Започна КСНС за евроинтеграцията на РС Македония

Зам.-външният министър Ирена Димитрова заяви, че очаква да излязат от Съвета с единна позиция

Повече от пет часа продължава заседанието на КСНС за РС Македония (ВИДЕО)

10189 | 10 ян. 2022 | 14:12

Заседанието на Съвета идва на фона на растящ натиск към България през последната половин година от нашите европейски и евроатлантически партньори да одобрим преговорната рамка на Скопие

Започна КСНС за евроинтеграцията на РС Македония-1641822765.jpgСнимка: Пламен Стоименов, Труд-1641822917.jpgСнимка: Пламен Стоименов, Труд-1641822857.jpgСнимка: Пламен Стоименов, Труд-1641822844.jpgСнимка: Пламен Стоименов, Труд-1641822834.jpgСнимка: Пламен Стоименов, Труд-1641822826.jpgСнимка: Пламен Стоименов, Труд-1641822819.jpg

19.37 ч. Повече от пет часа продължава заседанието на Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев, което започна в 14.00 часа.

 

 Кристиан Вигенин от БСП и правосъдната министърка Надежда Йорданова отказаха да коментират пред БНТ, тъй като срещата още не е приключила.

 

Присъстват премиерът Кирил Петков, силовите министри Бойко Рашков и Стефан Янев, финансовият министър Асен Василев, председателите на парламентарни групи Десислава Атанасова (ГЕРБ), Мустафа Карадайъ (ДПС), Христо Иванов (ДБ), Тошко Йорданов (ИТН), Костадин Костадинов ("Възраждане"). Не присъстват обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова, тъй като не са председатели на парламентарни групи. Представител на ГЕРБ е Атанасова, а на БСП - зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. На "Дондуков" 1 е и председателят на Народното събрание Никола Минчев, както и заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и председателите на Държавните агенции "Национална сигурност" и "Разузнаване" - Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

 

Държавният глава Румен Радев свика днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. Темата на срещата е „Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“, предава БНТ.

Държавният глава и политическите лидери трябва да обсъдят българската позиция на фона на растящ натиск към София да одобри преговорната рамка на Скопие.

На влизане преди началото на заседанието зам.-външният министър Ирена Димитрова заяви, че очаква да излязат от Съвета с единна позиция.

Ще има или не консенсус сред политическите сили и президента за Република Северна Македония?

Това ще бъде, според експерти, един от показателите дали в идните седмици може да се очаква или не промяна в българската позиция.

Заседанието на Съвета идва на фона на растящ натиск към България през последната половин година от нашите европейски и евроатлантически партньори да одобрим преговорната рамка на Скопие, на фона на обещанията от премиера Кирил Петков и правителството за нова динамика в двустранните отношения и на подготвяното посещение на Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

Кирил Петков обеща създаването на още четири работни групи към буксуващата в дейността си историческа комисия и самолетна връзка София - Скопие. Експерти и историци оспорват необходимостта от промяна в българската позиция към този момент, тъй като съществува консенсус сред експертната общност, че Скопие системно не изпълнява подписания през 2017 г. Договор за приятелство и добросъседство.

Всъщност, отказът на България да подкрепи началото на преговори със Скопие е именно заради неспазването на клаузите от Договора от 2017 г. Президентът повтори българските искания в контекста на подготвяния Протокол 5+1, който ще е интересно да разберем дали ще остане: гарантирането на правата на македонските българи, отказ от езика на омразата от страна на Скопие, прекратяване на процесите на дебългаризация и фалшификация на хилядолетното културно и историческо наследство, промяна в учебните програми.

Да припомним, че опитите за съживяване на бизнеса между София и Скопие през последните години претърпяха провал, защото, според самия български бизнес, той не е допускан в РСМ.

През 2019 г. РСМ пое ангажимент за довършване на жп линията от Скопие до границата с България, но работата по проекта няма прогрес, като Скопие изгуби стотици милиони евро финансиране за довършване на железницата. Българската е до границата и е готова от десетилетия.

Относно учебните програми по история: учебниците продължават да са пълни с исторически фалшификации, като процесът по тяхната промяна 5 години след Договора от 2017-а все още не е започнал, а в центъра на Скопие могат да се видят паметници с надписи срещу българите.

Относно езика на омразата: два скорошни примера. Певецът Васил Гарванлиев, който призна, че има и българско гражданство, беше публично едва ли не линчуван, а срещу кмета на Скопие Данела Арсовска, за която се появи само информация, че има български паспорт, беше проведена очерняща кампания от управляващият в момента Социалдемократически съюз на Македония, която излъчва новия премиер на страната.Започна КСНС при президента Радев.

Заседанието на Съвета идва на фона на растящ натиск към България през последната половин година от нашите европейски и евроатлантически партньори да одобрим преговорната рамка на Скопие

От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39