Ликийските гробници над река Далян.

За турците закуската е онова благословено ядене, което се сервира по всяко време чак до ранния следобед

Закуска в краката на ликийския цар

11160 | 29 апр. 2019 | 09:52

Това кулинарно приключение изживяват всички, имали късмета да кацнат на летището в Даламан, недалеч от курортите Мармарис и Фетие

Ликийските гробници над река Далян.-1556444413.jpgПокоят на река Далян и надвесените над нея ликийски гробници.-1556444593.jpgПокоят на река Далян и надвесените над нея ликийски гробници.-1556444558.jpgПокоят на река Далян и надвесените над нея ликийски гробници.-1556444516.jpg

Благоданости към Емералд травел и Яна Хитова

 

За турците закуската е онова благословено ядене, което се сервира по всяко време чак до ранния следобед и има задачата да засити глада и да даде сили за  остатъка от работния ден. Затова трапезите са тучни и малцина се задоволяват само с глътка кафе и залък набързо. Понякога към дъхавия хляб, ароматните маслини и тоновете чай прибавят и щипка история с природни красоти – колкото поеме.

 

Това кулинарно приключение изживяват всички, имали късмета да кацнат на летището в Даламан, недалеч от курортите Мармарис и Фетие. Пътят им задължително минава през Далян.  В превод името на градчето означава точно това, което си знаем от нашите рибари – разположени вертикално мрежи, които улавят  пасажите от цаца, сафрид или хамсия.

 

Селището във вилает Мугла преди повече от 30 години е в центъра на екологичен скандал, който вдига на крак любители на природата от цял свят. От векове на плажа Изтузу достигащите до 1 метър дължина морски костенурки карета идвали да снасят яйцата си. Проект за построяването на хотелски комплекс заплашил съществуването на и без това изчезващия вид. Под напора на международния натиск, строежът е спрян, а плажът – обявен за защитена зона, посещавана от хиляди туристи. Впрочем, доста от местните сувенири са с изображения на симпатичните корубести животинки.

 

През 1995  Плажът на костенурките печели приза за най-доба пясъчна ивица в света. Но ако той е притегателен най-вече през октомври, когато еколозите правят живи вериги и дават дежурства за опазване на ценните яйца от хищници и бракониери, ликийските гробници са неизменно в скалите от 400 години пр. Хр. насам.  

 

И тъкмо те са вкусната подправка към пищната закуска в ресторанта на брега на реката. За да се наслаждавате едновременно на каменните релефи и лишените от всякакви ГМО местни гозби заведението е със стъклени стени. За посещение на ликийските гробници, обаче, можете само да мечтаете. И то единствено поради неизбежно натежалите стомаси –те са издълбани филигранно, но на 150 метра нависоко в непристъпните скали. Така душата на мъртвия щяла да полети директно към небето. Архитектурата им силно напомня на каменните приказки на набатейците в древния град Петра.

 

Колоните на гробниците са високи по 5 метра. Местата за вечен покой са издялани в по-меките каменни пластове. Урните с праха на бедните жители на близкия древен град Каунос  били зазиждани в малки ниши. Тленните останки на царе и велможи са полагани в саркофази със специфичните за ликийците остри покриви.

 

Но преди да раздиплим какво са открили и над какво още си блъскат главите учените, които са намерили в Каунос следи от 10 век пр. Хр., да наблегнем на земните радости.   

 

Закуската в нозете на ликийския цар на брега на река Далян е не само ритуал, тя е кантата за небцето: няколко вида сирена, масло с аромат на бабина приказка, сладко от зелени орехчета с карамфил и канела, восъчна пита с типичния за района боров мед, дебел колкото палец каймак в чинийка, яйца с нереалистично оранжев жълтък, бюрек, банички с тахан, маслини, хрупкав топъл хляб, несметни количества чай…

 

Любителите на нови вкусови усещания могат да рискуват и с шалгам – сок от лилав морков, който силно напомня нашенската армеева чорба, но ако се вярва на диетолозите изчиства токсините в организма, регенерира клетките, подобрява функциите на стомаха и черния дроб.

И цялата тази хранителна вакханалия протича дълго, с наслада и мерак при максимално удоволствие от всяка хапка. Успокояващата гледка на поклащащите се в реката рибарски корабчета, танца на тръстиката и оглеждащите се във водата ликийски гробници са като медитация за вечно забързания съвременен нервак.

 

Жителите на Далян се гордеят, че звездата от „Спасители на плажа“ Дейвид Хаселхоф е съсобственик на сладоледения бар „Гердерс“ в тяхното градче и все се намира по някой „очевидец“, който го е виждал да стои зад бара.

 

Но ако за Дейвид Хаселхоф сме изчели тонове клюки, то древните ликийци си остават загадка – не е ясно как са се появили и защо са изчезнали, обаче са оставили загадъчното наследство на погребалните си обреди  - необичайни по архитектура гробници, изсечени в скалите.

Ликия е обхващала южното крайбрежие на Турция, днешните Анталия, Мугла и Бурдур. Данни за тази цивилизация черпим от исторически свидетелства от древните египтяни и хетите.

 

През VI в. пр.н.е. Ликия става част от империята на Ахеменидите. Убедени, че митично крилато същество отнася духовете им в задгробния живот, ликийците се стремели гробниците им да бъдат възможно най-високо в зъберите. Най-ранните от тях са от 5-и век пр. Хр. Те силно наподобявали с релефите си фасадите на къщите в Ликия. С идеята за вечен дом събирали телата на покойници от едно и също семейство.

Както вече споменах, подобни гробници има в Петра в Йордания, но и в Киренайка в Либия. Онова, което отличава ликийските са огромните саркофази, които в тази част на Турция са над 20.

 

Почитателите на историята (и на… Дядо Коледа) могат да отскочат до скалните гробници в град Мира, които са в същия вилает -  близо до Анталия. Скалните ниши са издълбанив отвесна скала  през 4-3 век пр.Хр., заобиколени са от буйна растителност и гледат  директно срещу амфитеатър от римско време. Ако се чудите каква е връзката с Дядо Коледа по никое време – изключително пряка е. Негов прототип е Свети Николай.  Той проповядвал християнската вяра в Мира до смъртта си през 345 година и от там идва името му Мирликийски. 

 

Светецът е служил като епископ в малка църква, чиито останки могат да се видят в непосредствена близост до ликийските гробници. Обителта на Свети Николай в Мира е била разграбвана и разрушавана от земетресения. За последно е въздигната през 1042 година, но вруините й могат да се различат запазени фрески.

 

Преди да бъдат преместени в италианския град Бари, тук са се съхранявали мощите на светия човек. Той е раздал наследеното си богатство на бедните и се е прочул с умението си да цери и най-нелечимите болести. В памет на безсребърника, дал първообраза на Дядо Коледа, всяка година през декември хиляди туристи от цял свят се стичат в Турция, за да получат благословия и да прекарат Рождество Христово на слънчевия средиземноморски бряг на древна Ликия.

През лятото курортите Мармарис и Фетие примамват далеч не само със закуската в подножието на ликийски гробници, ами с ласкавото Средиземно море, вкусната храна, отличните хотели и възможността за пълна почивка на достъпна цена.

 

Още турски приключения  на 12 май в "Покана за пътуване" по програма Христо Ботев на БНР от 18 до 19 часа.

 

http://emeraldbg.com/%D1%84%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B5-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE-2019-%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F~41477

 


От категорията

Алена: С изборен ден на 2 октомври се орисахме на тежка, пълна с несгоди и лишения, 2023 г.
(Видео)

Алена: С изборен ден на 2 октомври се орисахме на тежка, пълна с несгоди и лишения, 2023 г.-1614243040.png

Композитната дата на държавата изисква анализ и осъзнаване на грешките, които ...

30 септ. 2022 | 18:57

Силна магнитна буря ни удря до дни! Експерти сравняват явлението с политическата обстановка у нас

Силна магнитна буря ни удря до дни! Експерти сравняват явлението с политическата обстановка у нас-1642229184.jpg

Останалата част от месеца се очертава засега спокойна, но Слънцето има ...

29 септ. 2022 | 14:22

Рут Колева е първият български артист, подписал със световна компания

Рут Колева е първият български артист, подписал със световна компания-Rut-Koleva-e-parviyat-balgarski-artist--podpisal-sas-svetovna-kompaniya_1664654984.jpg

Superpower е новата песен на изпълнителката и символичното суперначало за ...

1 окт. 2022 | 23:08

За първи път в историята на "Гласът на Америка" участва момиче с български корени
(Видео)

За първи път в историята на "Гласът на Америка" участва момиче с български корени-Za-parvi-pat-v-istoriyata-na--Glasat-na-Amerika--uchastva-momiche-s-balgarski-koreni_1664547652.jpg

Заставайки под светлините на прожекторите, момичето, което е родено в София, но ...

30 септ. 2022 | 19:20

Най-важното

Коалиция "Български възход" получава 4,65 на сто от гласовете

ЦИК при обработени 99.03% протоколи: ГЕРБ - 25.43%, ПП - 20.21%, ИТН не влиза в парламента

ЦИК при обработени 99.03% протоколи-TsIK-pri-obraboteni-99-03--protokoli_1664774658.jpg

Партия "Движение за права и свободи" (ДПС) получава 13,56 на сто от ...

3 окт. 2022 | 07:17

Машинното гласуване е идиотщина

Георги Марков: Няколко истини за избори за 2022

Георги Марков: Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде обрулено като круша.-1605200649.jpg

Изборите до дупка са НЕИЗБЕЖНИ. Каквото и правителство да се направи, ще бъде ...

3 окт. 2022 | 01:49

По думите му ние заживяваме в два паралелни политически свята

Димитър Недков: Циркът започва от утре, в политиците настъпва амнезия

Димитър Недков Кадър: Bulgaria ON AIR-Dimitar-Nedkov-Kadar--Bulgaria-ON-AIR_1664736211.jpg

"Нямам нищо против служебното правителство, стига това да не е ...

2 окт. 2022 | 21:42

Лидерът на ГЕРБ коментира изборните резултати

Бойко Борисов: Благодаря на всички, които ни подкрепихте!

Борисов смени и профилната си снимка в социалната мрежа-Borisov-smeni-i-profilnata-si-snimka-v-sotsialnata-mrezha_1664746122.jpg

Той смени и профилната си снимка в социалната мрежа

3 окт. 2022 | 00:27

Уважаваме избора на избирателите, ще бъдем опозиция, казаха от ПП

Петков/Василев: Загубихме.Отговорност на ГЕРБ е да направят правителство. Няма да се коалираме с тях
(Видео)

Петков и Василев: Няма да се коалираме с ГЕРБ Кадър: бТВ-Petkov-i-Vasilev--Nyama-da-se-koalirame-s-GERB-Kadar--bTV_1664741961.jpg

Петков изключи напълно възможността за коалиция с ГЕРБ и ДПС. „Ние обещахме, че ...

2 окт. 2022 | 22:54

За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат, посочи председателят на Движението (ВИДЕО)

Мустафа Карадайъ: Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците трябва да търсят коалиция
(Видео)

ДПС подобрява резултата си, категоричен бе Мустафа Карадайъ--_1664741153.jpg

Той призова всички лидери на политически партии, които ще бъдат част от 48-ото ...

2 окт. 2022 | 23:04

Ниската избирателна активност е присъда за българската демокрация, посочва лидерът на "Възраждане"

Костадинов: Ако американското посолство каже, България ще има правителство.

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1664732116.jpg

Очаквах по-висока избирателна активност. Не коментираме имена, за нас те са ...

2 окт. 2022 | 20:34

ПП си плащат на синдрома на „ние можем сами“. ДБ едва ли вижда съдбата си с ПП.

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет

Андрей Райчев: Ще има натиск от Европа и САЩ да се състави стабилен кабинет-1651222605.png

Тези избори или ще продължат революцията, или ще я прекратят. Важно е да се ...

2 окт. 2022 | 21:04

Абсолютно необходимо е да има кабинет, подчертава съпредседателят на ПП

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство

Асен Василев: Отказът на ПП да направи коалиция с ГЕРБ не значи, че няма да има правителство-Asen-Vasilev--Otkazat-na-PP-da-napravi-koalitsiya-s-GERB-ne-znachi--che-nyama-da-ima-pravitelstvo_1664744091.jpg

Ние смятаме, че съдебната реформа още не е започнала и всички, които бъркат в ...

2 окт. 2022 | 23:49