Тина Прокопова, специално за Епицентър.бг
Една от светлите личности на попфолка от близките 10-15 години е Вероника. Отличаваше се с положителен и доста над средния IQ, знаеше правилото за пълен и кратък член и го употребяваше, а междувременно съм я виждала и с книга в ръка. Въпреки успешната й кариера, никой не можа да я накара да пее за членове и скъсани мъжки джобове. Тя хвърли микрофона и пое в твърде различна житейска посока.
Днешните й почитатели я свързват със собствената й модна къща Decalogue, блога за веган рецепти Ginger Cookies и безграничната й любов към животните, за които само докато говори, вече е направила поне три полезни неща.
След като смени фамилията си по мъж, Вероника заживя в Бургас, където е и в момента - щастливо женена за астралния си близнак Митко.
Извън правилата на интервюто, разговора започва Вероника:
- Много се радвам да се чуем след такава дълга пауза!.. За какво ще си говорим?
- Знам, че с теб за всичко можем да си говорим, но да започнем от здравословния ти начин на живот.
- Преди 1,5 година бях изпаднала в много крайно емоционално състояние, което доведе и до крайности в начина ми на живот - в рамките на 6 месеца бях пълен веган, приемах единствено мед от категорично забранените животински продукти. Чувствах се прекрасно, но усещах, че това, което правя, не идва от мен, а аз си го налагам. Разбрах, че съм се вманиачила относно здравословния начин на живот, а крайност, която да те доведе до положителен ефект, няма, независимо за какво става въпрос.
Започнах нова промяна, за която водещ трябваше да е разумът, постигнах я и до днес живея в хармония с нея - вече 6 години не ям месо, спрях го не заради здравето си, а заради животните, изхвърлих от гардероба си всичко, направено от естествена кожа и кожа с косъм - това за мен е върхът на погнусата и човешкото безумие.
- В момента и двете с теб сме на един и същи режим - спорната монодиета на Ваня Червенкова.
- Това е моята диета! Започнах я преди 17 дни и в момента се чувствам отлично! Даже се притеснявам, че двата свободни дни, които се полагат след изпълнението на програмата, ще ми развалят дисциплината (смее се). Аз две години живях като войник - спрях цигарите, качих много килограми, медиите го коментираха, че съм се пропила, а аз алкохол не пия (пак смях).
По едно време пък се бях побъркала на тема "Био храни" и сега ги приемам, но не коментирам нещо, което не е "био" или "еко" като "вредно", "отрова" и т.н.
- А как приема съпругът ти Митко тази много сериозна твоя трансформация?
- Ние като астрални близнаци приемаме много неща по един и същ начин - по-малко от две седмици, след като аз спрях месото, реши и той да го направи. Коментираме заедно прочетени статии, научени новости по тези теми. Но и двамата имаме един проблем - ние, стрелците сме кармично свързани със захарта! Без това не можем! Даже съм си направила план как на 4 и 5 февруари ще увисна пред щанда на една сладкарница и ще изляза с пет кутии, пълни с всичко! (Смях).
- Крайните философии тук изповядват употребата на заместители на захарта като спирулина...
- О, и от там преминах! Използвах я, въпреки че ми беше много гадна на вкус. И така стигнах до извода, че не може нещо да е полезно за теб, след като не ти носи удоволствие. Ами че той магданозът я бие по всички показатели - освен по цена.
Забележи, че вманиачаването в здравословния начин на живот вместо да ни прави по-добри и положително настроени, води до агресия.
Не знам на какво се дължи това нещо, но агресията е факт и това много ме отблъсна. Аз не пия, не пуша, по мъже не ходя, не съм наркоманка, но пък обичам да ям!
- Тогава сподели с читателите на Епицентър.бг една товя любима и умерено здравословна рецепта.
- Не че бих отказала и някоя тлъста, дебела баница, но няма да ми е така на сърце, както ей такива като днешното ми предложение към всички вас. И ако я изпечете в някоя стара очукана тава, още по-хубава ще стане. Не знам защо, ама си умирам да ям ястия, които да ми напомнят по всичко за село- и като вкус, и като съдове за хранене и готвене. Може би, защото се гордея с това, че съм много близко до земята и цялото ми детство е преминало волно, безгрижно, по-голямата му част на село, бягайки, играейки, често с обелени колене... без фасони, без превземки и суета... просто истинско...
Хрупкава тънка баница със спанак
Продукти:
около 1/2 пакет фини точени кори
За плънката:
около 300-350 грама спанак
100 грама извара
4 яйца
60-70 грама сирене
1 глава кромид лук
половин връзка пресен чесън
половин връзка пресен лук
черен пипер
сол на вкус
олио
Приготвяне:
В тиган с мазнина задушете двата вида лук и чесъна.
Измийте спанака и го прибавете и него към тях за кратко, докато омекне.
Не прекалявайте с термичната обработка, трябва да си остане зелен.
Ако се е отделила много вода, излейте я, за да не стане много течна плънката.
След като изстине спанака добавете всички останали съставки за плънката и разбъркайте.
Намажете тавата с олио и сложете 2 кори като основа на дъното.
После намазвайте леко по една кора от останалите с олио, слагайте плънка и навивайте на руло и подреждайте до получаване на вита баница.
По желание можете накрая да накъсате една кора и да я разпръснете най-отгоре. Така става по-хрупкава баницата отгоре.
Аз не го направих този път, защото не ми стигнаха корите, отнесох се и завивах ли, завивах, а с другата половина от пакета бях правила ябълков щрудел (който забравих да снимам).
Полейте баницата с олио и я изпечете до готовност в предварително загрята на 200 градуса фурна.
С боза или айран ще я консумирате, това няма такова голямо значение, но гарантирано ще си оближете пръстите.
Снимки: Личен архив