Руските гимназисти тази година няма да се маскират за Хелоуин.

Забраниха Хелоуин на руските ученици

4871 | 31 окт. 2015 | 09:53

Всяка година в Русия възниква дискусията, заслужава ли си да се празнува Хелоуин, или си струва да се положат усилия да се забрани. Забраните възникват регулярно, обаче това не пречи на хората да отбелязват празника и да си купуват карнавални костюми, пиш


Забрана за празнуването на Хелоуин в учебните заведения е издало тази година Министерството на образованието и науката на Архангелска област.

 

Чиновниците се позовали на данните на изследването на Института за педагогически иновации на Руската академия за образование и Института за семейството и възпитанието, където е казано, че празнуването на Хелоуин влияе негативно върху развитието и социализацията на децата.

 

Освен това празникът „не отговаря на целите и задачите на образователния процес“. Това далеч не е първата забрана от подобен род. Миналата година членът на Обществената палата Георгий Фьодоров се обърна към министъра на културата на Руската федерация Владимир Медински. Фьодоров помоли министъра да забрани празнуването на Хелоуин в подчинените му институции, като мотивира това не само с чуждия характер на празника, но и с външнополитическите обстоятелства.

 

Гласни и негласни забрани се появиха в различни части на Русия: в Република Карелия, в Краснодарския край, в Омска област и в Благовешченск. Много по-активно по отношение на празника се изказват не чиновниците и депутатите, а представителите на православната църква.

 

Границите на доброто и злото

 

Главният научен сътрудник на Института за изучаване на детството, семейството и възпитанието на Руската академия за образование Виктор Слободчиков е работил върху психо-педагогическо изследване на подрастващите и е стигнал до извода, че празник, в който те се преобличат като вещици и като други отрицателни герои, носи опасност в себе си.

 

„Децата са много възприемчиви и, превръщайки злото в игра, може да размиват в представите си това понятие. После ние ще се сблъскаме с това, че подрастващите, а през следващите години и възрастните, няма да могат да различават лошото и доброто и може дори да станат неимоверно жестоки – обяснява педагогът. – Какво ще правим, когато хората започнат да различават лошото от доброто само въз основа на Наказателния кодекс?“

 

Слободчиков е убеден, че подобни разяснения се отнасят само до учениците, за формираните личности няма проблем да участват в карнавала, защото те правят своя избор осъзнато и не могат да сбъркат какво е позволено да се прави, и какво не бива.

 

Георгий Гераскин, изпълнителен директор на сайта за продажба на карнавални костюми „Арлекино“ казва, че Хелоуин не е най-популярният празник и че през миналата година за него практически не е имало продажба на тематични костюми. „Хората идват за маскарадни костюми, по правило, когато се организира тематично служебно празненство или студентски празник, единичните покупки са голяма рядкост. Затова, ако вследствие на някакъв натиск, масовите мероприятия няма да се провеждат – няма да има и продажби“, казва бизнесменът. Гераскин отбелязва, че преди време на Хелоуин не е имало търсене на костюми за възрастни, а сега те са започнали да избират напълно прилични маскарадни одежди.

 

Вещица за баровете 

 

Всъщност в Русия има голямо търсене на празника на нечистите сили. В Москва по това време е възможно да влезете в повечето модни заведения само в маскараден костюм, провеждат се театрални представления за деца.

 

Михаил Климанов, управляващ партньор на компания „Агенция за смели решения „Ние“, организираща фирмени мероприятия, казва, че Хелоуин е празник за баровете и ресторантите. Хелоуин в Русия отдавна вече е станал част от клубната култура: всяко уважаващо себе си заведение в последните почивни дни на октомври устройва тематична вечеря. За клуба или бара това е възможност да се привлече аудитория, за гостите – да се откъснат от делника, костюмирани като вампири и вещици или гримирани като зомбита – казва той.

 

Хелоуин не е навлязъл дълбоко в нашата култура. Даже самите хелоуиновски деликатеси – candy corn (захаросана царевица) и candy pumpkin (захаросана тиква) – у нас не са особено разпространени. Изцяло отсъстват атракционите: мъглявите лабиринти от царевица, населените с призраци къщи и подобни страхотии.

 

Климанов казва, че на пазара за организиране на събития вече 10-12 години активно използват за празниците с мистична тематика изконно руски персонажи: кашчеи (зли чародеи), вампири, домовици (домашни духове) и кикимори (женски пакостлив домашен дух).

 

Заедно с Хелоуин в Русия си намери място и дошлият през 90-те години Ден на влюбените и от време на време хората се запасяват с костюми за Деня на свети Патрик. Други заимствания няма.

 

Източник

Руски дневник, http://bg.rbth.com 

 


От категорията

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?

Борис Джонсън е пръскал държавна пара по любовници?-1588075212.jpg

Близкото до управляващата Консервативна партия издание публикува на сайта си ...

23 юни 2022 | 14:21

Камила откровено за живота си: С Чарлз седим и четем книгите си в различни ъгли на една и съща стая

Сн. Инстаграм-1655985598.png

Наблюдавана съм отблизо толкова дълго време, че просто трябва да намериш начин ...

23 юни 2022 | 14:58

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас
(Галерия)

Мариан Вълев-Куката - в пилотната кола на юбилейното Премиум Рали София-Свети Влас-1656049375.jpg

Конвоят от зрелищни автомобили ще финишира на 25 юни (събота) в 18,30 ч. на ...

24 юни 2022 | 08:40

Йоанна Драгнева получи песен-подарък
(Видео)

Йоанна Драгнева получи песен-подарък-1656016011.png

Новата версия на BABY е в специален ремикс на Росен Стоев

23 юни 2022 | 23:26