Протестът на земеделските производители

Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове

Земеделски производители от цялата страната излязоха на протест, насочват се към София (ОБОБЩЕНИЕ)

5888 | 18 септ. 2023 | 17:49

В протестните действия се включи целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци

Протестът на земеделските производители-Protestat-na-zemedelskite-proizvoditeli_1695050135.jpgЗемеделски производители от цялата страната излязоха на протест
Снимка БТА-Zemedelski-proizvoditeli-ot-tsyalata-stranata-izlyazoha-na-protest-Snimka-BTA_1695048569.jpg

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес, обобщава БТА.

 

Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци.

Земеделски производители и преработватели се събраха в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора-Хасково, който е и връзката с автомагистрала "Тракия".

Протестите на земеделските производители са национални и безсрочни, те ще продължат дотогава, докогато ние не извоюваме своите права като сектор, каза за БТА Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му в момента има "огромно количество продукция, която залежава. От миналата година има около 600 000 тона само слънчоглед, а от тази година има над 2 млн. тона слънчоглед. Пшеницата, която е залежала, е над 5 млн. тона", каза още земеделският производител. Той риторично се обърна с въпрос "Ние необходими ли сме?"

Берберов посочи, че жандармерия и полиция са блокирали протестиращи със земеделска техника на източния вход на Казанлък, но не знае каква е причината за това.

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест, затваряйки главния път София-Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала "Хемус" при п. в. "Боаза" в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили.

По думите ѝ към исканията им се присъединяват и животновъдите. "Отказват да им купуват млякото, чудят се какво да го правят, разваля се. Има хора, на които не им е плащано млякото. Те искат да си продават животните и да приключват. Пчеларите са прибрали меда и чакат изкупна цена, която я няма, защото има внос", каза Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч, и добави, че преговорите с държавата са закъснели.

Земеделските производители във Видин блокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете посоки. Около 100-150 машини и представители от различни браншове на земеделието - растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно.

"Нашите основни искания са пет, но най-важното от тях е преразглеждане на оттеглянето на забраната за внос не само на украинско зърно, но също така и на плодове и зеленчуци", обясни целта на протеста за БТА Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той допълни, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.

Земеделски производители и животновъди протестираха и в района на Кресна, като затваряха периодично движението по главен път Е-79. "Ние, като всички от страната, излизаме на протест, за да покажем и нашите искания. Отделно от исканията на инициативния комитет, добавяме към министъра на земеделието всички депа, които са затворени за износ на телета в трети страни, да се отворят веднага, защото ние нямаме къде да си продаваме живите животни", каза за БТА Велин Мицев, председател на сдружение "Животновъди – Сандански 2005".

Земеделци с над 70 машини блокираха пътя от Кардам към границата с Румъния за тежкотоварните превозни средства. "Ще сме тук, докато не бъдат изпълнени нашите искания. Утре ще има представители на Добруджа и в София, няма да сме с тежка техника, каза пред медиите в Кардам председателят на Генералтошевската асоциация на зърнопроизводителите Коста Костов. В същото време ще бъдем и тук, и вдругиден пак. В декларацията сме поставили пет искания. Докато не бъдат изпълнени, ще сме тук", заяви той.

Земеделски производители и животновъди от Благоевградско се включиха в протеста, като първоначално се събраха при полигона край Благоевград. Поради засиленото полицейско присъствие не се стигна до пешеходна блокада на пътя. След преговори с органите на реда беше допуснато преминаване само на земеделска техника, но движението в района на кръговите кръстовища, които свързват главния път Е-79 с автомагистрала "Струма" при Благоевград посока Кулата, не беше спряно. Още преди първоначално обявения час на протеста в района имаше засилено полицейско присъствие.

Стотици земеделски производители от областите Разград и Търговище се събраха на изхода на Разград, като блокираха с повече от сто земеделски машини движението по пътя Разград - Русе. Земеделците издигнаха плакати с надписи "Земеделците не са терористи! Управляващите са марионетки," "Стоп на гаврата със земеделските производители".

"Събрали сме се земеделски производители и преработватели от различни сектори, за да защитим необходимостта от това да имаме свободна възможност да изкарваме парите си и да храним децата си. С присъствието си искаме да разсеем и съмнението, което се опитват да внушат управляващите, че сме представители на т.нар. зърнари-терористи, които се опитват да изземат всички субсидии и по този начин се опитват да всеят разкол в сектора и в справедливия протест", каза Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповския регион.

Зърнопроизводители от Силистренско блокираха ключови участъци от пътищата за Русе и Шумен. В демонстрациите се включиха и производители на плодове и зеленчуци, пчелари, тютюнопроизводители и животновъди.

На пътя край Тутракан бяха спрени около 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с различни плодове, запалиха низи с тютюн и пчелен кошер.

Протестиращите бяха категорични, че трябва да се преустанови политиката на българската държава към унищожавани на родното производство. Те заявиха, че не са "терористи" и не се опитват да извиват ръце, а тяхната работа е в полза на хората.

"Фермерите правим една от най-добрите социални политики. Когато преди 30 години започнах да се занимавам със земеделие, рентите бяха по 8 лева на декар, а сега аз плащам по 130 лева", каза за БТА Николай Илиев, зърнопроизводител от село Секулово.

Земеделски производители блокираха пътя София-Русе на детелината при село Ясен край Плевен. Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, е категоричен, че ако се стигне до преговори, то те трябва да се водят с представителите на партиите в Народното събрание, които по думите му са взели това убийствено за земеделието в България решение.

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за кратко в обедните часове. Според земеделските производители средната изкупна цена е около 30 процента от себестойността, но стопаните са принудени да я продават така, заради задълженията към банките и доставчиците на торове и други суровини. Голям е проблемът в сектор "пчеларство", посочи собственик на пчелин, който доскоро е бил със 70 кошера, но от две години е намалил бройката им наполовина, защото не може да продава своята продукция заради вноса на мед от Украйна.

Той каза, че походът им е мирен и не отиват на война, "ако някой смята така, дълбоко греши".

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отправи покана за среща с представителите на инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест. Той информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест с вх.№ 08.00 – 408/15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени, се посочва в съобщшението на Министерството на земеделието и храните. Необходимо е заедно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата и продуктите в т.1.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания. Протестиращите имат пет основни искания към управляващите.

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи.

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис".

Утре протестите ще бъдат насочени към София.

 

 


От категорията

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Калин Стоянов за Шенген: Считам, че ще постигнем нужния резултат през декември

Калин Стоянов Снимка: БТА-Kalin-Stoyanov-Snimka--BTA_1695925659.jpg

160 хиляди незаконни опита за преминаване на границата ни е предотвратила ...

28 септ. 2023 | 21:26

Богдан Богданов: "Лукойл" трябва да плати 280 млн. лв. данък до края на годината
(Видео)

Богдан Богданов Кадър: бТВ-Bogdan-Bogdanov-Kadar--bTV_1695923525.jpg

Срокът за дерогацията на руския петрол от една година е реалистичен. Той трябва ...

28 септ. 2023 | 20:49

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51