За родината на Карадайъ и империята на Доган

Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива

За родината на Карадайъ и империята на Доган

34003 | 10 юни 2021 | 19:04

Преводачът на новината на Анадолската агенция от турски на български приел, че „анаватан“(земята на дедите ни) и „ватан“ (родина) са синоними, откъдето дойде и неточния израз в българските медии.


"Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни създава проблеми, ако не я обгрижваме Заедно. Нека да й се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме благата й. И точно в това е жилавостта на Националното самосъзнание във времето".
Това казва почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган през 2017 година в политическото си послание към "и християни, и мюсюлмани" в нашата Родина.

Четири години по-късно неточен превод на думата „анаватан“ (anavatan), изречена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ по време на посещението му в Турция разбуни националистически страсти с препратки за това кой какво разбира и как чувства Родината.

В буквален превод от турски anavatan означава "майката родина", в разговорния език обаче думата се използва повече като географско понятие за "земите на дедите". В този смисъл Мустафа Карадайъ  използвал anavatan по време на срещата си с председателя на Великото национално събрание на Турция проф. д-р Мустафа Шентоп, който споделил пред гостите от България, че корените на рода му са от Северна Македония. Продължавайки тази линия на разговора Карадайъ му разказал, че корените на неговите деди са от Турция (анаватан), за да покаже на домакина, че двамата има обща съдба.  Преводачът на новината на Анадолската агенция от турски на български приел, че „анаватан“ (земята на дедите ни) и „ватан“ (родина) са синоними, откъдето дойде и неточния израз в българските медии.

Историята показва, че българските турци винаги са били лоялни към българската държава и това го показват не само последните 30 години демокрация. А лидерите на ДПС от Доган до Карадайъ винаги са подчертавали, че България е тяхната родина, че те са български политици, а ДПС - гарант за териториалната цялост на България.
Само трябва да надникнем в архивите, за да разберем, колко неуместно е отново да бъде разиграна етническата карта на тема "анаватан" .

В политическото си послание от 2017 година създателят и почетен председател на ДПС д-р Ахмед Доган казва: "Българската държавност започва от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска държава, член на ЕС. Аз съм гражданин на тази държава и изборът ми е категоричен, защото е дълбоко мотивиран. И всеки опит за назидание, или за претенция към моята държава - като „бивша територия“, засяга моето национално самосъзнание и визията ми за бъдещето".

Можем да се върнем още назад във времето - през 1994 година, когато темата за "етническата партия ДПС" се въргаляше като горещ картоф на политическата сцена. Тогава Доган направи още по-категоричното признание: "Аз съм наследник на голяма империя. И знам как се пази двора на империята. Но това не е Турция. Моята империя е България. Оставам всеки да разсъждава върху това. България е моята родина. Тази земя я имаме, тя е наша и трябва да я пазим със зъби и нокти. Ние всички сме една нация. Един човек от турски произход иска да се чувства равноправен българин в тази страна, в която сме родени".

И до днес Доган не е изменил на тази своя позиция.

А сега да видим какво казва за родината сегашният председател на ДС Мустафа Карадайъ.

На 28 май 2017 на възпоменателен митинг в Руен в памет на жертвите на тоталитарния режим, Карадайъ използва три пъти думата "родина":

 

28 години показваме правилния път за развитие на нашата Родина. Нашата философия е толерантност и мир, заедност и единство, за нас различния не е враг. Заедно с другия, ние искаме да градим по-доброто бъдеще и на нас и нашите деца...

Призовавам да бъдем силни за да можем да отстояваме нашата кауза. Каузата за толерантност и мир в Региона, за заедност и обединение, за правата и свободите в нашата Родина и региона, за стабилност и сигурност в нашата Родина".

Година по-късно, на 18 юли 2018-а, в реч на официалната церемония за откриване на паметник на Васил Левски в община Руен Карадайъ призовава да градим мирното бъдеще на Родината: "Да помним и да знаем, че между думи и дела трябва да има единство, че само обединени от обща национална кауза, която не дели хората по етнос, религия, политическа принадлежност, лично и социално положение, можем да градим мирното си бъдеще в нашата Родина. В разбирателство и заедност, под знамето на чистата и святата Република."

През 2019 година на възпоменателен митинг за Майските събития от 1989 г. в село Пристое думата "родина" отново е в словото на Карадайъ: "Ние сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние сме пазители на мира, стабилността и сигурността в нашата държава. Ние през 1989 година не се борехме за националисти в нашата държава. Ние се борехме за демокрация, за толерантност, за заедност в нашата Родина".


От категорията

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Стойчо Стойчев прогнозира 800-850 хиляди гласа за ГЕРБ на вота на 2 октомври

Стойчо Стойчев-1645174598.jpg

Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата ...

19 авг. 2022 | 18:25

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

Доц. Гълъбов-1627572228.jpg

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният ...

19 авг. 2022 | 16:52

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война-1660914807.png

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик

19 авг. 2022 | 16:10