Гледна точка

За парите на армията и за парата в свирката

8441 | 28 юли 2015 | 13:14

МО трябва да спре кранчетата на безсмислените харчове


Парите в армията не стигат за резервни части, гориво и поддръжка на техниката. Военни събират лични средства за ремонт на казармите, чиновници си купват тонери, хартия и канцеларски принадлежности. С тазгодишния бюджет разходите за издръжка на персонала са с около 70 млн. лв. по-малко. Средствата за заплати са разчетени до октомври.


А ето как харчи ръководството на Министерството на отбраната (МО) армейските пари. 9700 лв. на частна фирма да изследва администрацията и да даде идеи за нейното оптимизиране. 6400 лв. за „хвърковата чета“ от политолози, бивши министри и журналисти, които да просвещават електората за „хибридната война“, кой е врагът ни и трябва ли да се превъоръжава армията. Не сме дребнави и няма да придиряме, че лекторите бяха подбрани „случайно“ по симпатии към определен политически спектър. 12 000 лв. на „Алфа Рисърч“ за социологическо изследване на рейтинга на войската. И то при условие, че през 2013 и 2014 г. са правени такива проучвания. А и редовно това върши безплатно държавната НЦИОМ. 240 лв. на месец, общо за шест - (1440 лв.), на БТА за извършване на пресклипинг. Макар че ведомството има щатна структура за това. Общата сума на тези харчове е около 30 000 лв. - заплатите за месец на войнишка рота. Все едно са издухани през комина.


Законът за бюджета за 2015 г. позволява на МО да направи капиталови разходи за 57,33 млн. лв. Но за първото шестмесечие са изразходвани едва 3,44 млн. лв., тоест 5,98%. Тези данни не може да не смущават, защото в края на годината МО ще се принуди да купува ударно, за да не върне неизхарчените средства в държавната хазна. Отделно по закона за бюджета се разрешава на министъра сега да договаря поръчки за 58 млн. лв., които може да издължи от бюджета за 2016 г.


Освен това планът за собствените приходи на МО е едва 30 млн. лв. За пръв път е спуснат умишлено малък показател, за да бъде преизпълнен. Защото всичко над тези 30 млн. лв. остава за МО, а не отива в републиканския бюджет, както е по закон. Повечето предшественици на Ненчев се бореха с двойно по-големи показатели. А до края на юни собствените приходи на МО са 14 млн. лв. Така че министър Николай Ненчев разполага със 120 млн. лв., които все пак са нещо.


При добро мениджиране стигат за доста неща - за ремонт на МиГ-29, за керосин, за обслужване на техниката на пехотата и флота и т.н. Но за да се случи това, трябва да се мисли и да се правят разчети. Инак е лесно парата да отива в свирката, като се правят ненужни PR кампании, като се гонят призраци от миналото и се вадят досиета.


Още по темата

Гледна точка

МО не е „Раковски“ 134

Министърът на отбраната Николай Ненчев. Снимка - БГНЕС.-1432746736.jpg

Министър Ненчев забравя, че армията е деполитизирана институция

1 юни 2015 | 12:16