Зелеви сарми с ориз

Зелеви сарми с ориз

10447 | 9 дек. 2021 | 11:58


Необходими продукти:
зеле (може и кисело) - 1 бр.
червени чушки - 1 бр.
ориз - 400 гр
лук - 1 глава
моркови - 1 бр.
домати - 1 бр.
прясна целина - 1 стрък
магданоз - 6 стръка
олио - 8 с.л.
червен пипер - 1 ч.л.
чубрица - 1 с.л.
сол на вкус
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Измийте зелката и изрежете кочана.
В дълбока тенджера кипнете вода и посолете. Сложете зелката в тенджерата с издълбаната част надолу и оставете да поври около 5-10 минути.

След това я извадете и охладете със студена вода. Изрежете кочанчетата на листата и ги запазете. Ако използвате кисело зеле, преминете направо към приготвяне на плънката.

Нарежете лука на ситно и го запържете за около минута в сгорещено олио заедно с настъргания морков.

Добавете ориза и пържете около 4-5 минути, като разбърквате периодично, докато стане стъклен. Поръсете с червения пипер и налейте около 400 мл вряла вода.

Добавете нарязания на кубчета домат, посолете и задушете всичко на тих огън, докато оризът поеме течността. Накрая подправете с чубрицата и ситно нарязаните целина и магданоз.

Във всеки зелев лист сложете по 1-2 с. л. от плънката и завийте сармите. На дъното на широка тенджера сложете отрязаните кочанчета зеле. Върху тях подредете сармите със затворената страна надолу.

Налейте гореща вода, колкото да покрие сармите, и ги затиснете с чиния. След като кипне, ястието се задушава около 25 минути на тих огън под капак.


От категорията

Брауни с тиквичка и ябълка

Брауни с тиквичка и ябълка-1659438357.png

2 авг. 2022 | 14:04

Гювечета по шопски

Гювечета по шопски -1658393711.jpg

21 юли 2022 | 11:54

Домат шмеркезе

Домат шмеркезе
-1657882521.jpg

15 юли 2022 | 13:53

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи

Вегетарианска рецепта с патладжан, червени боровинки и нарязани орехи-1659116440.jpg

Шеф-готвачът Гай Бажурготви на сергиите на пазара „Талпиот“ в Хайфа

29 юли 2022 | 20:36