Сн. Pixabay

Страната ни има богати традиции в областта още от древността

Здравният туризъм – подходящи процедури за възстановяване след зимата и пандемията

5506 | 30 март 2021 | 12:40

При балнеоложкия туризъм лечението, профилактиката и възстановяването на организма се базира предимно на използването на минералните води. България предлага и климатолечебен туризъм - слънчева топлина, планински разходки и чист въздух

Сн. Pixabay-1617097377.jpgСн. Pixabay-1617097369.pngСн. Pixabay-1617097356.pngХисар-1617097348.pngСн. Pixabay-1617097338.pngСн. Pixabay-1617097331.pngВарна-1617097324.pngСозопол-1617097315.pngСн. Pixabay-1617097303.pngСн. Pixabay-1617097297.pngСн. Pixabay-1617097290.pngСн. Pixabay-1617097283.pngСн. Pixabay-1617097276.pngСн. Pixabay-1617097269.png

Здравният туризъм набира все по-голяма популярност както по света, така и у нас. Първоначалното му развитие е свързано с балнеолечението. Хората още в древността са посещавали лековити минерални извори, използвали са лечебна кал с цел укрепване, възстановяване на организма от някакво заболяване или просто неговото закаляване. В наши дни направлението се е доразвило, за да предложи на туристите множество процедури, които съчетават в себе си ползата от лечението и удоволствито от пълната релаксация.


България е популярна дестинация за здравен туризъм и профилактика. Страната ни има богати традиции в областта по редица причини, като наличието на отлични природни ресурси и висококвалифициран медицински персонал. Отличните специално обособени за целта места на територията на страната задоволяват нуждите на потребителите от активен отдих, физическо възстановяване и поддръжка на общото психическо и физическо състояние в релаксираща обстановка.

 

Центровете са поддържани, високо иновативни, предлагат модерни технологии и пълно медицинско обслужване.


Здравният туризъм е с подчертано профилактичен, възстановителен и лечебен ефект, който обаче е достъпен и дори препоръчителен не само за онези с вече съществуващ здравен проблем, но и за онези, които биха искали да поддържат добра форма и да извършват навременна превенция на редица заболявания и състояния – от белодробни до костно-ставни усложнения, които се повлияват добре от процедурите и околната среда в т.нар. балнео-курорти. При балнеоложкия туризъм лечението, профилактиката и възстановяването на организма се базира предимно на използването на минералните води, а също така до известна степен и използването на лечебна кал.


Природните минерални извори като тези в Сердика (днешна София), Пауталия (Кюстендил), Германея (Сапарева баня), Аугуста Траяна (Стара Загора), Медиус (Сандански) са били познати и използвани още от древните траки, населявали територията ни 2000 години пр.н.е. Множество археологически находки доказват, че на тази места е имало праисторически селища. Много от изброените римски терми и в последствие турски бани в наши дни са известните балнеолечебни курортни центрове за здравен туризъм. Някои от най-популярните са Павел баня, Варна, Хисаря, Велинград, Сандански, Вършец, Кюстендил.


В България има общо 225 находища на минерални води. В Южна България техният брой е 148, а в Северна 77. В зависимост от температурата на водите те биват:


студени до 37 градуса по Целзий
топли от 37 до 60 градуса по Целзий
горещи над 60 градуса по Целзий

В страната преобладават находищата с температура от 37 до 50 °C. В Северна България преобладават студените, а в Южна България – топлите и горещите (хипертермалните) води. Хипертермални минерални води има предимно в долината на Струма, Места, северното подножие на Западните Родопи.

Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (103 °C – пренагрята вода). С по-ниска температура се отличават изворните
минерални води в Северната част на България, при които максималната
температура е измерена при находището във Вършец – 38 °C. Много
горещи (50 – 90 °C) са находищата на минерални води във Велинград,
Кюстендилско, Долнобанската котловина и Беденски бани (Девин).

Минералните води у нас в по-голямата си част са слабо минерализирани и с различна активна реакция (pH). Има води със силно кисела реакция (pH по-ниско от 3,5), с умерено кисела (pH от 3,5 до 5,5), с леко кисела (pH от 5,5 до 6,8), с неутрална реакция (pH от 6,8 до 7,2), с леко алкална (pH от 7,2 до 8,5), с умерено алкална (pH от 8,5 до 9,5) и води със силно алкална реакция (pH над 9,5). Повечето води у нас са алкални и са подходящи за консумация както от здрави, така и от болни хора.

Изворите с по-ниско pH и по-студени води, като тези във Вършец, Кюстендилско и Девин, са полезни са релаксация, отмора след преживян стрес и СПА процедури. Прекрасна възможност са предлаганите на територията на комплексите услуги, включващи хидромасажни вани, подводно-струеви масажи и вани на Хауве. Те релаксират тялото и отпускат мускулатурата, намалява напрежението и стреса, подобряват кръвообращението и микроциркулацията в тъканите, подпомагат дренирането на тъканите и изхвърлянето на отпадните продукти от метаболизма.


По топлите извори пък са подходящи за хора, страдащи от стомашни и жлъчни проблеми, хронични възпалителни заболявания, последици от изкълчвания, счупвания, ревматизъм, възпаления на нервните окончания, бронхити, астма, хрема, кожни болести и др. Водата помага и при възстановяване след травми и предотвратява образуване на камъни. Дори чешмяната вода в района на Банкя, Велинград, Хисаря и Сандански е полезна за пиене, дори топла, заради солите, съдържащи се в нея.

Българските минерални води съдържат още различни микроелементи и лечебни газове, най-често въглероден двуокис, сероводород и радон. А широкият спектър от болести, които повлияват, правят изворите благоприятни за целия организъм както на възрастни, така и на деца.

 

Лечебните и възстановяващи свойства на водата са леснодостъпни в модерни СПА центрове и санаториуми, включени в разнообразни процедури. В съчетание с благоприятен климат и чист планински или морски въздух минералната вода дарява здраве и тонус в различни климатични и балнеокурорти в страната. А след дългата зима и тежките последствия за организма след преболедуване от Ковид-19 една термална ваканция би възвърнала живителните сили на организма, би подсилила имунната система и възстановила тонуса на костите и мускулите в тялото.

Друга разновидност на здравния туризъм, застъпена на територията на страната ни, е климатолечебен туризъм. При този вид туризъм се използват биоклиматичните ресурси - слънчева топлина, географски и атмосферен състав. Има две основни климатични зони - планинска и морска, и двете са отлично развити на българска територия.
Лечебният морски турзиъм се нарича Таласотерапия, произхожда от терапевтичната употреба на морската вода, морски продукти като водорасли, морски водорасли и морска кал, а дори и морският климат за насърчаване на здраве, уелнес и красота. Името идва от гръцките думи thalassa ("морето") и therapia ("лечение"), създадени от французина д-р Jacques de la Bonnardière през 60-те години.


Акцентира се също върху облекчаване на стреса, намаляване на теглото и справяне със ставни и мускулни болки. Принципът зад таласотерапията е, че повторното потапяне в морска вода, налагане с морска кал и богати на протеини водорасли помага да се възстанови естественото химическо равновесие на организма. Морската вода и човешката плазма са много сходни по отношение на минералното съдържание - факт, който беше открит от друг французин, Рене Куинтън. Според него чрез потапяне в солен разтвор кожата „поглъща” изключително важни микроелементи като магнезий, калий, калций, натрий и йодид. Благодарение на обогатяване на тялото с витамини и минерали се постигат положителни ефекти върху тялото. Като резултат от лечението с морска вода и водорасли, кожата е видимо възстановена и подмладена и подхранена. Заболявания като артрит, артроза, ревматизъм, хронични белодробни и алергични заболявания, псориазис, витилиго, невродермит, диабет, затлъстяване, първичен хипотиреоидизъм, хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, възпалителни заболявания на женските полови органи и стерилитет, ставни заболявания, хронични нефрити и пиелонефрити също се повлияват добре от таласотерапията. Терапиите с морски продукти оказват и благотворно влияние при депресии, състояния на страх и стрес, психическа преумора.


На алерготерапия, хидромасажи и контрастни морски бани могат да се насладят всички туристи по черноморското ни крайбрежие. Варна, Златни Пясъци, Св.Св.Константин и Елена и Албена пък са местата, които съчетават морски и Балнеотуризъм. А в Несебър, Созопол и Балчик можете успешно да съчетаете морски, селски, здравен, та дори културен туризъм. Селищата в региона предлагат с разкопки на сгради от Античността, църкви и манастири, датиращи отгръцката епоха. Останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха могат да бъдат видяни в ежегодните експозиции на Археологическите музей в двата най-стари града по Черноморието – Созопол и Несебър.


Няма как да пропуснем и морелечението и морепрофилактиката. Те имат дългогодишни традиции в българския туризъм. В днешно време, техните методи и техники намират широко приложение и се развиват в редица оздравителни центрове по Северното Черноморие – в курортите “Св. Св. Константин и Елена”, “Ривиера”, “Златни пясъци”, “Албена”. Освен морската вода със специфичните си характеристики, богато съдържание на магнезий, калций, бром и йод, се използват и климатичните ресурси и пелоидите. Микроклиматът в споменатите курорти имат тонизиращ и закаляващ ефект; въздухът е с повишено съдържание на йод, бром, флуор; благоприятното съчетание на високо атмосферно налягане, влажност и температура. Използват и пелоиди, които се прилагат, съчетано с елементите на морската вода и подсилени с биостимулатори.


Многообразието на нашата страна предлага и подходящ здравен туризъм в комплект с активна физическа тренировка и в планински условия. Тук може да се насладите на страхотни ски условия през 130 дни в годината, на вдъхновяващи походи по стръмни и по-леки гористи местности почти целогодишно и, разбира се, на релаксиращ СПА туризъм в родните хотели, предлагащи иноватични процедури 365 дни от 12-те месеца. Освен прекрaсните условия за летен и зимен туризъм, ски туризъм и планинарство планинските масиви предлaгат и най-дoбри услoвия за практикувaне на алпинизъм, ски и сноуборд, за планинско колоездене и от части за каньонинг. Всичко това прави България предпочитан курорт както за активно спортуващи, така и за любителите на хидромасажи, кални бани и мануална терапия.


Планинският рекреативен туризъм притежава значителен потенциал за възстановяване и на активен отдих и туризъм с упражняване на различни спортове. Ландшафтът и особеностите на климата – съдържанието на кислород във въздуха, термичните условия, интензитет на слънчевата радиация, повишена отрицателна йонизация и наличие на фитонциди във въздушната среда, имат профилактични ефекти.
Планините Рила и Пирин имат алпийски характер. Характеризират се със стръмни била, остри върхове, дълбоки долини и пропасти. Най-високият връх в България и на Балканския полуостров се намира в Рила – връх Мусала (2925 м). Тук се намира една от забележителностите на България – седемте ледникови езера, разположени на надморска височина от 2095 м до 2535 м.


В Рила най-големият курорт е Боровец, като той разполага с много добри ски писти и планински хотели. Уникални възможности за съчетание на планински, ски и спа туризъм предлагат Паничище и Сапарева баня. Ски център Мальовица, Семково и Говедарци ще очароват туристите с уникалната си природа.


Отлични възможности за планински и ски туризъм предлага Пирин планина с природните си дадености и курорти – Банско, Добринище, Предела, хижа „Попови ливади”, хижа „Каменица” и други.


Банско е перлата на родната планина. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт. Има гара на железопътната теснолинейка Септември - Добринище. Югозападно от града има минерални води. Всичко това прави региона оазис както за наши, така и за чужденстранни туристи.


Родопите пък са богати на пешеходни маршрути, подходящи за укрепване на здравето, развитие на мускулатурата и тонизиране на целия организъм след дългата зима. Тук е Лещен, запазил старата родопска архитектура, рук е Орлово око – приказната гледна от птичи поглед, пред която дори Боговете мълчат. Тук са напоените с кървава история и кипящи от родолюбие Батак и Перущица с Баткунски манастир Св. св. Петър и Павел и църквата „Св. Неделя”. В района са и крепостите Перистера и Цепина, паметници от византийско време в района на град Пещера, реставрирана наскоро със средства по европейска програма. А любителите на водата няма как да пропуснат язовирите Голям Беглик и Батак, предлагащи чудесни условия за почивка, отдих, активен туризъм и риболов. Туристите могат да се насладят и на уникалната архитектура на родопските села – Момчиловци, Гела, Долен, Лещен, Ковачевица, Широка лъка и много други, и да опитат традиционни родопски ястия.
Планинският туризъм предлага множество възможности за всеки член на семейството. Спиращите дъха гледки, вдъхновяващите легенди, чистият въздух и СПА процедурите гарантират оздравяването на организма след тежките месеци на изолация и прекарани заболявания.


Какъвто и здравен туризъм да изберете – планнски, морски, минерален, СПА, няма да съжалявате. Невероятната природна обусловеност на старана ти предлага целогодишни възможности, съобразени с вашите предпочитания. Резултатите ще са положителни за целия организъм. Гарантираме ви оттърсване от ежедневието и потапяне в свят на приключения и нови изживявания, от които несъмнено всички ние се нуждаем след дългата зима.


Намери своята история

От категорията

Бербатов се кандидатира за президент на БФС

Димитър Бербатов Снимка: БТА-Dimitar-Berbatov-Snimka--BTA_1702024209.jpg

"Ние сме хората, които вече толкова години се борим с това управление и ...

8 дек. 2023 | 10:29

Уставът на БФС: Наследникът на Михайлов трябва да е до 70 г., да не е осъждан и партиен лидер

Уставът на БФС: Наследникът на Михайлов трябва да е до 70 г., да не е осъждан и партиен лидер-1571398329.png

Очаква се конгресът да сложи край на 18-годишното управление на президента ...

7 дек. 2023 | 14:49

БФС: Конгресът за смяна на Борислав Михайлов ще е на 15 март

БФС: Конгресът за смяна на Борислав Михайлов ще е на 15 март-Borislav-Mihaylov-oglavi-Futbolnata-komisiya-na-UEFA--Snimka--Sayt-na-BFS_1689768689.jpg

Преди 10 дни Михайлов подаде оставка след безпрецедентен обществен натиск, ...

6 дек. 2023 | 15:30

От Евроспорт отсякоха: Григор Димитров е вълшебник!

От Евроспорт отсякоха: Григор Димитров е вълшебник!-Grigor-Dimitrov-Snimka--BTA-AP_1676485353.jpg

Победата на Григор Димитров над Данийл Медведев в мач от Мастърса в Париж ...

7 дек. 2023 | 15:29

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25