Елка Няголова и Кирил Назъров с юбилейни награди за поезия на СБП

За стотен път Съюзът на писателите връчи Годишни литературни награди

Елка Няголова и Кирил Назъров с юбилейни награди за поезия на СБП

2240 | 25 май 2022 | 11:52

В навечерието на 24 май 2022 г. в клуб „Парнас“ в София с грамоти и парична стойност бяха отличени 9 автори в различни жанрове

Елка Няголова и Кирил Назъров с юбилейни награди за поезия на СБП-1653480532.jpgПавлина Павлова (награда за роман) и Боян Ангелов – председател на СБП
-1653480567.jpgД-р Анжела Димчева (награда за литературна критика) и Кирил Назъров с юбилейни награди за поезия на СБП-1653480523.jpg

Годишните награди на Съюза на българските писатели винаги са очаквани с нетърпение от творците.
Ежегодно Съюзът отличава най-добрите творби. А тази година е юбилйна - призът "за принос към севременната българска литература" се дава за стотен път.

У нас съществуват множество конкурси и отличия във всички жанрове, но най-старите и устойчиви награди с 100-годишна история са Годишните литературни награди на Съюза на българските писатели. Те се присъждат от 1923 г. до днес по идея на проф. Иван Шишманов и тяхното връчване не е прекъсвано дори по време на Втората световна война.

В навечерието на 24 май 2022 г. в клуб „Парнас“ в София с грамоти и парична стойност бяха отличени 9 автори в различни жанрове. В експозето си Боян Ангелов отбеляза:
„Тази година, далеч от блясъка на фанфари и ТВ камери, ние връчваме отново нашите награди. Никога не сме заявявали, че това са най-добрите книги на годината в България. Ние сме професионална гилдия, работим тихо и постоянно, но нашият конкурс е отворен за всички автори и всички издателства. Журито е експертно, никой не се намесва в неговото решение. Отличени са и книги на автори, които не са членове на СБП – те са винаги добре дошли при нас! След проведена дискусия на 13 май журито представи своя избор на членовете на УС на СБП, но за щастие нито един от нашите колеги не възрази срещу решението на журито”, каза в експозето си Боян Ангелов, предсесател на СБП, самият той получил високо държавно отличие в навечерието на празника 24 май.

След носителите на юбилейните награди на Съюза на българските писатели са поетите Елка Няголова за „Парапет за душата“ (Издателство „Български писател“) и Кирил Назъров за „Искри в тъмата“ (Издателство „Българска книжница“).

„Като идвах насам, си спомних едно нещо, което прочетох 97-а година още. Фразата на Иван Динков, че поезията е вдовицата на живота. Мисля си обаче, че доживяхме такова време, в което животът стана вдовец на поезията. Толкова много тъмни краски, изпитания, преживявания, загуба на ценности, загуба на опорни точки не са се събирали в близкото минало. И в този смисъл, страшно важно е да се обърнем към онези устои, които са по-силни и по-големи от нас. Да се обърнем към отечеството като един душевен, един наш личен Еверест, който всеки носи в душата си. Този Еверест не всеки може да изкачи. Но достатъчно е в подножието му да застанем с една добра дума, с една хубава молитва. И аз си мисля, че това, което нашият Съюз на писателите продължава като традиция от толкова много години вече, е точно битка за отечествения Еверест“, каза при получаването на грамотата си Няголова.

„Да си призная, от дълго време не съм виждал събрани накуп толкова много хора на словото. Може би от онези времена, в които се написаха най-големите, най-великите образци в поезията, в прозата, когато се създаваха неповторими достижения в киното, музиката и прочие. Тази награда я приемам като отговор на една съкровена молитва“, каза и Минчо Минчев, носител на приза за публицистика с книгата си „Молитва за България“.

Ето кои са още наградените книги и автори: Красимир Димовски за кратка проза – „Момичето, което предсказваше миналото“ (ИК „Хермес“); Павлина Павлова за роман – „Орфей – Божественият“ (Издателство „Български бестселър НМБКП“); Минчо М. Минчев за есеистика и публицистика –„Молитва за България“ (Издателство „Мултипринт“ ЕООД); Стоян Райчевски за документалистика – „Екзарх Антим I“ (Издателство „Захарий Стоянов“); Анжела Димчева за литературна критика – „Под лазера на критика“ (Издателство „Богианна“); Златимир Коларов за драматургия – „Сценарни вариации. Книга първа – сценарии за игрални филми“ (Издателство „КЛМН“ ЕООД); Мария Панайотова за литература за деца – „Дневникът на един млад беладжия“ (Мултипринт ЕООД);

Освен награди по жанрове УС на СБП традиционно присъжда и допълнителни награди: от издателство „Български писател“ (на поетесата Ирина Велева за стихосбирката „Колекционер на мигове“ и белетриста Светозар Казанджиев за книгата „Най-съкровеното“), награда „Георги Братанов“ (на Красимир Власев за книгата „Психология на дъжда“ ) и награда „Гео Крънзов“ (на Благовеста Касабова за книгата „Знаци по пътя“).
С Почетни грамоти за принос към съвременната българска литература бяха удостоени Красимир Власев, Георги Гривнев, Тодор Згуров, Михаил Калдъръмов, Методи Георгиев, Михаил Гунчев, Кирил Божилов, Диана Димих. Бяха наградени и общественици, които имат принос към дейността на СБП: Владимир Москов – кмет на Община Гоце Делчев, Неда Крънзова, Теодоси Гуджуков, доц. д-р Григорий Вазов.

Над 260 книги са взели участие в тазгодишните 100-ни награди на Съюза. Журито бе съставено от проф. д-р Иво Панов, проф. д.ф.н. Ваня Добрева, проф. д.н. Ивайло Христов, доц. д-р Петър Хаджинаков, доц. д-р Йордан Костурков, Тодор Костадинов. Конкурсът е свободен за участие на всички български автори, без значение дали авторите са членове на СБП.


От категорията

Заради симптоми на грип Лили Иванова отлага няколко концерта

-1650110001.png

Концертите ще бъдат проведене на нови дати - 24 юли - Габрово, 25 юли - Плевен, ...

24 юни 2022 | 18:10

Украински художник представя „Птиците“/The birds в Къщата на София от 28 юни до 7 юли
(Галерия)

Украински художник представя „Птиците“/The birds в Къщата на София  от 28 юни до 7 юли-1656043709.jpg

При откриването Андрей Палвал ще направи графити пърформънс върху 5 м стреч ...

24 юни 2022 | 07:07

Представяне на творческа лаборатория за млади хореографи „Хелиос“
(Галерия)

Снимка: Столична община-1655988087.jpg

Уникалният проект е организиран от Столична община чрез Асоциацията за развитие ...

23 юни 2022 | 15:40

ЮНЕСКО: Повече от 150 културни обекта са повредени или унищожени по време на войната в Украйна
(Галерия)

ЮНЕСКО: Повече от 150 културни обекта са повредени или унищожени по време на войната в Украйна-1651223763.jpg

В средата на април директорът на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО Лазар ...

23 юни 2022 | 14:32