившият председател на конституционни съд и преподавател на Кючюк - проф. Борис Велчев, евродепутати, членове на ДПС, политици, общественици и приятели на Илхан Кючюк.

 

Специално за церемонията в Скопие пристигнаха бившият евродепутат Филиз Хюсменова, която Кючюк представи на Ковачевски като „моята началница“, бившият зам.-председател на парламента Нигяр Джафер и настоящите евродепутати Искра Михайлова и Атидже Вели. 

 

"Оказа се, че България и Северна Македония са близките далечни. Може би и това е съдбата на най-близките, понякога да са отдалечени. Най-честото обяснение за това е загубеното доверие и непознаването един друг. Скъсаните мостове могат да се възстановят само след изграждането на нови, казва в едно свое интервю нобеловият лауреат Иво Андрич", каза още Кючюк.

 

"Северна Македония избра нееднозначния път да изгради мултиетническо общество, в което съжителстват всички. Охридският рамков договор положи основите на това съвместно съжителство, което се превърна в пример за мултикултурна демокрация. И днес това се оценява и от международните партньори. Северна Македония осъзнато избра пътя на добросъседството и приятелството, подписвайки договора с България през 2017 г. и Преспанското споразумение. Двете споразумения отвориха пътя на страната към НАТО и Европейския съюз. Днес Северна Македония е уважаван член на НАТО и сaмо преди няколко месеца пътя й към ЕС беше открит", заяви Илхан Кючюк.

 

Говорейки за партньорските отношения между София и Скопие Кючюк отправи поглед и по-далеч в бъдещето: "Защо да нямаме един ден и общи образователни програми, общи батальони в рамките на НАТО, обща дипломатически мисии, особено когато живеем в свят на ограничени ресурси?"

 

Ето цялата реч Илхан Кючюк, съпредседател на АЛДЕ и постоянен докладчик на ЕП за Северна Македония

 


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ КОВАЧЕВСКИ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СОБРАНИЕТО ДЖАФЕРИ,
УВАЖАЕМИ ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ГРУБИ,
УВАЖАЕМИ МИНИСТРИ,
УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,
ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЦАНОСКИ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО РЕКТОР НА AMERICAN UNIVERSITY OF EUROPE – FON,
СКЪПИ ГОСТИ,

Винаги съм гледал на образованието като на жив организъм, като на дете, на което ежедневно трябва да се обръща специално внимание, за да се изгради като ценностна личност. Знанието не е вродено, никой не се ражда образован и знаещ, образованието само по себе си не променя света, но хората, избрали образованието имат пред себе си ясен хоризонт как да случат промяната. Образованието е знак за равенство, то дава продуктивни резултати, осигурява бъдещи лидери, дава увереност, образованието е правилният процес за трансформиране на съвременното общество. С тези думи бих искал да изкажа своята огромна благодарност на American University of Europe - FON и лично на Сефер Цаноски за честта да бъда удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“. То е признание не само за мен като политик и гражданин, но и за партиите от либералното семейство, което представлявам и за които образованието е висша ценност в съвременния свят. То дава не само прогрес и развитие на всяко едно общество. Образованието е средство за приобщаване на народите, за свързаност на обществата. Образованието дава визията на една държава. А иновативното, модерно и качествено образование на световно ниво, което American University of Europe - FON предлага на своите възпитаници, е гаранция, че Северна Македония уверено върви по ценностния път, който ще я направи част от евроатлантическия свят.
За мен е гордост да получа това академично признание точно днес, ден след като Република Северна Македония отбеляза своя национален празник - Деня на независимостта. За всяка държава този ден е специален. За мен обаче той има и допълнителна стойност, защото моята родина България е първата държава в света, признала независимостта тогавашна Македония. Първа видя новите възможности за развитие на страната, първа й подаде ръка в трудните моменти на изграждане на модерната европейска държавност.

Аз самият като постоянен докладчик на Европейския парламент съм приел за своя кауза правото на Северна Македония напълно независимо да отстоява своето достойно място в Европа, да търси нови партньорства и приятелства. И вярвам, че с помощта и на България няма да е далеч времето, когато знамето на Северна Македония ще се развее в Брюксел, редом до тези на държавите-членки в ЕС. Северна Македония избра нееднозначния път да изгради мултиетническо общество, в което съжителстват всички. Охридският рамков договор положи основите на това съвместно съжителство, което се превърна в пример за мултикултурна демокрация. И днес това се оценява и от международните партньори. Северна Македония осъзнато избра пътя на добросъседството и приятелството, подписвайки договора с България през 2017 г. и Преспанското споразумение през 2018, които отвориха пътя на страната към НАТО и Европейския съюз. Днес Северна Македония е уважаван член на НАТО и сaмо преди няколко месеца пътя й към ЕС беше открит.

Говорейки за Европейския съюз държа да кажа, че в него всяка страна влиза със своята история и идентичност. Така ще бъде и със Северна Македония. ЕС не претопява различията, а напротив - дава им възможност да се развиват. И това е най-голямото богатството на Съюза - неговото многообразие. Ние, европейците имаме нужда от Северна Македония в ЕС. Имат интерес и всички съседи на Северна Македония, включително България като неин съсед.

Оказа се, че България и Северна Македония са близките далечни. Може би и това е съдбата на най-близките, понякога да са отдалечени. Най-честото обяснение за това е загубеното доверие и непознаването един друг. Скъсаните мостове могат да се възстановят само след изграждането на нови, казва в едно свое интервю нобеловият лауреат Иво Андрич.

Пример за изграждане на мостове са партньорските отношения между American University of Europe - FON и Висшето училище по застраховане и финанси. Неговият ректор проф. Борис Велчев видя огромните възможности, които дава университетското сътрудничество на младите хора в Северна Македония и България. Сътрудничеството между двата университета в областта на докторските програми, възможността за двойни дипломи на студентите от Американския университет в Европа – FON, дават нови перспективи за професионално и кариерно развитие в Европа. И аз благодаря на проф. Борис Велчев и на ректора на University of Europe - FON проф. д-р Биляна Пулеска Янушевска, проф. Александра Сърбиновска-Дончевски и на целия екип за примера, който дават.
Още един такъв добър пример за сътрудничество е между Американския университет в Европа - FON и ThriveDX, Израел, които много скоро съвместно откриват Cyber ​​Security Academy, която ще бъде регионален център за обучение на професионалисти в областта на киберсигурността.
Очаквам в най-скоро бъдеще да видим подобни партньорски отношения между организации и в други обществени, социални и икономически сфери. А защо да не стигнем и по-далеч? Защо да нямаме един ден и общи образователни програми, общи енергийни проекти, общи батальони в рамките на НАТО, обща дипломатически мисии, особено когато живеем в свят на ограничени ресурси?

Европа е континент на възможностите. И аз искам Република Северна Македония и особено нейните млади хора да имат достъп до тези възможности. Искам гражданите на Северна Македония да усетят ползите от членството в ЕС, така, както ги усещат гражданите на България, Гърция, Румъния. И аз ви обещавам, че ще продължа да работя за това.


Уважаеми дами и господа,
днес на територията на Европа се води война, нещо за което бяхме забравили. Никой не допускаше, че ще дойде ден, в който отново ще властва правото на силния, а не силата на правото. Случилото се в Украйна промени ЕС. За първи път Съюзът предприе немислими досега действия. Но въпреки трудностите и последствията от войната съм убеден, че ЕС ще излезе по-силен и обединен, и от тази криза.
Съгласете се обаче, че истинско европейско обединение не може да се получи без страните от Балканите да се завърнат в собствения си дом. Не е достатъчно само декларативното заявяване, че те принадлежат към ЕС. Трябва да се създадат модели за краткосрочна и реалистична интеграция. Европейският съюз не може да бъде бавен и непоследователен, когато става въпрос за Западните Балкани. Най-малко сега, в тази сложна геополитическа ситуация, можем да си позволим да водим продължителни и безрезултатни преговори с Албания и Северна Македония. Членство на двете страни трябва да се случи в обозримо бъдеще. Същото се отнася и за Черна Гора. Босна и Херцеговина трябва да получи категорична европейска перспектива, получавайки статут на кандидат член. Сърбия и Косово трябва да установят отношения, които не ги връщат към миналото, а ги водят към бъдещето. И Косово да получи така очакваната визова либерализация. Интеграцията на Западните Балкани в ЕС освен, че е съществена част от моята професионална биография се превърна и в лична кауза. Званието, с което ме удостоявате ми дава още по-голяма мотивация и увереност да работя за европейското бъдеще на региона.

Благодаря Ви за вниманието!

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  

 Илхан Кючюк стана почетен доктор в Скопие: Да изградим наново скъсаните мостове

Северна Македония осъзнато избра пътя на добросъседството и приятелството, подписвайки договора с България през 2017 г. и Преспанското споразумение.

От категорията

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG за заплахи срещу техни служители

След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG за заплахи срещу техни служители -Sled-skandal-s-moderiraneto-na-Feysbuk--TELUS-sadyat-BIRD-BG-za-zaplahi-sreshtu-tehni-sluzhiteli-_1669672766.jpg

От компанията наричат „некоректни“ твърденията на медията и заявяват, че ...

28 ноем. 2022 | 23:58

Атанасова: Търсим възможност за правителство, дори и за експертно, но да има парламентарна подкрепа

Десислава Атанасова-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

"Ние търсим всякакви възможности, включително и това, което каза Бойко ...

28 ноем. 2022 | 13:24

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06