Зеленчукова паеля

Зеленчукова паеля

6974 | 16 март 2021 | 17:00


Необходими продукти:
• 400 г ориз
• 1 глава малка лук
• 1 скилидка чесън
• 2 бр. моркови
• 300 г карфиол
• 1 бр. тиквичка
• 1 бр. червена чушка
• 2 бр. домати
• 200 г зелен боб
• щипка черен пипер
• 6 с.л. зехтин
• сол
• зеленчуков бульон
• шафран

 

Начин на приготвяне:
Всички зеленчуци се измиват и доматите се настъргват на ренде, а останалите се нарязват на средно големи парченца. Карфиолът се сварява в зеленчуковият бульон.

 

В по-голям тиган се запържват ситно нарязаните лук и чесън за около 5 минути. Прибавят се морковите, зеленият боб, червената чушка и карфиолът. Разбърква се добре и се оставя за около 10 минути, като се бърка от време на време. След това се прибавя тиквичката. Огънят се намалява и се оставя така за около още 15 минути.

 

Прибавя се настърганият домат, като се пържи и той 5 минути. Прибавя се червеният пипер, и 1 минута след това е добавя и оризът. Разбърква се много добре с дървена лъжица, така че да се смеси със зеленчуците.

 

Шафранът се слага в зеленчуковият бульон и се изсипва върху паелята. Разбърква се добре, и се оставя да поври около 18-20 минути - не трябва да оставя бульон, но не трябва и да е прекалено суха.


По желание може и да се запече, или да се прибавят други зеленчуци - грах, предварително сварен боб и т.н.


От категорията

Пикантни агнешки котлети с червен боб

Пикантни агнешки котлети с червен боб-1620640823.jpg

10 май 2021 | 12:59

Какво да сготвим на Гергьовден – традиционни рецепти

-1493822743.jpg

На трапезата присъстват зелени пролетни продукти - зелен лук, пресен чесън, ...

5 май 2021 | 14:31

Великденска погача

Великденска погача-1619527407.jpg

2 май 2021 | 09:02

Какво да сготвим за Великден - традиционни рецепти

Сн. Pixabay-1619527301.jpg

1 май 2021 | 11:55