Уволнението на проф. Генчо Начев като шеф на "Света Екатерина" е поискала министър Сербезова

Самият проф. Начев, който днес се завърна от отпуск, буквално е шокиран от действията на министърката.

Уволнението на проф. Генчо Начев като шеф на "Света Екатерина" е поискала министър Сербезова

25953 | 27 юни 2022 | 08:13

"Болницата е в перфектно финансово, организационно и професионално отношение", каза той пред "Епицентър.бг". В сметките има такива наличности, с които болницата да работи поне 9 месеца без да получава финансови средство отвън", по


Отстраняването на проф. д-р Генчо Начев като Изпълнителен директор на Университетската болница "Света Екатерина" е поискала здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова, научи Епицентър. бг. 

 

Новината вече е плъзнала по етажите на една от най-добрите болници у нас с традиции в лечението на сърдечни заболявания.

 

Самият  проф. Начев, който днес се завърна от отпуск, буквално е шокиран от действията на министърката.

 

"Болницата е в перфектно финансово, организационно и професионално отношение", каза проф. Начев пред "Епицентър.бг".

И допълни: Няма задължения, на печалба е. В сметките има такива наличности, с които болницата може да работи и да се изплащат заплати поне 11 месеца, без да получава финансови средства отвън".

 

Засега мотивите, с които проф. Сербезова би направила опит за отстраняването на един от най-добрите у нас сърдечно-съдови хирурзи от ръководен пост, са публични неизвестни. 

 

Поразиите на министър Сербезова в здравеопазването са огромни и това тепърва ще си вижда като освободи министерското кресло.

След като отстрани шефа на "Пирогов" проф. Иван Поромански, Сербезова е поискала освобождаването и на  директора на "Майчин дом" проф. Иван Костов, за да сложи на негово място бившата здравна министърка от времето на Станишев д-р Таня Андреева, разказаха пред Епицентър. бг източници от правителството.

Сега същата схема се прилага към проф. Генчо Начев. По сигнал на Таня Андреева в болница "Света Екатерина" е направен одит, чийто резултати към този момент са неизвестни. "Решат ли да те махнат, винаги ще ти намерят кусури", казва проф. Начев, убеден, че някой иска да овладее лечебното зазедение. По правило като принципал здравният министър има право да уволнява директорите на държавните болници и да сменя представителите на държавата в бордовете, когато става въпрос за лошо управление. В случая с болница "Света Екатерина" обаче една ли става дума за лошо управление, а за прокарване на лични интереси. 

 

За "заслугите" ѝ към българското здравеопазване  на проф. Сербезова е обещано място в СЗО,  издадоха източници пред Епицентър. бг.

 

Проф. Начев неведнъж е изказвал критики за отношението на изпълнителната власт към  държавните болници.  Той смята, че здравеопазването у нас е недофинасирано, защото парите изтичат не по предназначение. Три пъти са се качили разходите на болниците от 2004 година досега и това не е компенсирано от бюджета. 

 

"Финансирането на болниците е объркано. То трябва да се промени. Трябва да бъде обвързано с качеството и обема на дейността. Последните 10 години минималната работна заплата скочи два пъти и и половина. С нея заедно се покачват всички останали заплати. Покачиха се цените на електроенергия, топлоенергия, вода и консумативите, които се използват в медицината. Пътеките стоят същите", каза проф. Начев.

 

Очаквайте подробности

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

 


От категорията

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира

Корнелия Нинова: Министър Стоянов лъже и манипулира-1659966095.jpg

Може би бяхме и единственото министерство, в което забраних политическия ми ...

8 авг. 2022 | 16:38

Адв. Росен Рашков: "Америка за България" е инвестирала пари в медии и политици в потресаващи мащаби

Адвокат Росен Рашков Снимка: Личен архив-1659964204.jpg

Юристът допълни, че има опасност, ако бъдат изпълнени определени условия, ...

8 авг. 2022 | 16:09

Николов: Още през април е трябвало съгласим да плащаме в рубли за руски газ, за да напълним „Чирен“

Валентин Николов: Още през април е трябвало съгласим да плащаме в рубли за руски газ, за да напълним „Чирен“-1627388498.jpg

Той е категоричен, че сега не трябва да го правим, за да не загубим при ...

8 авг. 2022 | 18:31

Служебното правителство анулира решения на кабинета "Петков"

Служебното правителство анулира решения на кабинета "Петков"-1659972448.jpg

В новото правитество министърът на финансите не съвместява функциите на ...

8 авг. 2022 | 18:26