Сн. Pixabay

Страната ни има богати традиции в областта още от древността

Здравният туризъм – подходящи процедури за възстановяване след зимата и пандемията

2728 | 30 март 2021 | 12:40

При балнеоложкия туризъм лечението, профилактиката и възстановяването на организма се базира предимно на използването на минералните води. България предлага и климатолечебен туризъм - слънчева топлина, планински разходки и чист въздух

Сн. Pixabay-1617097377.jpgСн. Pixabay-1617097369.pngСн. Pixabay-1617097356.pngХисар-1617097348.pngСн. Pixabay-1617097338.pngСн. Pixabay-1617097331.pngВарна-1617097324.pngСозопол-1617097315.pngСн. Pixabay-1617097303.pngСн. Pixabay-1617097297.pngСн. Pixabay-1617097290.pngСн. Pixabay-1617097283.pngСн. Pixabay-1617097276.pngСн. Pixabay-1617097269.png

Здравният туризъм набира все по-голяма популярност както по света, така и у нас. Първоначалното му развитие е свързано с балнеолечението. Хората още в древността са посещавали лековити минерални извори, използвали са лечебна кал с цел укрепване, възстановяване на организма от някакво заболяване или просто неговото закаляване. В наши дни направлението се е доразвило, за да предложи на туристите множество процедури, които съчетават в себе си ползата от лечението и удоволствито от пълната релаксация.


България е популярна дестинация за здравен туризъм и профилактика. Страната ни има богати традиции в областта по редица причини, като наличието на отлични природни ресурси и висококвалифициран медицински персонал. Отличните специално обособени за целта места на територията на страната задоволяват нуждите на потребителите от активен отдих, физическо възстановяване и поддръжка на общото психическо и физическо състояние в релаксираща обстановка.

 

Центровете са поддържани, високо иновативни, предлагат модерни технологии и пълно медицинско обслужване.


Здравният туризъм е с подчертано профилактичен, възстановителен и лечебен ефект, който обаче е достъпен и дори препоръчителен не само за онези с вече съществуващ здравен проблем, но и за онези, които биха искали да поддържат добра форма и да извършват навременна превенция на редица заболявания и състояния – от белодробни до костно-ставни усложнения, които се повлияват добре от процедурите и околната среда в т.нар. балнео-курорти. При балнеоложкия туризъм лечението, профилактиката и възстановяването на организма се базира предимно на използването на минералните води, а също така до известна степен и използването на лечебна кал.


Природните минерални извори като тези в Сердика (днешна София), Пауталия (Кюстендил), Германея (Сапарева баня), Аугуста Траяна (Стара Загора), Медиус (Сандански) са били познати и използвани още от древните траки, населявали територията ни 2000 години пр.н.е. Множество археологически находки доказват, че на тази места е имало праисторически селища. Много от изброените римски терми и в последствие турски бани в наши дни са известните балнеолечебни курортни центрове за здравен туризъм. Някои от най-популярните са Павел баня, Варна, Хисаря, Велинград, Сандански, Вършец, Кюстендил.


В България има общо 225 находища на минерални води. В Южна България техният брой е 148, а в Северна 77. В зависимост от температурата на водите те биват:


студени до 37 градуса по Целзий
топли от 37 до 60 градуса по Целзий
горещи над 60 градуса по Целзий

В страната преобладават находищата с температура от 37 до 50 °C. В Северна България преобладават студените, а в Южна България – топлите и горещите (хипертермалните) води. Хипертермални минерални води има предимно в долината на Струма, Места, северното подножие на Западните Родопи.

Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева Баня (103 °C – пренагрята вода). С по-ниска температура се отличават изворните
минерални води в Северната част на България, при които максималната
температура е измерена при находището във Вършец – 38 °C. Много
горещи (50 – 90 °C) са находищата на минерални води във Велинград,
Кюстендилско, Долнобанската котловина и Беденски бани (Девин).

Минералните води у нас в по-голямата си част са слабо минерализирани и с различна активна реакция (pH). Има води със силно кисела реакция (pH по-ниско от 3,5), с умерено кисела (pH от 3,5 до 5,5), с леко кисела (pH от 5,5 до 6,8), с неутрална реакция (pH от 6,8 до 7,2), с леко алкална (pH от 7,2 до 8,5), с умерено алкална (pH от 8,5 до 9,5) и води със силно алкална реакция (pH над 9,5). Повечето води у нас са алкални и са подходящи за консумация както от здрави, така и от болни хора.

Изворите с по-ниско pH и по-студени води, като тези във Вършец, Кюстендилско и Девин, са полезни са релаксация, отмора след преживян стрес и СПА процедури. Прекрасна възможност са предлаганите на територията на комплексите услуги, включващи хидромасажни вани, подводно-струеви масажи и вани на Хауве. Те релаксират тялото и отпускат мускулатурата, намалява напрежението и стреса, подобряват кръвообращението и микроциркулацията в тъканите, подпомагат дренирането на тъканите и изхвърлянето на отпадните продукти от метаболизма.


По топлите извори пък са подходящи за хора, страдащи от стомашни и жлъчни проблеми, хронични възпалителни заболявания, последици от изкълчвания, счупвания, ревматизъм, възпаления на нервните окончания, бронхити, астма, хрема, кожни болести и др. Водата помага и при възстановяване след травми и предотвратява образуване на камъни. Дори чешмяната вода в района на Банкя, Велинград, Хисаря и Сандански е полезна за пиене, дори топла, заради солите, съдържащи се в нея.

Българските минерални води съдържат още различни микроелементи и лечебни газове, най-често въглероден двуокис, сероводород и радон. А широкият спектър от болести, които повлияват, правят изворите благоприятни за целия организъм както на възрастни, така и на деца.

 

Лечебните и възстановяващи свойства на водата са леснодостъпни в модерни СПА центрове и санаториуми, включени в разнообразни процедури. В съчетание с благоприятен климат и чист планински или морски въздух минералната вода дарява здраве и тонус в различни климатични и балнеокурорти в страната. А след дългата зима и тежките последствия за организма след преболедуване от Ковид-19 една термална ваканция би възвърнала живителните сили на организма, би подсилила имунната система и възстановила тонуса на костите и мускулите в тялото.

Друга разновидност на здравния туризъм, застъпена на територията на страната ни, е климатолечебен туризъм. При този вид туризъм се използват биоклиматичните ресурси - слънчева топлина, географски и атмосферен състав. Има две основни климатични зони - планинска и морска, и двете са отлично развити на българска територия.
Лечебният морски турзиъм се нарича Таласотерапия, произхожда от терапевтичната употреба на морската вода, морски продукти като водорасли, морски водорасли и морска кал, а дори и морският климат за насърчаване на здраве, уелнес и красота. Името идва от гръцките думи thalassa ("морето") и therapia ("лечение"), създадени от французина д-р Jacques de la Bonnardière през 60-те години.


Акцентира се също върху облекчаване на стреса, намаляване на теглото и справяне със ставни и мускулни болки. Принципът зад таласотерапията е, че повторното потапяне в морска вода, налагане с морска кал и богати на протеини водорасли помага да се възстанови естественото химическо равновесие на организма. Морската вода и човешката плазма са много сходни по отношение на минералното съдържание - факт, който беше открит от друг французин, Рене Куинтън. Според него чрез потапяне в солен разтвор кожата „поглъща” изключително важни микроелементи като магнезий, калий, калций, натрий и йодид. Благодарение на обогатяване на тялото с витамини и минерали се постигат положителни ефекти върху тялото. Като резултат от лечението с морска вода и водорасли, кожата е видимо възстановена и подмладена и подхранена. Заболявания като артрит, артроза, ревматизъм, хронични белодробни и алергични заболявания, псориазис, витилиго, невродермит, диабет, затлъстяване, първичен хипотиреоидизъм, хипертонична болест, исхемична болест на сърцето, възпалителни заболявания на женските полови органи и стерилитет, ставни заболявания, хронични нефрити и пиелонефрити също се повлияват добре от таласотерапията. Терапиите с морски продукти оказват и благотворно влияние при депресии, състояния на страх и стрес, психическа преумора.


На алерготерапия, хидромасажи и контрастни морски бани могат да се насладят всички туристи по черноморското ни крайбрежие. Варна, Златни Пясъци, Св.Св.Константин и Елена и Албена пък са местата, които съчетават морски и Балнеотуризъм. А в Несебър, Созопол и Балчик можете успешно да съчетаете морски, селски, здравен, та дори културен туризъм. Селищата в региона предлагат с разкопки на сгради от Античността, църкви и манастири, датиращи отгръцката епоха. Останки от жилища, керамични съдове, каменни и костни оръдия на труда от бронзовата епоха могат да бъдат видяни в ежегодните експозиции на Археологическите музей в двата най-стари града по Черноморието – Созопол и Несебър.


Няма как да пропуснем и морелечението и морепрофилактиката. Те имат дългогодишни традиции в българския туризъм. В днешно време, техните методи и техники намират широко приложение и се развиват в редица оздравителни центрове по Северното Черноморие – в курортите “Св. Св. Константин и Елена”, “Ривиера”, “Златни пясъци”, “Албена”. Освен морската вода със специфичните си характеристики, богато съдържание на магнезий, калций, бром и йод, се използват и климатичните ресурси и пелоидите. Микроклиматът в споменатите курорти имат тонизиращ и закаляващ ефект; въздухът е с повишено съдържание на йод, бром, флуор; благоприятното съчетание на високо атмосферно налягане, влажност и температура. Използват и пелоиди, които се прилагат, съчетано с елементите на морската вода и подсилени с биостимулатори.


Многообразието на нашата страна предлага и подходящ здравен туризъм в комплект с активна физическа тренировка и в планински условия. Тук може да се насладите на страхотни ски условия през 130 дни в годината, на вдъхновяващи походи по стръмни и по-леки гористи местности почти целогодишно и, разбира се, на релаксиращ СПА туризъм в родните хотели, предлагащи иноватични процедури 365 дни от 12-те месеца. Освен прекрaсните условия за летен и зимен туризъм, ски туризъм и планинарство планинските масиви предлaгат и най-дoбри услoвия за практикувaне на алпинизъм, ски и сноуборд, за планинско колоездене и от части за каньонинг. Всичко това прави България предпочитан курорт както за активно спортуващи, така и за любителите на хидромасажи, кални бани и мануална терапия.


Планинският рекреативен туризъм притежава значителен потенциал за възстановяване и на активен отдих и туризъм с упражняване на различни спортове. Ландшафтът и особеностите на климата – съдържанието на кислород във въздуха, термичните условия, интензитет на слънчевата радиация, повишена отрицателна йонизация и наличие на фитонциди във въздушната среда, имат профилактични ефекти.
Планините Рила и Пирин имат алпийски характер. Характеризират се със стръмни била, остри върхове, дълбоки долини и пропасти. Най-високият връх в България и на Балканския полуостров се намира в Рила – връх Мусала (2925 м). Тук се намира една от забележителностите на България – седемте ледникови езера, разположени на надморска височина от 2095 м до 2535 м.


В Рила най-големият курорт е Боровец, като той разполага с много добри ски писти и планински хотели. Уникални възможности за съчетание на планински, ски и спа туризъм предлагат Паничище и Сапарева баня. Ски център Мальовица, Семково и Говедарци ще очароват туристите с уникалната си природа.


Отлични възможности за планински и ски туризъм предлага Пирин планина с природните си дадености и курорти – Банско, Добринище, Предела, хижа „Попови ливади”, хижа „Каменица” и други.


Банско е перлата на родната планина. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт. Има гара на железопътната теснолинейка Септември - Добринище. Югозападно от града има минерални води. Всичко това прави региона оазис както за наши, така и за чужденстранни туристи.


Родопите пък са богати на пешеходни маршрути, подходящи за укрепване на здравето, развитие на мускулатурата и тонизиране на целия организъм след дългата зима. Тук е Лещен, запазил старата родопска архитектура, рук е Орлово око – приказната гледна от птичи поглед, пред която дори Боговете мълчат. Тук са напоените с кървава история и кипящи от родолюбие Батак и Перущица с Баткунски манастир Св. св. Петър и Павел и църквата „Св. Неделя”. В района са и крепостите Перистера и Цепина, паметници от византийско време в района на град Пещера, реставрирана наскоро със средства по европейска програма. А любителите на водата няма как да пропуснат язовирите Голям Беглик и Батак, предлагащи чудесни условия за почивка, отдих, активен туризъм и риболов. Туристите могат да се насладят и на уникалната архитектура на родопските села – Момчиловци, Гела, Долен, Лещен, Ковачевица, Широка лъка и много други, и да опитат традиционни родопски ястия.
Планинският туризъм предлага множество възможности за всеки член на семейството. Спиращите дъха гледки, вдъхновяващите легенди, чистият въздух и СПА процедурите гарантират оздравяването на организма след тежките месеци на изолация и прекарани заболявания.


Какъвто и здравен туризъм да изберете – планнски, морски, минерален, СПА, няма да съжалявате. Невероятната природна обусловеност на старана ти предлага целогодишни възможности, съобразени с вашите предпочитания. Резултатите ще са положителни за целия организъм. Гарантираме ви оттърсване от ежедневието и потапяне в свят на приключения и нови изживявания, от които несъмнено всички ние се нуждаем след дългата зима.


Намери своята история

От категорията

Илиана Раева: Ансамбълът не трябва да се успокоява, малко съм ядосана на Боряна Калейн

-1467870741.jpg

Следващото състезание за нашите момичета ще е в края на седмицата на държавното ...

10 май 2021 | 13:28

Грациите ни триумфират с шест медала, от които три златни, в Баку

Снимка: Официална страница във Facebook на БФХГ
-1620563017.jpg

Равносметката на България от турнира до момента е четири медала - два златни на ...

9 май 2021 | 15:23

Бербатов зове за бърз извънреден конгрес на БФС, редовен може да бъде манипулиран

Бербатов зове за бърз извънреден конгрес на БФС, редовен може да бъде манипулиран -1620390202.jpg

Всъщност как държавата да иска да работи с този БФС, когато парите, дадени от ...

7 май 2021 | 15:22

Триградското ждрело - величественият пролом

Сн. Министерство на туризма-1619518763.jpg

Пътят през ждрелото води до живописното родопско село Триград. То е ...

9 май 2021 | 10:17