Защо Борис Бонев няма да стане председател на Столичния общински съвет

С малко шум във Фейсбук и малко пъхане на флайери в ръцете на минувачите по бул. „Витоша“ няма как да скочиш в голямата политика

Защо Борис Бонев няма да стане председател на Столичния общински съвет

75684 | 16 ноем. 2023 | 12:56

Терзиев ще научи, че Бонев нито е новото, нито е промяната в столичния съвет, а напротив - той е символ на финансова зависимост, на добре платеното протестърство в столицата.


Борис Бонев, лидер на „Спаси София“, е млад човек с големи амбиции. Толкова големи, че му изглеждаше възможно с пет години стаж в Столичния общински съвет, да скочи в креслото на кмета – петата позиция в държавата.

 

Пред пролетта напористият Бонев почти самоиздигна кандидатурата си за кмет на столицата, но после някой му прекърши амбицията и той я сви - „Спаси София“ подкрепи Васил Терзиев. Тогава, при сключването на коалиционното споразумение на „Спаси София“ с ПП – ДБ, се подразбираше, че Бонев ще бъде кандидатът на коалицията за шеф на общинския съвет. Обединението обаче взе едва 23 места в Съвета – не половината, а една трета. И не може да управлява с комфорт. А пък от ПП-ДБ и "Спаси София" са толкова самовлюбени и високомерни, че от първия ден демонстрираха бутафорна самодостатъчност.  И естестнено се спънаха. Когато нямаш мнозинство и не си си осигурил подкрепа, катастрофата е факт.

Първото гласуване за избор на председатал на СОС се провали. Никой не събра достатъчно гласове.

И лъсна истината - Борис Бонев не става за председател на СОС.

Защо?

Защото не се ползва с достатъчна политическа подкрепа в СОС – това е очевидно, с 23 гласа в 61-членния Съвет и без съюзници не можеш да го оглавиш.

Спорно е дали Бонев има достатъчна тежест и в самата коалиция с ПП – ДБ. Новоизбраният кмет Васил Терзиев, едва встъпил в длъжност, не го подкрепи категорично, като не отговори директно на журналистическия въпрос дали коалицията е готова да жертва Борис Бонев. Вместо това предпочете да говори, че ще „инициира среща с всички политически партии“, за да се намери начин да се намали напрежението и „да се предвижим към това да има работещ общински съвет“.

В тези срещи Терзиев ще научи нещо, което със сигурност вече е чувал, но сега ще разбере, че то представлява сериозна пречка пред амбициите на Бонев да управлява по новому СОС – че е влизал в колаборации с предишните управляващи в СОС, с ГЕРБ.

Да си спомноми, че гласовете, които Бонев получи през 2019 г. стигаха за група в СОС, но той предпочете да играе индивидуално, влезе единствен в СОС и така осигури комфорта на ГЕРБ в столицата.

 

Терзиев ще научи, че Бонев нито е новото, нито е промяната в столичния съвет, а напротив - той е символ на финансова зависимост, на добре платеното протестърство в столицата. Защото как иначе ставаш най-скъпоплатеният общински съветник? В предишния СОС Бонев участва във всички съвети и комисии и добре платени бордове. Само за няколко години пребиваване в Столичната община Борисов Бонев натрупва над 60 000 лева спестявания в банка – според официалната му декларация пред КПКОНПИ.

Столичани помнят как едва пръкнал се на обществения терен, Бонев заяви, че трябва да спре строителството на метрото и въпреки че почти веднага многократно се отрече от това, не му е простено.

Според стари общинари пък много от идеите на Бонев за управление на столицата са меко казано екстравагантни и няма как да получат широка подкрепа. Те говорят и за маниера му да работи с изречението „аз казах“ напред, което също няма как да предизвика масов ентусиазъм да се гласува за кандидатурата му.

Бонев даде доказателства в тази посока, като заяви с категоричен тон: „Търсим подкрепа от всички без ГЕРБ!“
От кои „всички“? От БСП ли, които веднага ще поставят въпроса за украинското знаме на фасадата на „Московска“ 33 и Паметника на Съветската армия?

От „Възраждане“, които освен за тези две неща, ще поставят ребром въпроса и за забрана на гей парадите. А и дори Бонев да си осигури по някакъв начин подкрепата на "Възраждане", веднага ще загуби тази на ДБ, защото формацията взе решение против каквото и да било коалиране с хората на Костадин Костадинов.

 

А останалите съветници – от КОД, ИТН, ВМРО и независими, са недостатъчни, за да осигурят така необходимите 31 гласа. Да не говорим, че много от тях показаха, че не горят от желание да подкрепят Бонев.

Формулата на Бонев - „всички без ГЕРБ“ е неработеща в момент, когато държавата се управлява от ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ.

София е прекалено голям „камък“, за да може ей-така да бъде заобиколен с някаква местна „сглобка“. Лидерите на тези партии всеки ден са подложени на кръстосан огън заради сглобката, едва ли ще издържат атака заради някакъв друг вид сглобка на софийско ниво. Защото каквото и да правят общинарите дори във Варна и Пловдив, то си остава във Варна и Пловдив. Но това, което става на жълтите павета е с общонационално значение.

И заради всичко това Бонев ще разбере по трудния начин, че няма да оглави СОС. Че с малко шум във Фейсбук и малко пъхане на флайери в ръцете на минувачите по бул. „Витоша“ няма как да скочиш направо в голямата политика. За целта е необходимо много повече. На първо място – достатъчно гласове на изборите.

А иначе, да - Борис Бонев е млад човек с големи амбиции, на които обаче едва ли е съдено да се сбъднат. Защото с високомерие и заскулисие обществена подкрепа не се трупа.

 

 


От категорията

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение-Udobstvoto-ne-e-vapros-na-privilegiya--to-e-neobhodimo-uslovie-za-uspeha-na-savremennoto-lechenie_1701946691.jpg

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е ...

8 дек. 2023 | 08:01

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха-Economist--Putin-izglezhda-pecheli-voynata-v-Ukrayna---zasega--zapadnite-sanktsii-se-provaliha_1701924133.jpg

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече ...

7 дек. 2023 | 06:41

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1697876672.jpg

Америка винаги ще избере Израел пред Украйна, Израел е нещо като 51-ви ...

6 дек. 2023 | 17:10

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Гордън Браун-1565509442.jpg

В момент, който спешно се нуждаят от "пожарникар", който да потуши ...

7 дек. 2023 | 18:46

Най-важното

Управляващите предвиждат те да бъдат окончателно приети в ускорени срокове - до Коледа

Депутатите обсъждат промените в Конституцията

Депутатите обсъждат промените в Конституцията-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

Сред текстовете, които ще бъдат обсъждани са разпределението на местата в новия ...

8 дек. 2023 | 08:06

Искат да покажат на избирателите си, че могат да направят сглобка на местно ниво, изтъква общинският съветник от БСП

Ваня Григорова: Темата за Паметника на Съветската армия е опит ГЕРБ и ПП-ДБ да намерят допирна точка

Ваня Григорова: Темата за Паметника на Съветската армия е опит ГЕРБ и ПП-ДБ да намерят допирна точка-Vanya-Grigorova--Temata-za-Pametnika-na-Savetskata-armiya-e-opit-GERB-i-PP-DB-da-nameryat-dopirna-tochka_1702016474.jpg

По думите ѝ би могло да се издигне съвместен председател на СОС, на база ...

8 дек. 2023 | 08:19

Основният казус е ставката за ресторантьорите

Бюджетната комисия в парламента гледа окончателно промените в Закона за ДДС

Бюджетната комисия в парламента гледа окончателно промените в Закона за ДДС-Deputatite-odobriha-po-visokite-zaplati-za-politsaite--vdigat-gi-s-10-Snimka-BTA_1690294789.jpg

Остават въпросителни и около пазарните оценки на жилищата, които могат да се ...

8 дек. 2023 | 08:32

Здравният министър беше бламиран от ресорната парламентарна комисия, коментира тя

Илияна Йотова: Не виждам какво му остава на Хинков, освен да си подаде оставката

Илияна Йотова-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1701792956.jpg

Според вицепрезидентът по-сериозното е, че скандалът в "Пирогов" ...

7 дек. 2023 | 17:42

Руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износа на всякакъв вид продукти, произведени от руски петрол

ГЕРБ спират дъвката "Лукойл", дерогацията пада от 1 март. Борисов и Петков постигат консенсус
(Видео)

Борисов: Оттеглихме двата проектозакона на ПП-ДБ и ГЕРБ за дерогацията-Borisov--Otteglihme-dvata-proektozakona-na-PP-DB-i-GERB-za-derogatsiyata_1701963773.jpg

Направихме един междинен вариант, така че безпокойството на колегите, че може ...

7 дек. 2023 | 17:41

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03

Лекарите в ,Мама и Аз‘ вярват, че условия близки до домашните подобряват значително резултата от лечението

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение-Udobstvoto-ne-e-vapros-na-privilegiya--to-e-neobhodimo-uslovie-za-uspeha-na-savremennoto-lechenie_1701946691.jpg

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е ...

8 дек. 2023 | 08:01

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25

Ген. Залужни критикува Зеленски, Кличко го подкрепи

NYT: Украйна се раздира от политически скандали на фона на проблемите със западната помощ

Ген. Залужни критикува Зеленски--Ukrainskaya-pravda--Zelenski-obshtuva-s-komandirite-zad-garba-na-Zaluzhni_1701685282.png

Лидерът на опозицията Петро Порошенко не беше пуснат да излезе от страната

7 дек. 2023 | 15:27