Зам.-председателят на Думата Пьотр Толстой:Войната ще спре,когато спрат доставките на оръжие за Киев

Армията ни отдавна щеше да е на границата с Полша, ако не пазехме цивилните хора

Зам.-председателят на Думата Пьотр Толстой:Войната ще спре,когато спрат доставките на оръжие за Киев

18418 | 11 март 2023 | 09:24

НАТО се бие с ръцете на украинците и до последния украинец. Но колкото повече оръжия получава Украйна, толкова по-дълго ще продължи войната, защото ние няма да отстъпим


Войната ще спре, когато бъдат затворени напълно каналите за доставка на оръжие за Украйна. Армията ни отдавна щеше да е на границата с Полша, ако не пазехме цивилните хора.

Това казва в интервю за агенция ПИК зам.-председателят на Държавната дума на Русия Пьотр Толстой. 

 

Албена Борисова

Измина година от началото на войната в Украйна. Краят й обаче не се вижда. В традиционното си годишно послание към двете камари на парламента - Държавната дума и Съвета на федерацията, Владимир Путин обяви, че Русия прекратява участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия със САЩ. С уговорката, че засега няма да излиза от него, а ще чака да види за какво претендират другите ядрени сили в НАТО - Великобритания и Франция. 


САЩ и Западна Европа продължават да снабдяват с оръжие Украйна. Преди година Държавната дума на Русия ратифицира договорите на Донецката и Луганската републики, както и на Херсонската и Запорожката област за влизането им в състава на федерацията. Но и до ден днешен на тези територии се водят боеве. 


"Западът използва Украйна като таран срещу Русия и като полигон. Те започнаха войната, ние използваме сила, за да я спрем", обяви в словото си Владимир Путин. Байдън в отговор предупреди, че "предстоят тежки и горчиви дни" и че САЩ и техните съюзници ще "пазят гърба на Украйна".

 

Свързахме се за коментар на тежката международна ситуация с Пьотр Толстой, заместник-председател на Държавната дума на Русия.


- Целият свят очакваше посланието на Владимир Путин към Федералното събрание с надеждата да чуе за край на войната в Украйна. Но вместо това президентът ви обяви, че Русия преустановява участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия със САЩ. Какво означава това, Пьотр Олегович? Какво да очакваме, Русия не за първи път прави такава крачка?


- Искам веднага да обърна внимание, че не говорим за пълно излизане от договора СТАРТ-3, а само за спиране на нашето участие в него. Това е сигнал към нашите опоненти на Запад, че не трябва да се шегуват с Русия. Ние сме готови за всякакъв развой на събитията и ще отстояваме своя суверенитет и нашите интереси. В сегашните реалности изпълнението на договора е просто невъзможно: САЩ доставят оръжие на Украйна, НАТО открито заявява плановете си да нанесе стратегическо поражение на Русия. И при това положение трябва ли да им дадем достъп до нашите ядрени съоръжения?
Това е абсурд. На този етап този договор противоречи на националните интереси на Русия. Напомням, че още когато беше ратифициран, Русия си запази правото да се оттегли от него, ако американската система за противоракетна отбрана представлява заплаха за нас. В днешната ситуация страната ни ще може да се върне към договора, само ако Вашингтон преразгледа подкрепата си за Украйна.


- На 21 февруари 2022 г. Владимир Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики, а през октомври същата година Държавната дума ратифицира договорите за приемането на тези републики, както и на Херсонска и Запорожка област, в състава на Русия. Боеве обаче все още се водят на тези територии. Какво се случва в края на краищата?


- Случва се връщане на изконно руски земи. Тези региони отново станаха част от Русия, но все още остават под окупацията на нацисткия режим в Киев. Така че трябва да ги освободим напълно и да възстановим историческата справедливост.


- Доналд Тръмп каза, че може да прекрати войната за 24 часа, ако в момента е президент на САЩ. В американски ръце ли се намира ключът за края на конфликта?


- Единственото, което може да спре войната, това е пълното затваряне на каналите за доставка на оръжия за Украйна, за да може Русия бързо и безболезнено да завърши започнатото. И ако Тръмп е имал това предвид, тогава да, ключът към мира, може да се каже, е в ръцете на Съединените щати.
Но колкото повече оръжия получава Украйна, толкова по-дълго ще продължи войната, защото ние няма да отстъпим, повече няма да изоставим 20 милиона руснаци, които са подложени на преследване на тези територии. Ще защитим тези хора.


- Полша има претенции към Западна Украйна. В интернет се появиха снимки как поляците показват по телевизията Лвов и други градове като част от държавата си. Как гледате на това? Има ли преговори между великите сили за съдбата на Западна и Източна Украйна?


- Още в първите дни след началото на специалната военна операция стана ясно, че Полша няма да изпусне своето. Въпреки че няма никакви преговори по този въпрос, време е украинците да отворят очите си и да разберат, че като поддържа войната срещу Русия, като доставя оръжие и изпраща свои военни, Варшава помага не на Киев, а на себе си. Поляците преследват само собствените си интереси. Сигурен съм, че при първа възможност Полша ще превземе западните райони на Украйна, които смята за свои. Необмислените действия на киевските власти, насаждането на русофобия и угаждането на западните кукловоди само допринасят за това.


- Конфликтът в Украйна война между Росия и НАТО ли е? Украйна е само плацдарм?


- Да, отчасти е така. НАТО се бие с ръцете на украинците и до последния украинец. Всеки месец нашите военни отбелязват все по-голямо увеличение на броя на западните наемници в редиците на въоръжените сили на Украйна. Понякога в радиоприхващането няма нито руска, нито украинска реч - само английска.
Фактът, че става дума за война между Русия и НАТО, се подкрепя и от това, че конфронтацията не започна на 24 февруари 2022 г., а години и дори десетилетия по-рано, когато Западът реши да направи плацдарм за тази война на територията на Украйна. Натъпка го с финансирани от Държавния департамент неправителствени организации, които подготвиха населението за тази война, подклаждаха русофобски настроения и реабилитираха нацистката идеология.
Апогеят на тази подготовка и точката, от която нямаше връщане за нас, беше превратът в Киев през 2014 г. и началото на геноцида над руския народ в Украйна. Западът направи всичко, за да разтърси Русия и да я въвлече в голям въоръжен конфликт, като настрои Украйна срещу нас като бясно куче.


- И, какво ще остане от Украйна след края на всичко?


- Това ще зависи от самата Украйна и украинския народ, който ще трябва да направи важен избор - да се отърве от нацистката идеология, да се върне в лоното на Русия и заедно да се противопоставим на хегемонията на САЩ, или страната ще престане да съществува, просто ще я разкъсат на части. За Запада Украйна е само разменна монета, гориво, хвърлено в огъня на конфронтацията с Русия.


- В интервю за нашата информационна агенция Александър Кофман, председател на Обществената палата на Донецката народна република, каза, че в Мариупол вече се извършва мащабно строителство. А самата военна операция върви бавно, за да няма невинни жертви. Наистина ли е така?


- Който не вярва, може да отиде в Мариупол и да се убеди с очите си. Градът беше доста подстрадал след военните действия, тъй като въоръжените сили на Украйна използваха цивилни хора като жив щит, залагайки огневи позиции в жилищни блокове, в училища, детски градини и болници. Но сега десетки руски компании и хиляди работници от цяла Русия работят за възстановяването на града. В града има десетки пунктове за хуманитарна помощ, работят руски лекари, оказва се цялата необходима помощ на мирните жители на Мариупол.
Що се отнася до цивилните жертви, това е вярно. Ако не се опитвахме да избегнем опасността невинни хора да пострадат, често, за съжаление, с цената на живота на нашите военни, руската армия отдавна щеше да е на границата с Полша.


- Западът демонстрира, че е готов да живее на студено и на тъмно, но ще продължи санкциите срещу Русия. А на вас студът ви е помагал във всички войни. Колко дълго смятате, че ще продължи това?


- Какво се има предвид под "Запад"? Ръководството на европейските страни? Може да е готово да понася неудобства, макар че се съмнявам Макрон или Шолц да си вземат душ веднъж седмично и да пестят ток. Но не съм сигурен, че обикновените европейци са готови да търпят такъв значителен спад в стандарта си на живот.
Недоволството вече назрява и е готово да се превърне в улични протести срещу антируските санкции, за които обикновените хора трябва да плащат. Жителите на европейските градове вече започнаха да разбират, че именно те плащат за подкрепата на Украйна - с данъците си, комфорта, стандарта на живот. Така че това няма да продължава безкрайно. Тази зима студът пощади европейците, зимата не беше толкова тежка, колкото можеше да бъде.


- Шолц и Макрон обявиха, че ще продължат да говорят с Путин. Това не е ли надежда за добро разрешение на кризата?


- Само разговорите между лидерите на нашите страни не променят абсолютно нищо. Ситуацията може да се промени, единствено когато европейските политици признаят грешките си и заявят, че са готови да излязат от влиянието на Съединените щати, започнат да живеят в интерес на своите страни и своите граждани, което само по себе си изключва по-нататъшна военна помощ за Украйна.
В този случай войната ще приключи много бързо. Но засега европейските лидери са само марионетки, които не вземат самостоятелни решения и са под контрола на Вашингтон, който е заинтересован от продължаването на конфликта.


- По време на война обикновено се разпространяват много фалшифиви новини. Не мога да не ви попитам как се чувства Владимир Путин? Украински и западни медии съобщават, че той е болен, че дори е починал, има двойници и какво ли още не...


- Мога да ви уверя, че нашият върховен главнокомандващ е изпълнен със сила и е готов да продължи специалната военна операция до пълна и безусловна победа.

 

 


От категорията

Костов: Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, но шанс за правителство имат ГЕРБ-СДС

Костов: Президентът узурпира властта с нежеланието си да не предостави оръжие за Украйна-1641295755.jpg

Костов е категоричен, че правителство на малцинството ще е неустойчиво. Едно ...

27 март 2023 | 12:42

"Сова Харис": ГЕРБ - СДС води с 25,9% пред ПП - ДБ - 24,6%. ДПС с малко пред Възраждане, БСП - пета

ГЕРБ - СДС води с 25,9% пред ПП - ДБ - 24,6%, ако изборите са сега-1650117866.png

Според общественото мнение, най-сериозният проблем пред страната в момента е ...

27 март 2023 | 09:38

ABC News: Су-35 дават решаващо предимство на Русия в украинското небе

ABC News: Су-35 дават решаващо предимство на Русия в украинското небе-ABC-News--Su-35-davat-reshavashto-predimstvo-na-Rusiya-v-ukrainskoto-nebe_1679957485.jpg

Доставката на модерни бойни самолети, както и на ракетите, които вървят с тях, ...

28 март 2023 | 01:49

WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие

WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие-WSJ--Ukrayna-nyama-da-mozhe-da-si-varne-teritoriite-dori-sas-zapadnoto-orazhie_1679957190.jpg

Надеждата във Вашингтон и европейските столици е, че украинската ...

28 март 2023 | 01:45

Най-важното

Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, съобщи министърът на икономиката

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени-Nikola-Stoyanov--Shte-badem-bezkompromisni-kam-onezi--koito-se-vazpolzvat-ot-situatsiyata_1677769968.png

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни ...

28 март 2023 | 00:59

Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се ...

27 март 2023 | 15:08

ПП и ДБ нямат ясна обща стратегия за начина, по който да действат след изборите

Промяната категорични: Няма да има коалиция с ГЕРБ

Промяната: Няма да има коалиция с ГЕРБ-Promyanata--Nyama-da-ima-koalitsiya-s-GERB_1679951143.jpg

ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От ...

27 март 2023 | 23:59

ПП се сринаха с 10% под нас. Те са много богати хора вече. Рано или късно офшорките ще гръмнат, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов в Сливен: "Промяната" ни обраха. Надценката от 1лв. на бензина отиваше при Путин
(Видео)

Борисов продължава обиколката си в страната-Borisov-prodalzhava-obikolkata-si-v-stranata_1679931683.png

"В неделя ако сме първи, ще ме натоварите с огромна задача, ако не сме - ...

27 март 2023 | 17:48

Нито една партия няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват, заяви проф. Коларова

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация-1572332645.jpg

От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички ...

28 март 2023 | 00:10

Рекламата обхваща 17 етажа

Елате при нас! Гигантска реклама на руската група "Вагнер" се появи край московска магистрала

Елате при нас! Огромна реклама на руската наемническа група "Вагнер" се появи край московска магистрала-Elate-pri-nas--Ogromna-reklama-na-ruskata-naemnicheska-grupa--Vagner--se-poyavi-kray-moskovska-magistrala_1679954247.jpg

Смята се, че групата е претърпяла тежки загуби в сраженията за контрол на ...

28 март 2023 | 00:56

Настояваме за нов модел на образование, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ от Сърница: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ-Modelat-na-ednolichnoto-upravlenie-e-losh-i-tryabva-da-si-otide--zayavi-Karadaya_1679931443.jpg

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление ...

27 март 2023 | 18:35

Време е за стабилна България отново, за генерална промяна, зове лидерът на ГЕРБ в предизборният клип на партията

Борисов в предизборния клип на ГЕРБ: Да спрем фалшивата "Промяна"! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов: Да спрем фалшивата "Промяна"!-Boyko-Borisov--Da-sprem-falshivata--Promyana-_1679852311.png

Докато Борисов говори, на екрана се изписва - общи дефицити до 2025 г. - 35 ...

26 март 2023 | 20:36

„Български възход“ е партия на мира. Всяка война завършва на масата на преговорите

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС-Stefan-Yanev--Gotov-sam-da-initsiiram-liderska-sreshta-oshte-v-parvite-dni-na-novoto-NS_1679895534.jpg

Само преди няколко месеца това служебно правителство отказа да внесе проект за ...

27 март 2023 | 08:26