Риши Сунак

Консерваторите изостават с 20% от лейбъристите, но премахването на екоданъците е благоприятна за тях тема

Защо Сунак направи обратен завой по няколко ключови британски цели за съкращаване на емисиите

4517 | 27 септ. 2023 | 16:08

На неотдавнашния вот за наследника на Борис Джонсън като депутат гласоподавателите от предградията ясно изразиха гнева си срещу новия данък върху вредните емисии на автомобилите, наложен от лейбъристкия кмет на Лондон Садик Хан


Най-късно до края на януари 2025 г. във Великобритания по закон трябва да се произведат избори. Всъщност точната дата ще бъде определена от министър-председателя Риши Сунак и малка група от хора около него - кумът му Джеймс Форсайт, превърнал се в негов политически секретар, началникът на кабинета му Лиъм Бут Смит и изборният стратег Исак Левидо, посочва Би Би Си, цитирана от БТА.

А те така или иначе нямат причина все още да са взели сигурно решение. Събития, които тепърва предстои да се случат, все още могат да изиграят голяма роля за това кога всъщност ще е денят на вота.

Контекстът е следният: премиерът за момента е стабилизирал обстановката, правителството не е на път да се срине, но Консервативната партия изостава значително в проучванията на общественото мнение. Ново проучване на "ЮГав" (YouGov) показва и че лично Сунак е по-непопулярен от когато и да било, откакто пое властта.

Когато преди няколко седмици управляващата Консервативна партия неочаквано спечели освободеното от Борис Джонсън депутатско място в Ъксбридж и Южен Руйслип, тя го направи, въпреки че изоставаше от лейбъристите с около 20 процентни пункта в общонационалните проучвания на общественото мнение във Великобритания, отбелязва в. "Вашингтон пост". Гласоподавателите от предградията ясно изразиха гнева си срещу новия данък върху вредните емисии на автомобилите, наложен от лейбъристкия кмет на Лондон Садик Хан.

Последиците бързо се усетиха на по-широката политическа сцена. Резултатът преобърна предизборната стратегия на торите и те започнаха да сигнализират за отстъпление от целите за нулеви емисии, които Джонсън беше поставил. Миналата седмица премиерът Риши Сунак внезапно отложи въвеждането на забраната за продажба на нови дизелови и бензинови автомобили от 2030 г. за 2035 година. Той отложи и постепенното премахване на домашните газови котли и заменянето им с термопомпи.

Екологичните данъци изглежда са перфектна предизборна тема за консерваторите, позволяваща им да се откроят на политическия терен, където разликите в икономическите и социалните политики на партиите като цяло се размиват. След 13 години на власт с малък икономически растеж има опасност стратегията за напомняне на избирателите за политиките на Лейбъристката партия, които най-много не харесват, да бъде възприета като цинична. Но това е риск, който Сунак е готов да поеме.

Според социологически проучвания относно зелените каузи и политиката за нулево нетно потребление избирателите във Великобритания в голямото си мнозинство подкрепят тези политики. Отговорите обаче вероятно биха били подобни и на запитвания дали те биха подкрепили световен мир или равенство. В крайна сметка, когато дойдат сметките за електромобили, термопомпи и други такси, свързани с по-зеления начин на живот, хората с ниски и средни доходи променят мнението си: повече от половината респонденти смятат разходите за живот за по-важни от нулевото нетно потребление.

Смелият ход на Сунак от миналата седмица все пак предизвика политическо вълнение - заслужено, тъй като се оказа, че той не е информирал ръководителите на индустрията преди политическия си завой и обявлението му е шокирало дори някои донори на партията. Съществува риск това да доведе до партийно разделение.

От едната страна са твърдолинейните природозащитници, които, както се изрази Сунак на пресконференцията си миналата сряда, приветстват второто пришествие на Грета Тунберг с "идеологическо усърдие". От другата страна са тези, които са скептични, че климатичните промени изобщо се случват, коментира в. "Телеграф". Нищо чудно, предвид разделенията в партията му, че решението му да отложи въвеждането на политиките за нулеви емисии беше обявено за "най-голямата му грешка като министър-председател".

На фона на всичко това обаче има и един уморен електорат, загрижен за бъдещето на Земята, но нежелаещ да плаща повече за постигането на зелени цели - не на последно място на фона на напомняния, че емисиите на Великобритания са намалели с 49% от 1990 г. досега, въпреки че икономиката е нараснала със 75% за същия период.

Премиерът се надява да създаде представата, че е на страната на гражданите, като изрази съчувствие към тяхното нежелание да поемат "разходи, за които никой никога не е бил информиран и които всъщност може да не са необходими, за да се постигне необходимото намаляване на емисиите".

Според най-големия британски експерт по политически проучвания професор сър Джон Къртис, избирателите, гласували за торите през 2019 г., са склонни да се противопоставят на плановете за забрана на бензиновите и дизеловите автомобили, както и на газовите котли - мерки, които привържениците на лейбъристите подкрепят.
"Консервативните избиратели са склонни да бъдат малко по-малко загрижени за изменението на климата и като цяло е по-малко вероятно да са склонни да подкрепят забраните и облагането с данъци на различни неща", смята той.

Една от целите на премиера е да начертае разделителна линия между неговата партия и лейбъристите, която според стратезите на торите ще представи на избирателите ясен избор на вота догодина, отбелязва в. "Гардиън". През идните месеци тезата на Сунак ще бъде, че той спасява "затруднените семейства от неприемливите разходи" на зелените политики, като същевременно той ще се опита да представи лейбъристите като тези, които прокарват тези политики.

Високопоставени съветници от Даунинг стрийт смятат, че наративът на торите относно нулевото нетно потребление е бил твърде неясен и новата политика ще подчертае, че Сунак е готов да се направи труден избор в името на потребителите - въпреки че активисти предупреждават, че това всъщност може да струва още повече на някои от най-бедните, особено на наемателите на жилища.

Въпреки това, мнозина природозащитници - консерватори като Джонсън и Алок Шарма, представители на опозиционни партии, редица предприятия, експерти по климата - посочват рисковете на пътя, по който е поел Сунак.

Лейбъристите вероятно ще се опитат да прокарат идеята, че обратният завой на Сунак го е поставил на страната на Лиз Тръс, и ще го представят за неин идеологически съмишленик, склонен към политики, които тревожат бизнеса и застрашават икономиката.

Идния месец в Манчестър ще се проведе годишната конференция на управляващата Консервативна партия, посочва Си Ен Ен. По всяка вероятност това ще бъде последното подобно събрание преди следващите парламентарни избори във Великобритания.

И така следващите няколко седмици, както и представянето му на партийната конференция ще са от решаващо значение за Сунак, тъй като представляват последния му шанс да определи дневния ред преди изборите и последния му шанс да вдъхнови членовете на партията си да водят кампания за победа.

 


От категорията

"Фигаро": Украйна е все по-изолирана на фона на Русия

"Фигаро": Украйна е все по-изолирана на фона на Русия--Figaro--Ukrayna-e-vse-po-izolirana-na-fona-na-Rusiya_1702022050.jpg

На този фон блокирането на следващия транш от помощта в Конгреса на САЩ ...

8 дек. 2023 | 09:53

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение-Udobstvoto-ne-e-vapros-na-privilegiya--to-e-neobhodimo-uslovie-za-uspeha-na-savremennoto-lechenie_1701946691.jpg

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е ...

8 дек. 2023 | 08:01

Гадателката на Берлускони: В САЩ републиканците се връщат на власт, проблеми при ротацията у нас

Не бива да се плашим от роботите. Те няма да вземат работата ни, казва Теодора Стефанова-Ne-biva-da-se-plashim-ot-robotite--Te-nyama-da-vzemat-rabotata-ni--kazva-Teodora-Stefanova_1702050052.jpg

Тя бе категорична, че високосната 2024-та е изключително подходяща за сватби. ...

8 дек. 2023 | 16:48

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали-Ivan-Frenkev--Prezidentat-Radev-tryabva-da-nosi-otgovornost-za-deystviyata-na-sluzhebnoto-pravitelstvo_1663915451.jpg

Ръководство не работи с министъра на икономиката и не ходи, когато го извикат ...

8 дек. 2023 | 16:38

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25