Снимка: БТА

Ужасно е да има жертви на стрелби в мирно време, изтъкна той

Зеленски изрази съболезнования към близките на жертвите на касапницата в Тексас

2594 | 25 май 2022 | 11:33

Украинският президент направи изявлението си по видеоконферентна връзка с участници в работна закуска в рамките на Световния икономически форум в Давос, организирана от Киев


Президентът на Украйна Володимир Зеленски поднесе днес съболезнованията си на близките на жертвите в масовата стрелба в начално училище в американския щат Тексас, предадоха Франс прес и БТА. Той подчерта, че е ужасно да има жертви на стрелби в мирно време.

"Искам да изкажа моите съболезнования на всички близки и на семействата на децата, които бяха убити в ужасяващата стрелба в училище в Тексас", подчерта Зеленски.

"Ужасно е да има жертви на стрелби в мирно време", добави той. "Това се случва навсякъде, това се случва по света, това се случва очевидно и в обществата в мир", каза още той.

Това изказване Зеленски направи по видеоконферентна връзка с участници в работна закуска в рамките на Световния икономически форум в Давос, организирана от Украйна.

Пред тях Зеленски каза още, че иска единствено директни разговори с Владимир Путин, а не чрез посредници, предаде Ройтерс. Той добави, че ако руският президент разбира реалността, има възможност да се намери дипломатически път за излизане от конфликта в Украйна.

Зеленски добави, че Москва трябва да изтегли войските си до границите и линиите преди началото на руската инвазия, започнала на 24 февруари. "Това трябва да е първата стъпка към разговорите", допълни той.

По време на видеоконферентната връзка Зеленски разкритикува липсата на единство между западните страни във връзка с войната в Украйна, предаде Франс прес. "Моят въпрос е: Има ли единство на практика в Запада? Аз не виждам такова единство", допълни той и заяви, че има нужда от подкрепата на единна Европа.

"Има ли единство относно присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО? Не. Следователно Западът единен ли е? Не", допълни Зеленски.

"Нашата силна страна беше единството в самата ни държава. И сега зависи от единството на Запада той да бъде силен и да подкрепи твърдо Украйна срещу Русия", подчерта той. "Ще имаме преимущество над Русия, когато всички сме действително единни", добави Зеленски.

Той изрази признателност към президента на САЩ Джо Байдън за новата финансова помощ за Украйна в размер на 40 милиарда долара.

Що се касае до единството на Европаь Зеленски разкритикува позицията на унгарския премиер Виктор Орбан, който на този етап не иска въвеждане на ембарго върху руския петрол. "Нещо е наред с Унгария", заяви Зеленски.

 


Намери своята история

От категорията

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк-1656136232.jpg

На украинските военни части беше наредено да се оттеглят, тъй като вече няма ...

25 юни 2022 | 08:47

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"-1650468369.jpg

Русия е по-силна, така че оръжията, доставени от Запада, "не са ...

25 юни 2022 | 08:14

Борис Джонсън: Украйна може да бъде принудена да сключи „лошо мирно споразумение“

Борис Джонсън: Украйна може да бъде принудена да сключи „лошо мирно споразумение“-1646571098.jpg

Ако Путин успее да постигне целите си в Украйна, това би имало опасни последици ...

25 юни 2022 | 13:27

Фон дер Лайен: Намалете си отоплението с 2 градуса по Целзий

Фон дер Лайен: Намалете си отоплението с 2 градуса по Целзий-1646165198.jpg

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек също призова потребителите ...

25 юни 2022 | 09:36