За втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“

На 29 и 30 юни - езерото Панчарево

За втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“

10405 | 27 юни 2024 | 09:12

Събитието е посветено на 75 годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България

За втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“-Za-vtori-pat-v-Sofiya-shte-se-provede--Festival-na-Drakonovite-lodki-_1719468787.jpgЗа втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“-Za-vtori-pat-v-Sofiya-shte-se-provede--Festival-na-Drakonovite-lodki-_1719468869.jpgЗа втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“-Za-vtori-pat-v-Sofiya-shte-se-provede--Festival-na-Drakonovite-lodki-_1719468854.jpgЗа втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“-Za-vtori-pat-v-Sofiya-shte-se-provede--Festival-na-Drakonovite-lodki-_1719468839.jpgЗа втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“-Za-vtori-pat-v-Sofiya-shte-se-provede--Festival-na-Drakonovite-lodki-_1719468824.jpgЗа втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“-Za-vtori-pat-v-Sofiya-shte-se-provede--Festival-na-Drakonovite-lodki-_1719468811.jpgЗа втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“-Za-vtori-pat-v-Sofiya-shte-se-provede--Festival-na-Drakonovite-lodki-_1719468798.jpg

Над 26 отбора и богата културна и арт програма събра повече от 10 000 посетители в първото издание на „Фестивал на Драконовите Лодки“ в София през 2023-а година.

 

Остават броени дни до провеждането на второто издание, отново на гребна база Панчарево и парковете около езерото. В момента тече усилена подготовка, а отборите са толкова амбицирани, че провеждат двуразови тренировки, за да спечелят предимство пред конкурентите си.  

 

Фестивалът е с вход свободен и предлага забавления за цялото семейство на открито.

 

В годината на Дракона събитието ще открие Н.Пр. Посланикът на Китайската народна република в България Дай Цинли. 

 

Официалната церемония  ще се състои на 29.06.2024 година от 10:00 часа на сцената на Музи над водата - Езеро Панчарево, до Национална гребна база „Средец“, кв. „Панчарево“, бул. „Самоковско шосе“ 9.  Кметът на град София, Васил Терзиев, кметът на Район Панчарево Евгения Алексиева, министърът на културата Найден Тодоров ще приветства участници, състезатели и гости на официалното откриване на „Фестивал на Драконовите лодки“. Сред официалните лица на събитието ще присъстват посланици и дипломати.

 

На сцената на Музи над водата – Панчарево, безвъзмездно предоставена от мецаната Георги Спасов, ще бъде изпълнен традиционния драконов танц, а със свои изпълнения в културната програма в двата дни на фестивала ще се изявят още Beijing Dance Academy Affiliated Middle School, фолклорна танцова група „Цветница“, фолклорен ансамбъл "Българче" и Детска певческа група "Средногорски звън“, Flower Day Folk Song and Dance Troupe, Китайски студенти в чужбина, възпитаници на Институт Конфуций, Културен център, танцьори от Националното танцово училище и много други.

 

С изпълнения ще се включат и таланти от Народни читалища Виделина - 1908 с. Панчарево, Св. Цар Борис I - 1909 с. Бистрица, НЧ Христо Ботев 1909 с. Казичене, НЧ Свети Иван Рилски - 1926 с. Герман, НЧ Просвета – 1929 и други.

 

Най-голямата атракция на културната програма в двете вечери ще бъде концертът на Ih Tsetsen от провинция Вътрешна Монголия с уникалното и изумително монголско, гърлено пеене. На сцената във вечерната програма ще се качат групите Тригайда и Sunblinds.

 

Празникът продължава и през двата дни на уикенда – 29-30.06.2024 г. от 11:00 до 20:00 часа в зона "Рибарника", където ще се състои мултикултурната програма с още много музика, танци, творчески работилници, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кътове за храна и напитки и много други забавления.

 

Организатор на един от най-атрактивните азиатски фестивали е Сдружение „Фестивал Драконови лодки“. Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят - вече в над 90 държави.

 

Очаква се най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в листата на олимпийските спортове. Състезанията включват отбори с мъже, жени, деца и смесени. Спортът може да се практикува лесно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в списъците на световното нематериално културно наследство.

 

Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, близо до водата, с чист въздух и природа. Създава екипна работа и се превръща в световен корпоративен спорт и платформа за изграждане на екипи и развитие на приятелство между хора и нации.

 

Група запалени фенове на спорта гребане с драконови лодки сформират сдружение с нестопанска цел в обществена полза “ФЕСТИВАЛ ДРАКОНОВИ ЛОДКИ”, целящо развитието на спорта в България чрез организиране на фестивали първо в София, а след това и в други от по-големите градове в страната.

 

Получихме подкрепата и одобрението на Община Русе и лично на кмета, г-н Пенчо Милков, Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската народна република. Благодарение на изключително успешното издание на фестивала през 2023 г., тази година имаме удоволствието да проведем цели два! Стартирахме с този в Русе, а сега предстои и това в София. Благодарни сме на кмета на град София г-н Васил Терзиев, че второто издание на „Фестивал на Драконовите лодки“ ще се проведе под патронажа и партньорството на Столична община, както и на г-жа Евгения Алексиева, кмет на Район Панчарево, за партньорството и безценната подкрепа.“ – съобщава Влад Гицоайка от Сдружение „Фестивал Драконови лодки“.

 

"Имаме желанието езерото да придобие много по-красив вид, да бъде почистено и се надявам, че с общи усилия ще успеем да се справим и с това предизвикателство. При нас също тече подготовка за събитието. Работим всеки ден, съвместно с колегите от сдружението. Правим организационни срещи и сме в непрекъснат контакт със Столична община, затова мисля, че ще успеем да направим едно много добро събитие с богата културна програма. Миналата седмица имаше посещение в район "Панчарево" от китайска делегация, водена от Шен Мин. С тях доста подробно обсъдихме събитието.", - подчерта г-жа Евгения Алексиева, кмет на Район Панчарево, по време на провела се по-рано в БТА пресконференция по повод второто издание на „Фестивал на Драконовите лодки“.

 

Второто издание на Фестивала на Драконовите лодки в град София се осъществява под патронажа на столичния кмет Васил Терзиев, Район Панчарево и кметът на Район Панчарево Евгения Алексиева, Столична Община, Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската народна република.

 

Събитието е част от културния календар на Столична община, а за улеснение на посетителите са отпуснати допълнителни автобуси за Панчарево, които тръгват през 5 до 7 минути от Метростанция „Цариградско шосе“.

 

Изминалият уикенд бе много вълнуващ за гости и състезатели в Лесопарк „Липник“, Русе. По време на първото за града издание на „Фестивал на Драконовите лодки“ в оспорваната и атрактивна надпревара се включиха 15 отбора, като в екипажите от 20 човека победител стана смесеният отбор на МВР – Русе, а от 10–членните екипажи първи се класира отбор „Локо дракони“.

 

Русе за пръв път бе домакин на „Фестивал на Драконовите лодки“, а България е определена за домакин на Световното първенство по Драконови лодки през 2025 г., което ще се проведе именно в крайдунавския град.

 

На сайта на „Фестивал на Драконовите лодки“ вече са публикувани условията и правилата за участие, ролите в отборите, графика за тренировки и всички подробности относно провеждането на атрактивното събитие.

 

https://dragonboats.bg 

 

https://www.facebook.com/DragonBoatFestivalBG 

https://www.youtube.com/@DragonBoatsFestival 

https://www.instagram.com/dragonboatfest/ 

 

 


От категорията

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат-Kralski-biograf-tvardi--Dayana-vizhdashe-prints-Hari-kato-po-podhodyasht-vladetel-ot-po-golemiya-mu-brat_1720973811.jpg

„Хората биха били изумени от обикновения живот, който живеем с Уилям. Аз ...

14 юли 2024 | 19:15

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден-1654452085.jpg

Тя препубликува и свой пост от 9 юли 2011 г. с откъс от стихотворение на Соня ...

9 юли 2024 | 15:57

Меган Маркъл: Хари имаше списък за това, което търси в "перфектната жена"

Меган Маркъл: Хари имаше списък за това, което търси в "перфектната жена" -Megan-Markal--Hari-imashe-spisak-za-tova--koeto-tarsi-v--perfektnata-zhena--_1720521845.jpg

Началото на клипа показва как Меган обсъжда как двамата са отишли ​​заедно на ...

9 юли 2024 | 13:43

Почина Бенджи Грегъри – изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф"

Почина Бенджи Грегъри – изиграл ролята на Брайън Танер в "Алф". Снимка: Официален профил на Бенджи Грегъри в Instagram
-Pochina-Bendzhi-Gregari---izigral-rolyata-na-Brayan-Taner-v--Alf--Snimka--Ofitsialen-profil-na-Bendzhi-Gregari-v-Instagram-_1720682477.jpg

Към момента не е ясна причината за трагичния край на актьора

11 юли 2024 | 10:16

НАЙ-ВАЖНОТО

Конституцията не уточнява срокове за връчване на мандатите.

ПП-ДБ ще молят Радев да отложи с два месеца връчването на втория мандат

ПП-ДБ ще молят Радев да отложи с два месеца връчването на втория мандат-PP-DB-shte-molyat-Radev-da-otlozhi-s-dva-mesetsa-vrachvaneto-na-vtoriya-mandat_1720983674.jpg

Явно в ПП не могат да се разберат да вземат ли мандата или не. Асен Василев ...

14 юли 2024 | 21:53

Или отново ще му се закълнат “с Вас сме, г-н президент”?

Пиарът на Борисов: ПП-ДБ поискали “извънредна” среща с президента. Пак ли ще му предлагат “ала-ба"?

Арнаудова: ПП-ДБ поискали “извънредна” среща с президента. Пак ли ще му предлагат “ала-ба"?-1648107397.jpg

Размахваш личността на Радев като плашило, не политиката му, след това кършиш ...

14 юли 2024 | 21:23

Той не е субект в туризма и според Закона за туризма

Министър Милошев: „Исторически парк“ не е регистриран в Националния туристически регистър

Министър Милошев: „Исторически парк“ не е регистриран в Националния туристически регистър-Ministar-Miloshev---Istoricheski-park--ne-e-registriran-v-Natsionalniya-turisticheski-registar_1720980410.png

Не е регистриран като място за настаняване или като място за хранене, което е ...

14 юли 2024 | 21:03

Рамадан Аталай има скрит бизнес, за който ще изнесем информация, посочи зам.-председателят на ДПС

Ст. Анастасов: В основата на войната в ДПС са Аталай, Ибрямов и Чакъров, ще извадим зависимостите им

Станислав Анастасов: В основата на войната в ДПС са Аталай, Ибрямов и Чакъров-1656357993.png

Тези дерибеи вкарват мафията в ДПС. Те водят война, за да си спасят кожата и да ...

14 юли 2024 | 19:06

Променя се светът. Западът вече не може да бъде световен хегемон.

Тома Томов: Гледаме Байдън – смахнат старик! А в Тръмп виждаме лидер, който няма как да бъде спрян!

Тома Томов: Светът се променя. Западът вече не може да бъде световен хегемон. Край на демокрацията-1488460129.png

"Очаквам страхотно развихряне на информационна война. Очаквам изостране на ...

14 юли 2024 | 18:09

Не се страхуваме и ще останем непоколебими във вярата си, казва бившият американски президент

Доналд Тръмп с призив за единство след стрелбата: Да не позволяваме на злото да победи

Доналд Тръмп с призив за единство след стрелбата: Да не позволяваме на злото да победи-Donald-Tramp-s-priziv-za-edinstvo-sled-strelbata--Da-ne-pozvolyavame-na-zloto-da-pobedi_1720960882.jpg

Кандидат-президентът на Републиканската партия изказа и съболезнованията си към ...

14 юли 2024 | 15:17

ДПС е един от стълбовете на българската демокрация, подчерта бившият държавен глава

Георги Първанов: Доган е стратег, Пеевски е добър тактик. Интересът на всички е да има стабилно ДПС

Георги Първанов: Партийната система у нас загнива, НАТО прекалено много се украинизира-1519458205.png

Бившият държавен глава призна, че случващото се в ДПС е голяма изненада и за ...

14 юли 2024 | 12:34

Днес вътрешно-партийният раздор в ДПС се разиграва зрелищно

Валерия Велева: Цената, която ДПС ще плати

Валерия Велева: Цената, която ДПС ще плати-Valeriya-Veleva--Tsenata--koyato-DPS-shte-plati_1720968350.jpg

Каква беше тази Омир-ова драма по върха, че да изправи надолу в структурите ...

14 юли 2024 | 17:42

Тръмп се оказа невероятен мъж и не се уплаши от репресиите и направи вълна, която видимо ще ги помете и от Сената и Камарата

Георги Марков: Многократно повтарях: "Тръмп ще победи, ако не го убият!" Да се пази Орбан!

Георги Марков: Стрелбата срещу Тръмп -връх на атлантическите ценности. Да се пази Орбан, негов ред е-1605200649.jpg

На 8 юли Байдън казва: Трябва да сложим Тръмп на МЕРНИКА! Няма очевидно друг ...

14 юли 2024 | 15:45