Джанет Янг Сн: janetyang.com

Джанет Янг е изпълнителен продуцент на номинирания за награда "Оскар" анимационен филм "Отвъд Луната"

За първи път жена от азиатски произход ще ръководи Филмовата академия в САЩ

4802 | 3 авг. 2022 | 11:15

Родената в Куинс дъщеря на китайски имигранти Янг отдавна е значима фигура в азиатско-американската общност в Холивуд. Тя е член на управителния съвет на киноакадемията от 2019 г.


За първи път жена от азиатски произход ще ръководи Филмовата академия в САЩ. Продуцентката Джанет Янг бе избрана за президент на Академията за кинематографично изкуство и наука, съобщи Асошиейтед прес. 

 

Продуцентката на "Народът срещу Лари Флинт", която е на 66 години, става четвъртата жена начело на организацията, която връчва наградите "Оскар". Янг бе избрана от 54-членния управителен съвет на киноакадемията да наследи на ръководния пост Дейвид Рубин, чийто тригодишен мандат изтича, предаде БТА. 

Заедно с изпълнителния директор Бил Крамър - бившият директор на музея на академията, който бе избран на мениджърския пост през юни, Янг ще ръководи в периода на продължаваща еволюция на филмовата индустрия с цел стабилизиране на наградите "Оскар", чиято репутация през последните години бе помрачена от скандали и спадащ рейтинг.

 

Родената в Куинс дъщеря на китайски имигранти Янг отдавна е значима фигура в азиатско-американската общност в Холивуд. Тя е член на управителния съвет на киноакадемията от 2019 г., когато бяха определени трима представители за насърчаване на включването във филмовата академия след скандала "Оскарите са толкова бели" #OscarsSoWhite.


Янг, изпълнителен продуцент на номинирания за награда "Оскар" анимационен филм "Отвъд Луната" е вторият цветнокож президент на киноакадемията на САЩ след чернокожата Черил Буун Айзъкс.

 

След няколко поредни години на спад в рейтинга, телевизионното излъчване на церемонията по връчването на наградите "Оскар" през март привлече повече публика от шоуто през 2021 г., но 16,6-те милиона зрители все пак са втората най-малобройна телевизионна публика в историята на церемонията. Тя бе белязана от поведението на Уил Смит, който зашлеви Крис Рок на сцената. По-късно Смит се оттегли от членство в киноакадемията и му бе забранено да участва в събития на организацията за десет години.

 
Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!
 


От категорията

Виенска романтика под звездите на София с оркестъра на двореца "Шьонбрун"

Оркестърът на двореца Шьонбрун разказа историята на австрийската фамилия Щраус под звездите в София. Снимка БТА-1660049964.jpg

Заключителната си част на концерт изненада зрителите със специално написаното ...

9 авг. 2022 | 15:53

Оркестърът на двореца Шьонбрун-Виена с грандиозен концерт под софийските звезди тази вечер

Оркестърът на двореца Шьонбрун-Виена с грандиозен концерт под звездите тази вечер-1659936005.png

В продължение на два часа и половина 24-ма музиканти и 2-ма солисти ще потопят ...

8 авг. 2022 | 08:18

Започна фестивал "Културама"

Сред археологическите ценности на столицата звучаха Шуман, Менделсон и Малер-1660217711.png

Богата и атрактивна програма очаква любителите на музиката и изкуството през ...

11 авг. 2022 | 14:34

Мария Бакалова е председател на комисията за българския кандидат за "Оскар"

Мария Бакалова Снимка: БНТ-1659708120.jpg

В комисията влизат още Катерина Ламбринова - кинокритик, Христо Христозов - ...

5 авг. 2022 | 17:00