Задържаха Новак Джокович преди неделното изслушване в съда

Днес се очаква тенисистът да бъде разпитан от официални лица в Мелбърн

Новак Джокович отново е задържан преди неделното изслушване в съда

2498 | 15 ян. 2022 | 11:50

Откритото първенство на Австралия по тенис започва в понеделник, а Джокович е поставен под номер 1 в схемата.


Сръбският тенисист Новак Джокович бе задържан от австралийските власти преди утрешното изслушване в съда, съобщава "BBC".

Изслушването на сърбина пред съда е насрочено за утре от 9:30 часа сутринта местно време (0:30 часа българско). Спортистът може да остане в страната, докато съдът не разгледа законосъобразността на решението на министъра да анулира визата му и не вземе окончателно решение по случая.

Откритото първенство на Австралия по тенис започва в понеделник, а Джокович е поставен под номер 1 в схемата.

Федерален съд в Австралия е насрочил за неделя от 9,30 ч. местно време (22,30 ч. по Гринуич, събота) изслушване на страните по казуса с отменената виза на Новак Джокович, предаде Ройтерс.

По думите на съдията Дейвид о' Калахан днес съдът ще обсъди с адвокатите на тенисиста и представителите на правителството дали процесът по жалбата да бъде гледан от един съдия, или от пълен съдебен състав по-късно през деня.

По разпореждане на съда от петък вечерта - в събота Джокович ще бъде разпитан от официални лица в Мелбърн.

Австралийските власти смятат присъствието на тенисиста Новак Джокович в страната за заплаха за обществения ред поради негативното му отношение към ваксинацията срещу коронавирус и санитарните ограничения, наложени на фона на пандемията от COVID-19.

Това се съобщава в документи, публикувани в събота от федералния окръжен съд в Мелбърн като част от изслушването по делото за повторната отмяна на визата на Джокович, съобщава ТАСС и БТА.

В придружаващите документи, представени в съда от австралийския министър на имиграцията Алекс Хоук се отбеляза, че присъствието на спортиста в страната би представлявало "заплаха както за общественото здраве, така и за обществения ред", тъй като Джокович многократно "публично е заявявал нежеланието си да бъде ваксиниран и е показал явно пренебрегване на основните правила за поведение по време на пандемията от COVID-19, като изолиране след положителен резултат от тест".

"Като се има предвид високата позиция на Новак Джокович, както и ролята му на модел за подражание в спортната и по-широката общност, неговото продължаващо присъствие в Австралия би могло да насърчи подобно поведение в страната", каза Хоук.

Министърът отбеляза, че с подобен пример за безнаказаност на сръбския тенисист може да повлияе на другите, като ги насърчи "да игнорират правилата и да не спазват изискването за задължителна изолация в случай на заразяване".

"Освен това вярвам, че присъствието на Джокович в Австралия може да доведе до засилване на влиянието на групите против ваксинацията, което от своя страна ще провокира граждански вълнения и безпорядък", добави той.

Сръбският тенисист беше задържан вечерта на 5 януари на летището в Мелбърн заради проблем с документите. Той прекара няколко дни в хотел за настаняване на имигранти.

Джокович се обърна към федералния съд в Австралия, оспорвайки законността на решението на граничната служба. На 10 януари съдът уважи жалбата на сърбина. По-късно сръбската журналистка Ксения Павлович, позовавайки се на думите на бащата на Джокович, каза, че тенисистът все още е задържан. Журналистът на "The Age" Пол Сакал обаче заяви, че информацията за ареста на сърбина не е точна, министърът на имиграцията все още решава дали да отмени или не визата на тенисиста.

Адвокат Кристофър Тран, който представляваше интересите на австралийското правителство в съда, отбеляза след обявяването на решението, че федералните власти могат отново да отнемат визата на спортиста, ако сметнат, че той е нарушил правилата за влизане в страната. Министър Хоук "може да използва допълнителни правомощия, за да отмени визата на Джокович отново".


Намери своята история

От категорията

Черно море – перлата на България, съчетава история, култура, религия и 5-звездна почивка

Черноморец-1660835636.jpg

На нос Акра може да станем свидетели на отпечатъкът на византийците по ...

18 авг. 2022 | 18:11

Серина Уилямс: Оттеглям се от професионалния тенис. Беше трудно решение

Серина Уилямс с дъщеря си Олимпия-1515671885.jpg

Пред списанието 23-кратната шампионка от Големия шлем споделя, че иска да ...

9 авг. 2022 | 16:52

Лечебните минерални извори и стотиците възможности за СПА-туризъм правят България любима дестинация

р-1659343400.png

И българското Черноморие предлага изобилие от топли минерални извори, лечебна ...

1 авг. 2022 | 11:14

Вдигнаха паметник на златните ни момичета в Япония

Имената на момичетата са изписани на български и японски език-1659005064.jpg

Ликът, който са използвали авторите му, е от най-щастливия момент на ...

28 юли 2022 | 13:43