Розопроизводството се срина, подчертава той

Зам.-министър Явор Гечев: Няма пари в земеделското министерство

7010 | 10 юни 2021 | 14:47

Всички средства за годината са или издърпани напред или са изхарчени


"Няма пари в земеделското министерство, а вследствие на кризата от COVID-19 много сектори изпитват затруднения, розопроизводството се срина".

Това каза пред журналисти в Пловдив служебният зам.-министър на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Явор Гечев, предава DarikNews.

"Истината е че, няма нито един свободен лев за нито една допълнителна мярка, която можем да отворим. Всички средства за годината са или издърпани напред или са изхарчени. Не е предвиден допълнителен ресурс включително по отношение на специфични сектори и на индикации. Надяваме се много бързо след изборите, следващият парламент да направи актуализация на бюджета. Ние ще се справим в рамките на нашите ангажименти, включително можем да подготвим редица нотификации по различни подпомагания, там където са необходими. Но това можем да направим в рамките на съществуващия бюджет", каза Явор Гечев.

И допълни: "Опитваме се да наваксаме всичко, което е актуално, защото периодът е изключително чувствителен. Амбициите ни са не просто да кърпим дупки, а да оставим законодателни инициативи и стратегии. Ще се опитаме да оставим добро наследство на следващия кабинет, решения, а не проблеми", коментира той.

"Заедно с розопроизводителите и преработвателите подготвяме една по-цялостна стратегия, ще оставим предложения, законодателни инициативи и промени в Закона за розите. Тази седмица се създава работна група, която да постави основите и започва разписване на Закон за кооперирането в земеделието със западните варианти на кооперирането на фермерски кооперации, кооперативна верига, включително финансова такава, която дава възможност за окрупняване на продукция на друг принцип", разкри още той.

В двора на Университета по хранителни технологии в Пловдив Явор Гечев участва в събитие обединяващо Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и фермерски фестивал на производители.


ОЗК

От категорията

АРТЕКС: Сграда “Златен век” е символ на икономическото развитие на България и ще бъде завършена!
(Видео)

АРТЕКС: Сграда “Златен век” е символ на икономическото развитие на България и ще бъде завършена!-1623773841.jpg

Всички развити държави се надпреварват в изграждането на по-високи ...

15 юни 2021 | 19:16

Г-7 решиха: Компаниите с по-голям оборот и печалба ще плащат по-големи данъци
(Видео)

-1623395888.jpg

Макрон заяви на пресконференция след форума на Г-7 в Корнуол, че Г-7 е ...

13 юни 2021 | 23:58

АПИ разглежда възможност за европейско финансиране за ремонт на 15 км от пътя Обручище - Гълъбово
(Видео)

-1622713337.png

По третокласната линия преминава интензивен тежкотоварен трафик

16 юни 2021 | 10:59

Комитова: При 900 души в АПИ, отговарящи за тол системата, тя дадена на частна фирма за 5 години
(Видео)

-1623482284.png

В момента тол системата обхваща 3100 км републикански пътища и магистрали, а ...

15 юни 2021 | 23:31