Йордан Динев - бизнесменът без нито една заменка, приватизация и обществена поръчка

Един истински рицар на българщината

Йордан Динев - бизнесменът без нито една заменка, приватизация и обществена поръчка

42789 | 27 юни 2018 | 16:36

"Фактът, че още през 2006 г. в град Карлово братя Диневи са построили първия в Европа паметник на загиналите военослужещи в борбата срещу световния тероризъм, показва че техните патриотизъм има глобален характер“, казва Джефри ван Орден.

Йордан Динев - бизнесменът без нито една заменка, приватизация и обществена поръчка-1530106903.jpgЕдин истински рицар на българщината-1530106930.jpg

Правителството предложи на президента да удостои с най-високото държавно отличие - орден "Стара планина" един от крупните наши бизнесмени Йордан Динев.

Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Предложението за наградата на Динев е "за заслугите му за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква".

Утре в Свети Влас ще се открие вдигнатия със средства от Йордан Динев паметник на кан Тервел.

Йордан Динев е сред най-награждаваните личности от МО, награди са му връчвали министри на отбраната от различни политически сили за благотворителната му дейност в полза на БА.

Той е носител на най-високото отличие на Православната църква - орденът "Свети Андрей Първозвани", връчен му лично от Вселенския патриарх Вартоломей Първи.

 

КОЙ Е ЙОРДАН ДИНЕВ?

 

Предприемач, спомоществовател, автор на четири книги, о.з. полковник от Българската армия.

Компанията “Диневи груп”, която е създал със своя брат Динко Динев през 1989 г., инвестира в курортни селища, сухопътна и морска инфраструктура. През последните 28 години компанията е построила хиляди апартаменти по Черноморието в България и Румъния, в Пампорово и София и по този показател е лидер на Балканите.

Двамата братя са изградили първото частно яхтено пристанище в България “Марина Диневи” – по-известно като Черноморската Ривиера.

Носители са на множество награди и отличия в сферата на бизнеса.

 

За изграждане и развитие на бизнеса си братя Диневи не са приватизирали, не са ползвали обществени поръчки, не са правили заменки на земи, не са търгували с акцизни стоки, не са имали и нямат хазартни дейности, не са произлезли от силови групировки.

 

В цялата си дейност като успешен предприемач Йордан Динев дава, а не взима от държавата.

 

Йордан Динев е един от най-ревностните спомоществователи на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ.

Построил е и подпомогнал десетки паметници, монументи, барелефи и паметни плочи, посветени на героичното минало на българската войска. Когато генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер пристига в Бургас по покана на братя Диневи, остава изумен от построените от двамата предприемачи многобройни войнишки паметници.

 

Йордан Динев е изградил и четири православни храма, подпомогнал е десетки други църкви, а в момента се строят още две нови. Според справка на Министерството на вероизповеданията през 2010 г., това е най-мащабната меценатска дейност за Българската православна църква след 1944-о година.

За спомоществователската дейност името на Йордан Динев е вписано сред първите меценати на страната от Министерството на културата.

 

Построените от него църкви и параклиси, монументи, паметни плочи и барелефи, са посветни на светци от християнската ни история, на българската бойна слава и на войнската чест. Те, както и финансираните от него книги и филми стимулират патриотичното възпитание на българската младеж, възпитават я в преданост към България, в почит и уважение към БПЦ, българската войска и в преклонение пред паметта на нейните герои.

Не са толкова много българите с подобна дългогодишна мащабна благотворителна дейност. Затова държавната награда, с която го удостоява българското правителство, е напълно заслужена.

 

За родолюбивата си мисия Йордан Динев е получавал много високи оценки от изтъкнати личности.

Смятам, че Вашата дейност и родолюбива мисия са в съзвучие с целите и идеалите на ЮНЕСКО. Вие съдействате за запазване на спомена за бойната слава, за популяризиране на храбростта и подвизите на българските офицери и войници, чиито героизъм, идеали и принос за изграждането на България не бива да останат в забвение“, е оценката на Ирина Бокова за направеното от Йордан Динев и неговата фондация.

 

Респект предизвиква спомоществователската дейност на Братя Диневи. Фактът, че още през 2006 г. в град Карлово те са построили първия в Европа паметник на загиналите военослужещи в борбата срещу световния тероризъм, показва че техните патриотизъм има глобален характер“, казва Джефри ван Орден.

 

Бях сигурен, че от средите на българския частен бизнес, който се роди в годините след рухването на комунизма, рано или късно ще се появят хора, готови да отделят средства „на ползу роду“. Затова смятам, че спомоществователската дейност на братя Диневи трябва да бъде оценена по достойнство и горещо подкрепена“, е мнението на президента (1997-2002) Петър Стоянов.

 

След информацията за ордена, с който правителството предлага да бъде удостоен Йордан Динев, в някои медии излязоха критични коментари.

Епицентър.бг се обърна към офиса на „Диневи - груп“ за реакция.

От там ни информираха следното.

Във връзка с обвинения, че построеното от Динев частно яхтено пристанище е незаконно и че е придобил 24 декара в морето, върху които е изникнало пристанището, е имало проверка от компетентните органи. Всички те са се произнесли, че нарушения няма. Сигналът в прокуратурата е внесен от негов конкурент. Въпросните 24 декара не са земя, а изградено хидротехническо съоръжение в морето – т.е. пристанище, без да се засяга изключителна държавна собственост и за което всяка година се плащат такси за акватория на пристанището. Това е станало с разрешения на всички институции и ведомства, от които зависи.

 

Твърденията, че „майка му е помогнала с бизнеса като кмет на Свети Влас“, от офиса на "Диневи-груп" отхвърлят като „смешни“. Майката е била селски кмет на 300 къщи в края на 80-те. Онези, които познават пълномощията на общинските власти знаят, че селските кметове имат ограничени възможности – далавери се правят в общините, а тя не е била фактор там.

 

В някои публикации се твърди, че Йордан Динев е прехвърлил фирма със задължения на бездомник. Още преди 5-6 години в интервю Йордан Динев заяви, че въпросната компания е продадена с положителен баланс от 600 000 лева на бившия му съдружник Георги Михов. След година-две той я препродава на друг човек и с това тя излиза от правомощията на Йордан Динев. Този случай също е проверен от прокуратурата и тя се е произнесла, че името на Динев не е замесено във въпросната сделка.

 

Често обвиняват Йордан Динев за участие в местната политика чрез партия МОРЕ. Истината е, че братя Диневи никога не са криели, че подкрепят една или друга партия в общината, тъй като живеят целогодишно в Свети Влас, а от общинските власти зависи до голяма степен живота в провинцията. Срещу това обаче двамата предприемачи не са осъществили никакъв бизнес с община Несебър и никога не са имали обществени поръчки и заменки в общината.

 

Наред с мащабния строителен бизнес Йордан Динев е учредител и управител на благотворителната фондация „Българска памет – Братя Диневи“, която се финансира изцяло от него.

 

Ето малка част от дейността на фондация „БЪЛГАРСКА ПАМЕТ-БРАТЯ ДИНЕВИ“

 

А. Изградени и обновени паметници, посветени на бойната слава на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

- Изграден нов пет метров паметник на българските воини, загинали на мисия в Кербала, Афганистан, издигнат в град Карлово пред портала на 61-ва механизирана бригада, пред който ежегодно се извършват ритуали. Според американския посланик Джон Байърли, открил монумента, това е първият паметник в света, посветен на борбата с международния тероризъм.

 

- Реставриран и обновен паметник на загиналите във войните за освобождение и национално обединение, в двора на 61-ва Стрямска механизирана бригада, гр. Карлово.

 

- Реставриран и обновен паметник на българските летци, загинали в защита небето на София през 1943-1944 г. в квартал „Иван Вазов”- гр. София.

 

- Реставриран и обновен паметник с подхода към него, посветен на воините загинали във войните за обединение на българите 1912-1913, 1914-1918 край с. Стойките, Смолянска област.

 

- Реставриран и обновен войнишки паметник на загиналите във войните за освобождение и обединение на българите, в квартал „Требич“ – София.

 

- Участие в строителството на църква-параклис за поклонение на загиналите участници в Илинденско-Преображенското въстание в Одринско през 1903 г., в историческата местност „Петрова нива”, край с. Стоилово, Малкотърновско

- Ремонт и обновяване на войнишки паметник-костница в гр. Крумовград

 

- Йордан Динев е сред основните дарители за изграждането на статуя на Капитан Петко Войвода в Рим, Италия.

 

Б. Инициативи за подпомагане на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

 

Йордан Диневи е построил със собствени средства средновековния манастир „Св. Власий” – храм, осветен от митрополит Йоаникий, който Вселенския патриарх Вартоломей Първи благослови, дарявайки мощи на Свети Власий и Свети Андрей.

 

Йордан Динев изградил със собствени средства църквата „Възвесение Господне” в новозагорското с. Дядово, осветена от покойния старозагорски митрополит Галактион.

 

Ръководената от Йордан Динев фондация е построила параклиса „Свети Димитър” в Пампорово.

 

Със собствни средства Йордан Динев е изградил параклиса „Свети Йоан Кръстител” в град Свети Влас.

 

Йордан Динев участва в създаването на църквата „Успение Богородично” в Пампорово, подпомага храма „Свети Висарион” в Смолян.

 

С благословията на Сливенския митрополит Йоаникии, Йордан Динев стартира изграждане на църквата „Св.Св. Кирил и Методии” в Несебър.

 

Йордан Динев подпомога църквата „Свети Иван Рилски” и манастира „Света Богородица” в гр. Бургас.

 

Дарения на Йордан Динев са подпомагали манастира „Свети Николай” в град Мъглиж.

 

Йордан Динев реставрира и поддържа финансово храма „Свети Атанасий” в град Свети Влас.

 

Йордан Динев прави финансови дарения за поддръжка на сградите на Българската Екзархия в Истанбул.

 

Йордан Динев подпомага църквата „Свети Георги“ в Одрин през 90-те години на миналия век, когато тя бе изпаднала в нужда. Оглавяваната от него фондация отпуска месечна стипендия на сина на българския свещеник в Одрин - Георги Чакарък, който учи в Пловдивската духовна семинария.

 

В. Поставени паметни плочи и барелефи

 

По идея на Йордан Динев и с негови средства в международния курорт Свети Влас се изгражда първата в България „Алея на народите”, на която са поставени бронзови барелефи на националните герои, свързани с освободителните войни на различни народи. Вече са изработени и поставени барелефите с паметни знаци на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, адмирал Фьодор Ошаков, адмирал Хорацио Нелсън, маршал Филип дьо Клерк, Джанюариъс Макгахън, Джузепе Гарибалди, Адам Мицкевич, Шилер. В процес на изграждане е барелеф на Капитан Петко войвода.

 

Паметна плоча на военните чинове от 24 Черноморски полк, загинали във войните 1912/13 1914-1918 от Свети Влас, в гр. Свети Влас, Бургаска област

 

Паметна плоча на дееца на тракийското движение Стою Шишков, на Регионалния исторически музей е гр. Смолян.

 

Йордан Динев е финансирал е изграждането на барелефи и паметни знаци на български възрожденци в различни български градове.

 

Г. Изготвени проекти и паметници в процес на създаване

 

- Художествен проект за изграждане на паметник на 24- Черноморски полк в гр. Бургас, написал славни страници във военната история на България

 

- Художествен проект за паметник на Момчил войвода, средновековен български властелин, загинал в Беломорието в битка със съюзените срещу него османски турци и византийци.

 

- Проект за Многонационален мемориален комплекс „Дойран”, предвиждащ възстановяване на част от все още запазените български бойни позиции при Дойран по време на Първата световна война, Република Македония.

 

-Проект за паметник в българското гробище в Одрин, посветен на българските офицери, загинали при превземането на Одрин през 1912-13 година.

 

Д. Инициативи за утвърждаване на бойната слава на Българската армия и почитане жетвите за освобождението на България.

 

- Организира ежегодно общоградско честване в гр. Бургас на националния празник за Освобождението на България – Трети март

 

Организира и финансира ежегодно общоградско честване в гр. Свети Влас на 2 юни, Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, съвместно с Български военноморски сили.

 

- Подкрепя концерти и други културни прояви за отбелязване на годишнини на победи на българската армия и честване на герои

 

- Подкрепя научни и научнопопулярни изследвания на българската военна история и прояви за патриотичното възпитаване на младежите и девойките.

 

-Попомага финансово дейността на редица исторически музеи в страната, провеждането на археологически разкопки и изграждането на музейни експозиции.

 

Е. Инициативи за подпомагане на БЪЛЖАРСКАТА ДУХОВНОСТ И КУЛТУРА

 

Йордан Динев е построил със собствени средства амфитеатър с 1 000 места в град Свети Влас и предоставя сцената за безплатни прояви. Годишно в амфитеатъра има около 120 представления на различни театри, състави, фолклорни групи, концерти, балет, опера и т.н. кулкурни и спортни постановки.

 

Той подпомага финансово дейността на читалища, училища и различни институти, свързани с българската култура и духовност

 

Продуцира създаването на многосериен филм, посветен на българските царе, управлявали България през последните 140 години. Филмът ще се излъчва по БНТ.

 

Спонсорира множество творци в тяхната дейност

 

Бизнесменът е дългогодишен спонсор на НИМ. Той подпомага финансово дейността на редица исторически музеи в страната, провеждането на археологически разкопки и изграждането на музейни експозиции. През 2017 г. той финансира разкопките на НИМ в новозагорското село Дядово, където бяха направени значителни археологически открития. През последните 15 г. Динев предоставя зали и финансира гостуването на изложби на НИМ в град Свети Влас, които са посетени от хиляди чужди туристи.

 

Ако някой бизнесмен развие като Йордан Динев такава народополезна дейност, то той също би трябвало да получи орден „Стара планина“. Покойният президент д-р Жельо Желев често казваше за братя Диневи: "Те върнаха в българския език думата „родолюбие“.

„Те са странни рицари на духовното“, нарече ги Любомир Левчев: „Братя Диневи са като онези странстващи рицари, обърнали се към духовното, към Вярата и към земята. Защото само онзи, който се обръща към земята, може да потърси и намери в нея упование и справедливост. Да намери себе си“.

Към това самият Йордан Динев добавя: „Ние няма как да избягаме от глобализацията – част от нея сме, но трябва да съхраним постигнатото от българския национален гений, да се гордеем с него и да го показваме пред света. Тогава ще ни уважават повече“.

Това е Йордан Динев - един истински рицар на българщината.

 


От категорията

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Карадайъ: Нов аватар преди вота? Не ни е нужен пореден спасител!

Карадайъ: Нов аватар преди вота? Не ни е нужен пореден спасител! -Karadaya--Nov-avatar-predi-vota--Ne-ni-e-nuzhen-poreden-spasitel--_1675782932.png

Българските граждани видяха и разбраха, че всички политици, които се опитват да ...

7 февр. 2023 | 17:14

Дахер Ламот: Санкциите на САЩ и ЕС не допускат помощи за Сирия

Дахер Ламот: Санкциите на САЩ и ЕС не допускат помощи за Сирия-Daher-Lamot--Sanktsiite-na-SASht-i-ES-ne-dopuskat-pomoshti-za-Siriya_1675779077.png

Крайно време е европейските лидери вместо само да говорят, за да излъчват ...

7 февр. 2023 | 16:09

Най-важното

Обичайното геоложко движение в района не надвишава 2-3 милиметра годишно

Мега-земетресение! Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад-Trusat-premestil-Turtsiya-s-3-m-na-yugozapad_1675781057.jpg

Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад ...

7 февр. 2023 | 16:38

У нас колкото по-застрашени са местата, толкова по-високи са изискванията при проектиране, обясни той

Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Проф. Петър Павлов Снимка: Евронюз България-Prof--Petar-Pavlov-Snimka--Evronyuz-Balgariya_1675780352.png

"България има изградена система за контрол над проектирането, ...

7 февр. 2023 | 16:32

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Филипов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42