Замъкът Елмау Сн. Инстгарам

Построеният между 1914 и 1916 година замък би могъл да разкаже много, ако можеше да говори

Замъкът Елмау, където е срещата на Г-7, разполага с 115 стаи и 9 ресторанта с 8-степенно меню

4260 | 28 юни 2022 | 15:56

Въпреки целия този лукс, никъде в хотела няма климатик. "Retreat" разполага с екологична система за охлаждане, която сваля температурата с максимум осем градуса. А в "Hideaway" единствената система за охлаждане е прохладният планински

Замъкът Елмау
Сн. Инстгарам-1656421223.jpgСн. Марко Мюлер, Дойче Веле
Един от салоните в "Retreat"

-1656421131.jpgИзглед от басейна в "Retreat"
Сн. Марко Мюлер, Дойче Веле

-1656421089.jpgДитмар Мюлер-Елмау в библиотеката на замъка, в която са се провеждали множество потайни срещи
Сн. Марко Мюлер, Дойче Веле

-1656421074.jpg

Мястото, на което се провежда срещата на лидерите от Г-7, се определя в зависимост от това коя от участващите страни е домакин - Германия, Франция, Италия, Япония, Канада, Великобритания или САЩ. Последната среща в Германия беше през 2015 година в замъка Елмау, а тазгодишната отново се провежда там.

 

Замъкът Елмау се намира в южната част на Германия, близо до границата с Австрия - в приказно красив район, който предлага и достатъчно уединение. "Едва ли има друго място в Германия, което може да бъде охранявано по-добре от замъка Елмау, който хем е уединен като самотен остров, хем не е твърде далеч от всичко останало", казва собственикът и мениджър на хотела Дитмар Мюлер-Елмау. Мюнхен е само на час и половина път с кола, а придвижването с автомобил или хеликоптер протича бързо и безпроблемно.

 

Там, където се срещат могъщите

Построеният между 1914 и 1916 година замък би могъл да разкаже много, ако можеше да говори. Издигнат е в съзвучие с мирогледа на неговия "създател" Йоханес Мюлер. Философът, писател и теолог е известен с двузначното си отношение към нацисткия режим. От една страна Мюлер се обявява срещу антисемитизма, но от друга разглежда Хитлер като "водач, изпратен от Бога". След Втората световна война Мюлер е осъден заради "възхваляване на Хитлер", а замъкът е конфискуван от американската армия.

 

След успешно обжалване на присъдата през 1961 година децата на Мюлер си връщат собствеността. Днес замъкът принадлежи на един от внуците на Йоханес Мюлер - Дитмар Мюлер-Елмау, който е известен с дългогодишните си усилия за подобряване на германско-еврейския обмен и на трансатлантическите отношения. Затова не е учудващо, че в замъка са се провеждали редица политически срещи, много от които са били потайни.

 

През август 2005 година току-що ремонтираният хотел е до голяма степен разрушен от голям пожар. Реконструкцията е завършена две години по-късно, следват множество награди и отличия като един от най-добрите хотели в света. Собственикът Дитмар Мюлер-Елмау обаче винаги е преследвал по-високи цели - да има хотел, който да е идеален за срещи на върха на Г-7. Затова построява още един хотел до предишния - по-малък, по-уединен, в който всички луксозни апартаменти са еднакви, така че никой държавен лидер да не се чувства ощетен. И желанието му се сбъдва: германското правителство решава, че новият хотел е подходящ и официално го открива през 2015 със срещата на върха на Г-7.

 

Пет звезди, 8-степенно меню, девет ресторанта

Основният хотел разполага със 115 стаи и апартаменти. Нарича се "Hideaway" (в превод - скривалище), защото тук наистина е лесно да се скриеш. Вторият хотел, открит през 2015 на около 100 метра, разполага с 47 апартамента и е наречен "Retreat" (в превод - уединение) заради възможностите за усамотение - идеално за държавни ръководители. "Те се хранят заедно и плуват заедно. На практика живеят в малък хотел с 47 стаи. Всеки разполага с около пет стаи, а служителите им живеят в замъка", обяснява Дитмар Мюлер-Елмау.

 

На територията на замъка Елмау се намират цели девет ресторанта, сред които и "Luce d’Oro", отличен с две звезди на "Мишлен". Тук любителите на кулинарното изкуство могат да се насладят на 8-степенно меню, което струва 249 евро. Въпреки целия този лукс, никъде в хотела няма климатик. "Retreat" разполага с екологична система за охлаждане, която сваля температурата с максимум осем градуса. А в "Hideaway" единствената система за охлаждане е прохладният планински въздух вечер. Причината за липсата на климатик е, че се търси максимална устойчивост. Затова и никъде няма пластмасови опаковки например.

20% от нуждите от електроенергия се покриват от водноелектрическата централа край потока над замъка, а останалата част е "зелена" електроенергия. Има и централа за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Втора такава ще бъде инсталирана до края на годината и тогава вече изобщо няма да има нужда от газ. Така че, ако след седем години там се проведе още една среща на върха на Г-7, замъкът Елмау със сигурност ще бъде още "по-зелен".

 

Автор Марко Мюлер

/Факти/

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има и за България

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия-1542879274.jpg

Основни стълбове на култа към консервативните ценности са православната вяра, ...

11 авг. 2022 | 15:47