Зафиров: Маските паднаха и стана ясно кой е промяната и кой е подмяната

ГЕРБ, ПП и ДБ показаха, че се ръководят основно от разпределението на постове, изтъкна той

Зафиров: Маските паднаха и стана ясно кой е промяната и кой е подмяната. ПП излъгаха надеждите

4356 | 26 май 2023 | 11:05

ПП, ДБ и ГЕРБ сформират коалиция на имунитетите, която се ръководи от жаждата им за власт и облаги, подчертава зам.-председателят на БСП


„БСП за България“ ще бъде категорична опозиция на тази изключително безпринципна и позорна коалиция, която се задава. Още преди 2 месеца предупредихме, че всички провеждани от ГЕРБ разговори са проформа, тъй като беше ясно, че първата и втората политическа сили ще направят съвместен кабинет. ПП-ДБ и ГЕРБ нямат никаква разлика в своите програми и виждания за развитие на страната по отношение на вътрешната и външната политика. Единствените спорове при тях са на тема кой е по-голям корупционер. В едно такова управление „БСП за България“ няма никакво място и ще бъде категорична опозиция“.

Това заяви зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria On Air.


“Въпреки опитите на някои нови партии, в това число и на „Възраждане“, да изземат тази ниша – ясно е, че БСП е автентичната опозиция на модела ГЕРБ“, допълни социалистът.
Той заяви, че посоката, зададена от ГЕРБ по време на разговорите за съставяне на правителство с първия мандат, е била изцяло сгрешена: „От самото начало те тръгнаха по грешен път, предлагайки за премиер ярка политическа фигура, която по недвусмислен начин е свързана с ГЕРБ. Това е в пълен противовес на това, за което ние настоявахме – едно експертно правителство, равно отдалечено от всички политически партии и с 5 национални приоритета, около които всички да се обединим и с определен срок за съществуване. От тези наши очаквания се изпълни единствено заявката за времетраенето на един такъв кабинет, всичко останало беше сгрешено“, каза Зафиров.


Социалистът припомни, че самата Мария Габриел е признала по време на разговорите, че има диаметрално различни противоречия между БСП и ГЕРБ по отношение на външна политика, развитието на страната и разбирането за бюджета: „Ние искаме бюджет, който да не бъде затворен в рамките на 3%, защото това означава драстично орязване на всички социални функции в името на ускореното влизане в еврозоната. Винаги сме казвали, че това трябва да стане, когато сме готови икономически и това няма да удари по джоба на българските граждани и българския бизнес“, каза Зафиров.


И обясни: „Едно такова орязване на бюджета и дефицит от 3% недвусмислено показва какви са намеренията на тази коалиция, при условие че в условието на 6,5% дефицит, както беше заложено от служебното правителство, почти наполовина трябваше да бъдат ограничени всички социални придобивки за българските граждани“, припомни още социалистът.
Той допълни, че по време на разговорите ГЕРБ са казвали на всяка от партиите онова, което иска да чуе, а в крайна сметка са продължили да правят това, което си знаят и да дават знак на ПП-ДБ, че има друга алтернатива.


„Дадоха заявка за две неща – че няма да бъдат давани имунитетите на никого от народните представители, които евентуално биха били разследвани за корупция и втората заявка – че първата работа на това мнозинство в НС ще бъде да смени всички регулаторни органи. Това показа истинското лице на тази коалиция – коалицията на имунитета“, каза Зафиров.


Зам.-председателят на БСП припомни, че в четвъртък в продължение на дълъг период от време, Народното събрение е било принудено да спре своята работа, защото няма кворум в залата, тъй като депутатите от ГЕРБ отидоха пред следствието, за да защитават Бойко Борисов: „Учуди ме само това, че ПП и ДБ не бяха на този протест, а би трябвало да защитават новите си коалиционни партньори“, каза Атанас Зафиров.
„Маските паднаха и стана ясно кой е промяната и кой е подмяната. Тези хора излъгаха надеждите и очакванията на много хора. Това е най-голямото политическо предателство в последните години. Водещото в тази коалиция е първо страхът, че много от тези корупционни схеми ще видят бял свят, съобразно заявката, която беше дадена от прокуратурата. И на второ място – жаждата за власт и облаги“, категоричен бе социалистът.


И допълни: „ГЕРБ, ПП и ДБ показаха - едните в дългосрочната си практика, а другите в по-краткото си политическо битие, че се ръководят основно от разпределението на постове. Сега се прави и опит за овладяване на съдебната система. Върви се по един план, който е заложен още в генезиса на създаването на тези партии“.
По отношение на съдебната реформа, Зафиров коментира: „Заявката за конституционна реформа се прави в условията на нарушение на Конституцията. Представител на ГЕРБ обяснява от трибуната, че законът, който се приема, е противоконституционен, но въпреки това да го приемем, а после Конституционният съд щял да си свърши работата. Ако така смятат да правят конституционната реформа, не могат да разчитат на нашата подкрепа. Ако се подходи сериозно и през законодателни промени, а не през идеята да се сменят някакви хора с други удобни на тяхно място, тогава бихме участвали в разговор“, категорично каза зам.-председателят на БСП.


На въпрос относно случващото се в прокуратурата, Зафиров изрази надеждата институцията да започне да си върши работата и думите на главния прокурор да бъдат подплатени с реални действия: „Дълги години, вкл. и много сигнали, които „БСП за България“ са давали в прокуратурата, бяха скривани по чекмеджетата, не им беше даван ход, бяха слагани на „трупчета“, посочи зам.-председателят на БСП.
Той беше категоричен, че социалистите няма от какво да се притесняват: „БСП отдавна скъса с всякакви зависимости – и това е една от причините срещу ръководството да се водят толкова ожесточени атаки. БСП показа със собствените си действия в партията какъв трябва да бъде моделът за управление на държавата, а именно абсолютно изчистен от зависимости и задкулисие. Това, което в момента ни се предлага от ПП-ДБ и ГЕРБ, е класическа формула на задкулисие, тъй като няма никаква яснота как ще функционира новосъздаващата се коалиция“, каза на финал Атанас Зафиров.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   

 


Еврохолд

От категорията

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен-Ninova--Oshte-sam-predsedatel-na-BSP--vseki-dokument--podpisan-ot-drug--e-nezakonen_1720853458.jpg

Зафиров не е вписан като председател и не може и да бъде вписан като такъв, ...

13 юли 2024 | 09:50

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община-MVR--Kmetat-Terziev-lazhe--GDBOP-ne-izvarshva-nikakvi-proverki-svarzani-sas-Stolichna-obshtina_1720892650.jpg

"Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална ...

13 юли 2024 | 20:43

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39