Заков: Предателство ще е да затворим врата за преговори с РСМ

Пост в нов служебен и редовен кабинет, за него сега не е на дневен ред

Заков: Предателство ще е да затворим врата за преговори с РСМ

1569 | 26 юни 2022 | 11:59

Увеличаването на бюджета за модернизация и създаването на фонд за натрупване на непохарчените средства е ключът към успешното дългосрочно планиране на парите за отбрана, коментира Заков, като отбеляза, че актуализацията е продължителен процес


„Не по-малко предателство ще е да затворим врата за преговори със Северна Македония и да не я видим част от ЕС“. Така министърът на отбраната Драгомир Заков коментира критиките към френското предложение от страна на някои партии.

"Решението, което взе Народното събрание за Република Северна Македония (РСМ), е правилно и отговорно", коментира Заков пред БНР одобрението на френското предложение за начало на преговорите с РСМ за присъединяването й към Европейския съюз (ЕС). 

По думите му трябва да се намери точният баланс, за да започнат преговорите и едновременно с това да бъде защитен българският интерес. 

Заков отбеляза, че останалите страни-членки на ЕС отдавна разбират исканията на България за РСМ, но въпросът е дали сме го обяснили правилно. 

На въпрос дали ще участва като министър в нов служебен и редовен кабинет, Заков заяви, че това за него сега не е на дневен ред. 

Увеличаването на бюджета за модернизация и създаването на фонд за натрупване на непохарчените средства е ключът към успешното дългосрочно планиране на парите за отбрана, коментира Заков, като отбеляза,  че актуализацията е продължителен процес.

"Пари срещу проекти. Пари срещу визия. Това е правилният начин", заяви министърът в оставка. Той подчерта, че ще остави ясни препоръки за следващия министър. 

Драгомир Заков отбеляза, че през последните три месеца от министерството на отбраната работят по Инвестиционния план-програма, който трябвало да бъде готов още през 2021 г. Проектът очертава финансова и организационна рамка, която да зададе тона за 10 години напред (за отбраната), добави той. 

Заков отбеляза, че сред приоритетните проекти са координатните радари, бойната машина, създаване на тежка механизирана бригада,  както и самолетите Ф-16, за които се очаква оферта от американска страна. 


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32