Андрей Живков:Заради „Балкански поток” България се е отказала от над 1,3 млрд. лв.

Основният проблем за решаване е насочен към ТЕЦ „Марица-изток 2“, добави министърът

Андрей Живков: Заради „Балкански поток” България се е отказала от над 1,3 млрд. лв.

6026 | 17 юни 2021 | 15:46

Относно газовата връзка с Гърция той обясни, че там се работи, но има "притеснителни неща" - очаквани забавяния в доставките на готови компоненти за газопровода.


По отношение на „Балкански поток”, според нас, конструкцията на проекта не е финансово издържана. Там ние сме се отказали от едни сигурни постъпления от около 1 млрд. 350 млн. лв. по стария транзитен договор, който сме имали в рамките на 10 години. Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, който, при добър мениджмънт, е можел да се започне с постъпленията по стария договор”. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков.


Относно газовата връзка с Гърция той обясни, че там се работи, но има "притеснителни неща" - очаквани забавяния в доставките на готови компоненти за газопровода.

Министърът обясни, че е изпратено писмо до изпълнителната компания "Авакс". В него е обяснено, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен. Ако това не се случи, ще се пристъпи към усвояване на обещетенията, които са в размер на 90 хил. евро на ден.

Живков каза още, че когато е правена финансовата рамка, не е взето предвид ограничаването на фосилните горива и тяхното използване в бъдеще, което е с тенденция към намаляване.

"Целият екип направи посещение на газовата връзка с Гърция. Там се работи, но бяха установени притестнителни неща. Едно от тях е очакваното забавяне в доставките на готови компоненти от газопровода", обясни Живков.

"Фокусът на нашите действия го налагат обстоятелствата. Основният проблем за решаване е насочен към ТЕЦ „Марица-изток 2“, добави Андрей Живков.

"Скоро ще излезем с окончателно решение за това как да постъпим така, че в близко бъдеще в ТЕЦ „Марица-изток 2“ да няма социален стрес. Решението няма да е безусловно. Ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества", каза още министърът.


ОЗК

От категорията

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Снимка БНР-1626934779.jpg

Свършеното от икономическия екип на служебното правителство е стабилна основа ...

22 юли 2021 | 09:18

Виолета Комитова: В 15.00 часа вчера уволних и новия шеф на АПИ Апостол Минчев, мислим за друг

-1623768767.jpg

Писмото на Апостол Минчев за спиране на ремонтите можем да приемем като ...

20 юли 2021 | 11:38

Fitch потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

-1598078745.jpg

Рейтингът на страната е подкрепен от добрата външна и фискална позиция, ...

24 юли 2021 | 10:15

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг-1627050758.png

Имам сигнали за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и ...

23 юли 2021 | 17:32