Пристанището в Мариупол вече е разминирано и работи в обичайния си режим

Портът вече работи в обичайния си режим, обяви ген.-майор Игор Конашенков

Захарова: Пристанището в Мариупол е разминирано, 5 чужди кораба вече го напуснаха

29159 | 25 май 2022 | 16:13

Зам.-министърът на външните работи Андрей Руденко обяви, че Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби с хранителни доставки, за да напуснат Украйна, в замяна на премахването на някои от наложените санкции срещу Москва


Руските сапьори са приключили на 24 май разминирането на пристанището Мариупол и пет чуждестранни кораба вече са успели да излязат в открито море. Това съобщи на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

"Специалните сили на Черноморския флот са преместили от фарватера потопения от "азовците" украинки граничен кораб", поясни Захарова.

По-рано и говорителят на руското министерство на отбраната ген.-майор Игор Конашенков обяви, че пристанището в Мариупол вече е разчистено от мини и започва да работи в обичайния си режим.

А заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко обяви, че Русия е готова да осигури хуманитарен коридор за кораби, превозващи хранителни доставки, за да напуснат Украйна, в замяна на премахването на някои от наложените санкции срещу Москва.

Черноморските пристанища на Украйна са блокирани след началото на специалната военна операция на 24 февруари и повече от 20 милиона тона зърно, предназначени на износ останаха в украинските силози, припомня БТА.

Заедно Русия и Украйна изнасят близо една трета от световните доставки на пшеница и липсата на значителен износ на зърно от пристанищата на Украйна допринася за нарастващите притеснения от световна продоволствена криза.

Западните страни обсъждат идеята за създаване на "безопасни коридори" за износ на зърно от украинските пристанища, добавяйки, че всеки такъв коридор ще се нуждае от руското одобрение.

"Ние многократно сме заявявали позицията си, че решението на проблема с храните изисква цялостен подход, включително премахване на санкциите, наложени върху руския износ и финансовите трансакции", каза още Руденко.

Той добави, че също така се изисква премахването от украинската страна на всички мини, разположени по пристанища, в които са закотвени кораби. "Русия е готова да осигури необходимия хуманитарен коридор, както и прави всеки ден", добави руският заместник-министър.

Русия поддържа връзка с ООН по въпроса, каза Руденко.

Евентуално ескортиране от западни кораби на украински плавателни съдове, превозващи зърно, би "изострило сериозно ситуацията в Черно море", според Руденко.

Вчера Великобритания обяви, че няма планове за изпращане на военни кораби, които да помогнат за изнасянето на хранителни продукти от блокираната Одеса, която е главното дълбоководно украинско пристанище.

 


Намери своята история

От категорията

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк-1656136232.jpg

На украинските военни части беше наредено да се оттеглят, тъй като вече няма ...

25 юни 2022 | 08:47

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"-1650468369.jpg

Русия е по-силна, така че оръжията, доставени от Запада, "не са ...

25 юни 2022 | 08:14

Борис Джонсън: Украйна може да бъде принудена да сключи „лошо мирно споразумение“

Борис Джонсън: Украйна може да бъде принудена да сключи „лошо мирно споразумение“-1646571098.jpg

Ако Путин успее да постигне целите си в Украйна, това би имало опасни последици ...

25 юни 2022 | 13:27

Фон дер Лайен: Намалете си отоплението с 2 градуса по Целзий

Фон дер Лайен: Намалете си отоплението с 2 градуса по Целзий-1646165198.jpg

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек също призова потребителите ...

25 юни 2022 | 09:36